Reserver deg mot telefonsalg og reklame i posten

Slik stopper du telefonsalg og reklame i postkassa

Men selv om du følger alle disse tipsene, er det ikke alt du kan slippe unna.

MÅ RESPEKTERE: Posten er blant dem som sender ut mye reklame til norske postkasser. Men har du reservert deg mot adressert reklame, og har et klistremerke hvor du takker nei til uadressert reklame, kan ikke reklamen legges der. Foto: Posten
MÅ RESPEKTERE: Posten er blant dem som sender ut mye reklame til norske postkasser. Men har du reservert deg mot adressert reklame, og har et klistremerke hvor du takker nei til uadressert reklame, kan ikke reklamen legges der. Foto: Posten Vis mer
Publisert

Mange nordmenn kommer nå hjem fra ferie, bare for å finne postkassa stappfull av reklame.

Kanskje du også var så heldig at du fikk en telefonselger på tråden mens du lå på stranda?

Her er oppskriften på hvordan du kvitter deg mye av problemet.

Men ikke alt lar seg løse med reservasjoner og klistremerker.

#1: Reserver deg mot telefonsalg

Å reservere seg mot telefonsalg er så enkelt at det strengt tatt ikke er noen gode grunner til å ikke gjøre det. Med mindre du elsker telefonsalg, selvfølgelig.

 1. Gå inn på Brønnøysundregistrene sine reservasjonsider og skriv inn fødselsnummeret ditt.
 2. Under «Jeg vil reservere meg mot direkte adressert markedsføring», huk av «gjennom telefon og mobiltelefon». Husk å også huk av «frivillige organisasjoner» om du heller ikke ønsker å bli oppringt av dem.
 3. Skriv inn telefonnummeret ditt, og trykk på «Legg til» (ikke trykk enter). Du kan legge til flere nummer, også, for eksempel til resten av familien.
 4. Trykk på lagre, og du er ferdig.

#2: Reserver deg mot adressert reklame

Adressert reklame, altså reklame som havner i postkassa fordi noen har skrevet adressen din på konvolutten, kan du også reservere deg mot i Brønnøysundregistrene.

ORDNE OPP: Det er enkelt og raskt å reservere seg mot både telefonsalg og adressert reklame. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ORDNE OPP: Det er enkelt og raskt å reservere seg mot både telefonsalg og adressert reklame. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
 1. Gå inn på Brønnøysundregistrene sine reservasjonsider og skriv inn fødselsnummeret ditt.
 2. Under «Jeg vil reservere meg mot direkte adressert markedsføring», huk av «gjennom posten». Huk av «frivillige organisasjoner» om du ikke ønsker adressert reklame fra dem, heller.
 3. Trykk på lagre, og du er ferdig.

Reservasjonen gjelder da adressen du er registrert med hos Folkeregisteret. Du kan legge til flere adresser, for eksempel til hytta, men du må da inn følge denne lenken til Altinn.

#3: Stanse uadressert reklame

Du kan reservere deg mot telefonsalg og adressert reklame fordi dette krever at noen faktisk søker deg opp, og dermed også sjekker om du har reservert deg.

Uadressert reklame i posten derimot, legges blindt i postkassa, og dermed kan du heller ikke reservere deg mot dette.

Men du kan feste et klistremerke der, som takker nei. Husk at du også bør ha et på døra di, om det legges aviser og reklame på dørmatta.

Klistremerker med tekst som «Uadressert reklame? Nei, takk!» kan du blant annet få hos Posten. Du kan også skrive en tydelig beskjed selv. Markedsføringsloven krever at selskapene respekterer slike lapper, uansett.

#4: Takk nei til reklame
Mye reklame vi mottar, både i postkassa, på e-post og over telefon, har vi takket ja til selv.

- Det ville jeg aldri gjort! tenker du kanskje.

Men når du tegner et medlemskap, kjøper en vare på nettet, registrerer deg på en tjeneste eller blir med i en kundeklubb, blir du ofte spurt om kontaktinformasjon, og om det er greit at selskapet kontakter deg. Ta deg derfor god tid til å lese hva du går med på, og sjekk hva slags bokser du huker av.

Dessuten kan du be selskaper som kontakter deg om å slutte å kontakte deg. Både på telefon, og ved å for eksempel se etter lenker i bunnen av e-poster for å skrive deg av nyhetsbrev.

#5: Alt du ikke blir kvitt

Uansett hvor flink du er til å reservere deg, blir du ikke kvitt alt.

 • Selskaper du allerede er kunde hos, kan kontakte deg så mye de vil. For eksempel kan mobiloperatøren din ringe deg for å tilby deg nye abonnementer, og en veldedighet du støtter fast sende deg info i postkassa.
 • Er du næringsdrivende, for eksempel med et enkeltmannsforetak, kan du ikke reservere deg mot noe som helst.
 • Dørselgere er også noe mange irriterer seg over, men her finnes det ikke noen reservasjonsordning. Setter du opp et skilt på døra om de ikke er velkomne, holder de seg trolig unna.
 • Blant andre politiske partier, kommune og stat, menighetsblader og spørreundersøkelser kan også leve utenfor hele reservasjonsregimet, så de kan stort sett gjøre som de vil med både postkassa og telefonen din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer