Slik sparer du best

Kontoen er full av feriepenger og skattekroner. Hva gjør du?

Det føles som om pengene regner ned fra himmelen på denne tiden av året. Da trenger du en spareguide. Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Det føles som om pengene regner ned fra himmelen på denne tiden av året. Da trenger du en spareguide. Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det aldri har vært mer korrekt å bruke penger enn i disse finanskrisetider, så er mange nordmenn i sparemodus. Men hvordan bruker du pengene smartest?

Her har vi rangert sparemulighetene dine etter hva vi synes du bør kaste deg over først:

1) Betal ned kredittkort: 10 til 30%

Det som helt sikkert er en dårlig tilpasning, er å spare med lav rente ett sted samtidig som du har forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente ett annet sted.

Kredittkortgjeld er forbløffende enkel å skaffe seg, og noe tyngre å betale ned. Men du kan glede deg over svært god avkastning på sparingen din. Det er ikke uvanlig at kredittkortgjelden løper med over 20% rente i året.

KALKULATOR: Se hva du får i folketrygd

Det kreves heller ingen formaliteter for å betale ned slik gjeld. Du behøver ikke å opprette noen konto eller inngå noen avtale. Det er bare å sette inn penger, så kommer virkningen med én gang. Fleksibiliteten er også god - om du skulle angre på din ansvarlighet, kan du jo bare trekke på kreditten igjen.

2) BSU: 7% til 24%

En undersøkelse fra Storbritannia viser at publikum betaler mye mer skatt enn de må. En hovedårsak er at de ikke benytter de fradragsmuligheter som ligger i skattesystemet, selv om de er berettiget til dem. Er du under 33 år, er det første du må gjøre å utnytte BSU-ordningen - boligsparing med skattefradrag for ungdom - fullt ut. Staten betaler deg utrolige 20% av det du sparer i form av lavere skatt. I tillegg gir bankene rente på pengene, så du kan komme opp i en avkastning på 24% i året etter skatt. Og dette er tilnærmet risikofritt. Det finnes ikke maken til spareordning, noe stadig flere oppdager, så løp og kjøp!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer