Slik sparer du best

Kontoen er full av feriepenger og skattekroner. Hva gjør du?

Det føles som om pengene regner ned fra himmelen på denne tiden av året. Da trenger du en spareguide. Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Det føles som om pengene regner ned fra himmelen på denne tiden av året. Da trenger du en spareguide. Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det aldri har vært mer korrekt å bruke penger enn i disse finanskrisetider, så er mange nordmenn i sparemodus. Men hvordan bruker du pengene smartest?

Her har vi rangert sparemulighetene dine etter hva vi synes du bør kaste deg over først:

1) Betal ned kredittkort: 10 til 30%

Det som helt sikkert er en dårlig tilpasning, er å spare med lav rente ett sted samtidig som du har forbrukslån eller kredittkortgjeld med høy rente ett annet sted.

Kredittkortgjeld er forbløffende enkel å skaffe seg, og noe tyngre å betale ned. Men du kan glede deg over svært god avkastning på sparingen din. Det er ikke uvanlig at kredittkortgjelden løper med over 20% rente i året.

KALKULATOR: Se hva du får i folketrygd

Det kreves heller ingen formaliteter for å betale ned slik gjeld. Du behøver ikke å opprette noen konto eller inngå noen avtale. Det er bare å sette inn penger, så kommer virkningen med én gang. Fleksibiliteten er også god - om du skulle angre på din ansvarlighet, kan du jo bare trekke på kreditten igjen.

2) BSU: 7% til 24%

En undersøkelse fra Storbritannia viser at publikum betaler mye mer skatt enn de må. En hovedårsak er at de ikke benytter de fradragsmuligheter som ligger i skattesystemet, selv om de er berettiget til dem. Er du under 33 år, er det første du må gjøre å utnytte BSU-ordningen - boligsparing med skattefradrag for ungdom - fullt ut. Staten betaler deg utrolige 20% av det du sparer i form av lavere skatt. I tillegg gir bankene rente på pengene, så du kan komme opp i en avkastning på 24% i året etter skatt. Og dette er tilnærmet risikofritt. Det finnes ikke maken til spareordning, noe stadig flere oppdager, så løp og kjøp!

(Riktignok må beløpet brukes til bolig, eller til nedbetaling av boliglånet. Her er vilkåret at boligen er anskaffet etter at du opprettet BSU-kontoen og at den skal være din faste bolig. Men det godtas at du bruker pengene til en ny garasje eller innredning av loftet).

Avkastningen er 24% bare for årets beløp. Det som allerede står inne, vil få en vanlig avkastning - det høyeste som kan oppnås idag er 4% etter skatt.

Om man tenker seg at det spares 18.750 kroner i åtte år, blir gjennomsnittlig avkastning med disse forutsetningene 7,88% etter skatt. Ved kortere sparetid, blir avkastningen høyere.

LES OGSÅ: Ikke spar her

Du kan ikke kreve fradrag for mer enn 20.000 sparte kroner i året og 150.000 kroner totalt. Rentene på kontoen er skattepliktige og saldoen inngår i beregningen av formueskatt. Les reglene i Lignings-ABC - som inneholder feil satser i skrivende stund. (De riktige satsene er her).

Nesten alle banker tilbyr BSU-konti. Send en mail og start sparingen i morgen!

4) IPS: 3 - 5%

Du kan spare 15.000 kroner hvert år til egen pensjon og trekke fra hele beløpet i alminnelig inntekt. Såfremt du betaler nok skatt til å nyttegjøre deg fradraget, betyr dette at du slipper skatt tilsvarende 28% av sparingen. Det gir forsåvidt en fenomenal avkastning, selv før en eventuell forrentning på selve sparingen, men det er en lang rekke vilkår knyttet til ordningen. De to viktigste er:


  • Du får ikke se pengene dine igjen før du fyller 67 år.

  • Du må betale skatt av pengene når de kommer til utbetaling

Frem og tilbake er imidlertid ikke like langt i skattemessig forstand. For det første har vi gjerne lavere skatt når vi er pensjonister enn når vi er yrkesaktive. For det andre kan vi jo håpe på en viss avkastning på de sparte skattepengene på vei mot pensjonsalderen.

Likevel er ikke ordningen veldig lønnsom for deg som regner med å ha en høy pensjon og derfor relativt høy skatt også som pensjonist.


De fleste banker og forsikringsselskaper tilbyr dette produktet (se etter IPS eller "individuell pensjonsordning" på deres nettsider). De tilbudene vi har sett er knyttet til fondssparing. De tar seg opptil tre former for gebyrer:


  1. Gebyr for å forvalte selve pensjonsordningen

  2. Forvaltningsgebyr i de underliggende fondene

  3. Kjøps- og salgsgebyr for de underliggende fondsandelene

Man må huske på at forvaltningsgebyrene beregnes mange ganger på de samme pengene. Om man sparer 15.000 i året, tar f.eks. Gjensidige 0,9% gebyr av de 15.000 det første året. Året etter setter du inn 15.000 til, og de tar 0.9% både av disse pengene og de 15.000 du satte inn året før (samt avkastningen som måtte påløpe).

Det samme gjør de underliggende aksje-, obligasjons- eller pengmarkedsfondene.

Det er en rekke ytterligere kompliserende forhold rundt dette produktet. Blant annet er det ofte innbakt en forsikring, slik at du slipper premien om du blir ufør. Det er også mulig for etterlatte å få deler av pengene om du ikke skulle bli 67 år.

Vi har kjørt noen simuleringer av dette produktet, og det gir alt i alt en grei, men ikke spektakulær avkastning. Vi tror likevel mange vil takke seg selv for å ha hatt en slik ordning når sjekkene kommer...

3) Betal ned boliggjeld: 2 - 4%

Vanligvis ligger lånerenten i bankene et par prosentpoeng høyere enn innskuddsrenten. Det er derfor - alt annet like - mer lønnsomt å betale ned på lån enn å spare i den samme banken.

Man betaler skatt for renteinntekter og får fradrag for renteutgifter. Også skattemessig kommer altså banksparing og nedbetaling ut på ett.

Du blir riktignok mindre fleksibel når du har betalt ned på lån. Om det skulle oppstå et uventet behov for penger, kan du bli tvunget til å gå til banken og ta opp et nytt lån eller øke det gamle lånet. Om det er boliglånet du betaler ned på, og dette i utgangspunktet var høyt, kan det jo tenkes at det ikke er så lett å øke det i ettertid heller. Banken som lot deg belåne boligen med 100% i 2007 er kanskje ikke like ivrig etter å gi kundene så høy gjeldsgrad lenger.

KALKULATOR: Når blir du millionær?

Slike likviditetsbetraktninger er relevante. Det går an å diskutere dette med banken på forhånd, man kan bl.a. avtale et rammelån med sikkerhet i bolig. Dette virker omtrent som en lønnskontokreditt, men har vanligvis lavere rente.

Bankene Vil trolig sette opp igjen boliglånsrenten ganske snart, Personer med høy belåningsgrad har om ikke altfor lenge en boliglånsrente på 4-6 prosent. En del av denne regningen tar staten, via rentefradraget i skattbar inntekt, slik at avkastningen etter skatt på å innfri boliglånet før tiden bør ligge på 2 - 4 prosent. Dette varierer selvsagt med rentenivået.

5) Banksparing: 2 - 4%

Det må sies å være merkelig å tilby publikum fire prosent rente på innskudd, når bankene kan låne i sentralbanken til halvparten av dette. Men det gjør altså banker som for eksempel Narvik sparebank.

Derfor synes vi vanlig banksparing i skrivende stund er et veldig godt sparealternativ. Det er relativt god rente, og du har full fleksibilitet. Du betaler skatt på renteinntektene hvert år, men du har ingen skatt når du tar ut pengene og bruker dem. Vanligvis kan du disponere pengene når du ønsker og slik du måtte ønske.

LES OGSÅ: Disse bankene er ikke sikre

Ulempen ved banksparing, om det er noen ulempe, er at du etter hvert kan måtte betale formueskatt av pengene. Det er mange rare regler for formueskatt (forskjellige formuesgoder skattlegges forskjellig, alt ettersom hvor godt politikerne liker dem), men kontante penger i banken skattlegges alltid fullt ut.

Nå er grensene for formueskatt nokså romslige, og du kan kanskje trøste deg meg at det er et tegn på rikdom og suksess å være i posisjon for formueskatt.

6) Fondssparing -40% - 20%

Det sitter nok noen med svidde fingre der ute, etter at mange aksjefond har mistet 40% av verdien på noen få måneder. Det er heller ikke slik at det voldsomme kursfallet gir noen garanti for fremtidig god avkastning. Det er titusenvis av aktører i det norske aksjemarkedet - som igjen påvirkes av et internasjonalt aksjemarked med millioner av investorer. Aksjekursene avspeiler til enhver tid deres oppfatning av kursene i fremtiden. Om de hadde synes aksjer var veldig billige nå, hadde de kjøpt aksjer, og dermed presset opp kursene. Syntes de aksjer var dyre, hadde de solgt.

Dagens pris er den beste prognosen for morgendagens pris. Det er "jernloven" for likvide markeder, og gjelder alle verdipapirer og de fleste produktet unntatt juletrær.

Det finnes likevel to synspunkter på dette:


  • Syntes du det var billig for ett år siden, bør du ihvertfall kjøpe nå

  • Ny informasjon synes å indikere at det ikke var billig for ett år siden

Kursene kan stige, eller de kan falle. Vanligvis stiger de litt mer enn risikofri rente, avbrutt av store, uforutsigelige fall.

Skal man spare i aksjer, er det mye som taler for å benytte indeksfond. Disse speiler bare passivt aksjesammensetningen på børsene, men gjør det i gjennomsnitt like bra som superforvalterne. Passiv forvaltning er også billigere. Velg ganske enkelt det indeksfondet som har lavest forvaltningshonorar.

LES OGSÅ: De hemmelige indeksfondene

Bunnen allerede? Veldig mange, ikke minst dem som selv eier bolig, synes at prisbunnen nå må være nådd i boligmarkedet. Foto: Kim Jansson
Bunnen allerede? Veldig mange, ikke minst dem som selv eier bolig, synes at prisbunnen nå må være nådd i boligmarkedet. Foto: Kim Jansson Vis mer

I mars 2009 er kanskje ikke Statens Pensjonfond Utland ("oljefondet") noe investorideal for de fleste, men fondet hadde tapt langt mer om ikke det meste av pengene var plassert i indeksfond.


7) Eiendom og alt det andre -100% - 100%

Som nevnt synes vi aksjemarkedet er riktig priset per definisjon. Eiendomsmarkedet er kanskje i sin natur enda mer ustabilt, i og med at nesten all handel er lånefinansiert og bankene systematisk forsterker markedssvingningene: Når prisene stiger, kappes de om å gi lån, når eiendomsprisene synker, tørker kreditten bort. Å investere i eiendom er et sjansespill, men det er ingen tvil om at mange har tjent mye penger på kjøp og salg av bolig.

Deler av denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.

Har du smarte sparetips? Del med leserne i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer