Slik sparer du penger hos legen

En henvisning fra fastlegen sparer deg for hundrevis av kroner. Her er det du skal betale.

Pass på at du ikke betaler unødvendig mye for time hos spesialist.  Foto: /colourbox.com
Pass på at du ikke betaler unødvendig mye for time hos spesialist. Foto: /colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går du til fastlegen med et problem, betaler du 136 kroner for en konsultasjon, men en time hos spesialist kan koste deg ti ganger så mye om du ikke vet hva du gjør.

Ordet "henvisning" (rekvisisjon) er det du skal merke deg for å sikre deg beste pris. Selv om det ikke alltid er nødvendig med henvisning fra fastlege for å oppsøke spesialist, vil en henvisning sikre at du kun betaler egenandelen, som i disse tilfellene vil ligge på 307 kroner for en konsultasjon.

Ha derfor dette i bakhodet hver gang du oppsøker fastlegen, eller ta kontakt med bedriftshelsetjenesten dersom du er tilknyttet en slik. En bedriftslege kan gi deg henvisning på stedet uten at du betaler noe for tjenesten.

Her er hvordan du går frem for å sikre å betale minst mulig når du benytter deg av helsetjenester:

Fastlege:For at du ikke skal betale mer enn egenandelen, må legen ha fastlegeavtale med kommunen. Du har rett til å få dekket utgiftene selv om du går til en fastlege som ikke har deg på sin liste.

Legespesialist:For at du kun skal betale egenandel dersom du oppsøker en spesialist, må han/hun ha en avtale om driftstilskudd med regionalt helseforetak. Stort sett alle andre leger en fastlegen din, vil gå under betegnelsen spesialister. Eksempler kan være alt fra hudleger til gynekologer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer