Slik stopper du neseblod

Hvert år blør 15 til 20 prosent av oss fra nesen. Sjekk hvordan du blir kvitt plagen.

Publisert
Sist oppdatert

Har du gått rundt med nesa i sky for ikke å søle til gulvteppet? Blødninger fra nesen kalles også «epistaxis», fra gresk, som betyr «å dryppe på».

Neseblod vil ramme mellom 15 og 20 prosent av befolkningen hvert år, og vil være en årsak til legebesøk og i enkelte tilfeller sykehusinnleggelser, skriver øre-nese-halslege Mads Henrik Moxness på Lommelegen.no, som i likhet med DinSide eies av Aller Internett. Her redegjør Moxness for denne vanlige plagen.

Opptil 7000 legebesøk i året

I USA har man estimert at det hvert år vil være omkring 450 000 akutte legebesøk grunnet neseblødninger, og 27 000 sykehusinnleggelser. Om man overfører dette direkte til norske forhold, vil man regne med oppunder 7000 legebesøk samt noe over 400 sykehus-innleggelser hvert år grunnet neseblødninger.

Les også: Dette er de vanligste førstehjelpsfeilene

Det at neseblødninger fører til sykehusinnleggelser er kanskje ikke allment kjent, men enkelte av blødningene kan være noe mer dramatisk enn andre. Årsaken til dette ligger dels i pasientens evne til å tåle blødninger, og dels i hvorfra neseblødningen kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer