Slik sparer du til poden

BARN: Vil du sette av penger til minstemann i familien har du to alternativer. Begge metodene har sine fordeler og ulemper, med vår oppskrift kan du styre unna ulempene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Å gi barna en økonomisk startpakke kan være gull verdt i framtiden. Men det er ikke bare å spare i vei, du må også avgjøre om sparekontoen skal opprettes i:

  • Barnets, eller
  • i foreldrenes navn?
Valget du tar kan få betydning i forhold til overformynderiet og lånekassen. Om du virkelig har spanderbuksene på, bør du også huske på arveavgiftsreglene.

Spørsmålet blir derfor hvilket valg som er det ”lureste”?

Å spare i eget navn gir fleksibilitet

Advokat Tore Fritsch
//www.skatt.no/">Skattebetalerforeningen
Advokat Tore Fritsch
Skattebetalerforeningen Vis mer


I følge advokat Tore Fritsch, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, kan det lønne seg å sette sparekontoen i eget navn, og i tillegg overføre jevnlige beløp – i stedet for å overføre store summer samtidig.

- Det gir større fleksibilitet, sier Fritsch. Kanskje man plutselig får bruk for disse pengene til andre mer viktige ting, og da vil de ikke være ”låst” som om de sto i barnets navn.

- Fleksibiliteten er også viktig i forhold til hvor modne barna er når de mottar pengene. Beholder foreldrene pengene i sitt navn, kan de gi pengene når de mener barnet er modent for det.

Dessverre klarer ikke alle å håndtere et stort pengebeløp når de er 18, men bruker det i stedet opp på ufornuftige ting. Dessverre vet man jo ikke hvordan de vil skikke seg, påpeker Fritsch.

Vårt utgangspunkt er at det alltid er positivt om du klarer å sette av penger til barna. I tabellen nedenfor gir vi deg et overblikk over hvilke konsekvenser ditt valg av spareform kan få – forklaringene og våre tips får du ved å pløye deg gjennom hele artikkelen.

Valgets kval
 Konto i
eget navn
Konto i
barnets navn
Fleksibilitet
tilgjengelighet
Du har full
kontroll
Pengene er
mer låst
Lånekassa:Ingen
innvirkning
Kan gi tap
av stipend
Overformynderiet: Ingen
innvirkning
Ved høye beløp
overtar de rådigheten
Skatt: Ingen/liten
innvirkning
Ingen/liten
innvirkning
Arveavgift:Kan slå inn
men også unngås
Kan slå inn
men også unngås
   
Konklusjon


Skattemessig

Illustrasjonsfoto - DinSide.no
Illustrasjonsfoto - DinSide.no Vis merSkattemessig har valget av spareform små konsekvenser. Fram til barnet er 17 år vil det nemlig bli lignet sammen med foreldrene. Det betyr at en en eventuell formue over formuesskattgrensene uansett vil bli beskattet på foreldrenes hånd.

Som alltid er det også her et unntak. Har barna fått penger fra andre enn foreldrene, må de levere en egen selvangivelse fra de er 17-19 år. Men penger fra foreldrene vil bli "samlignet" med foreldrene.

I følge Tore Fritsch bør du overføre jevnlige beløp – i stedet for å overføre store summer samtidig.

Nye regler?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ingen kan spå hvilke regler som vil gjelde om 20 år – vi har derfor tatt utgangspunkt i dagens regelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer