Gjør opp: Slik spleiser man med Vipps-appen:

Slik spleiser dere enkelt med Vipps

Legg inn alt dere spleiser på, så gjør Vipps resten.

OPPGJØR I VIPPS: Å spleise på middager og ferieturer blir mye enklere, og ikke minst mer rettferdig, om man lar apper som Vipps holde orden på tallene. Fordelen med Vipps er at også selve oppgjøret kan tas direkte inne i appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPGJØR I VIPPS: Å spleise på middager og ferieturer blir mye enklere, og ikke minst mer rettferdig, om man lar apper som Vipps holde orden på tallene. Fordelen med Vipps er at også selve oppgjøret kan tas direkte inne i appen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Hvem som skal betale for hva kan fort skape dårlig stemning på ferieturer. For blir det riktig at du skal betale for taxien, når du jo betalte for middagen?

Febrilsk leting gjennom kvitteringer på feriens siste dag er en dårlig løsning. Å fortløpende skrive ned alt man betaler for er en bedre løsning.

Men den beste løsningen? La en app holde orden på oppgjøret.

Det finnes mange muligheter, men én av dem har du trolig fra før av: Vipps. Med Vipps får du ikke bare fasit på hvem som skylder hvem hva, men du får også gjort opp all gjeld med noen få sveip.

Vipps-funksjonen kalles «oppgjør» og er enkel å finne, men ikke fullt like enkel å bruke første gang. Slik gjør du det.

LAGE OPPGJØR I VIPPS: Første steg er å lage gruppa som skal spleise. «Administratoren» legger til alle deltakere, og de får et varsel om de er med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LAGE OPPGJØR I VIPPS: Første steg er å lage gruppa som skal spleise. «Administratoren» legger til alle deltakere, og de får et varsel om de er med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#1: Lag et oppgjør

Første steg er å opprette spleiselaget.

 1. I feltet øverst i Vipps, trykk på «Gjør opp»-bobla.
 2. Skriv inn et navn, for eksempel «London-turen», legg til et bilde om du vil være fancy.
 3. Legg til alle i reisefølget ved å trykke på «Legg til deltaker», hvor du kan søke dem opp via navn eller telefonnummer. Alle må altså bruke Vipps for å kunne være med i oppgjøret.
 4. Når alt er klart, trykker du på «Opprett» øverst til høyre.

Alle deltakerne får et varsel på telefonen om de er med i oppgjøret. Og de finner gruppa ved å trykke på «Oppgjør» i menyen nederst i Vipps.

LEGG INN UTGIFTENE: Etterhvert som du betaler for noe, er det bare å legge til et utlegg. Du kan også velge hvilke deltakere som skal spleise på akkurat dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
LEGG INN UTGIFTENE: Etterhvert som du betaler for noe, er det bare å legge til et utlegg. Du kan også velge hvilke deltakere som skal spleise på akkurat dette. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#2: Legg inn utlegg

Det enkleste er om hver og en selv tar ansvar for å legge inn utlegg etterhvert som de betaler for noe.

 1. Trykk på pluss-tegnet øverst til høyre i spleisegruppa.
 2. Som standard velges det at du har betalt utlegget. Men du kan også legge inn utlegg for andre, ved å trykke på «Du har betalt for» og velge en annen deltaker.
 3. Så legger du inn hvor mange kroner du har betalt, og beskriver hva pengene ble brukt på. Du kan også velge hvem i gruppa som skal spleise på dette ene utlegget, ved å trykke på «Del likt» og velge noe annet. For eksempel om bare noen i gruppa spiste et måltid.
 4. Trykk på «Ferdig» øverst til høyre for å legge til utlegget.

Dessverre støtter ikke Vipps-spleisingen andre valutaer enn norske kroner. Så alt må regnes om før det legges inn i appen, noe du gjør raskt og enkelt om du følger rådene i denne artikkelen.

OPPGJØR MED VIPPS: Når alle er ferdige med å legge inn utleggene sine, kan dere gjøre opp direkte ved å vippse pengene til hverandre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OPPGJØR MED VIPPS: Når alle er ferdige med å legge inn utleggene sine, kan dere gjøre opp direkte ved å vippse pengene til hverandre. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

#3: Gjør opp med vippsing

Når turen er ferdig, regner Vipps ut hvem som skylder hva. Og du kan betale og få betalt rett i Vipps.

 1. Vipps legger opp til at dere må «låse» oppgjøret før dere får gjort opp, for å unngå at noen ikke får lagt inn alle sine utlegg før folk begynner å betale for seg.
 2. Dette gjør dere ved at alle deltakerne går inn på seg selv i lista under «utlegg», sjekker at både «Utlegg du har lagt til» og «Utlegg du er en del av» stemmer og skrur på «Jeg har lagt til alle mine utlegg»-bryteren.
 3. Når alle har gjort dette, går du til «oppgjør»-fanen for å se hva du eventuelt skylder, og hva andre skylder deg.
 4. For å vippse pengene der og da, sveiper du gjelden din til høyre, og trykker på «sende». En melding av typen «For det jeg skylder deg fra #London-turen» vil legges inn som standard, og summen du skylder velges som beløp. Dermed er det bare å trykke på «neste», og pengene blir vippset på helt vanlig måte.

Etterhvert som folk betaler vil statusen deres endres under «oppgjør»-fanen, slik at dere kan følge med på at alle faktisk gjør opp for seg. Og forhåpentligvis bidro Vipps-appen i alle fall til litt mindre feriekrangling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer