Slik stopper du underlivssopp

De fleste kvinner vil i løpet av livet oppleve å få en soppinfeksjon i underlivet. Slik forebygger du plagene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klør og svir det i underlivet? Det trenger ikke være noe farlig, mest sannsynlig har du pådratt deg en soppinfeksjon.

Dette rammer nemlig de fleste kvinner en eller annen gang, ifølge nettsidene til Apotek 1. De vanligste symptomene er kløe og intens svie nedentil, irriterte slimhinner og en tykk, kornete utflod som ikke lukter.

Ifølge gynekolog Peer Høvik på Lommelegen lager candida-soppen også en overfladisk betennelse i huden som blir rød og sår, gjerne i hele skrittet. Gjærsoppen candida er en del av menneskets normalflora på slimhinner.

Les også: Kvinner omgis av bakterier:

Overdreven vaskingSoppinfeksjonen oppstår oftest hvis den normale bakteriefloraen i underlivet blir forstyrret eller kroppens immunforsvar svekkes. En skadet og irritert slimhinne kan også være årsaken. Dette gir gjærsoppen bedre vekstbetingelser slik at det blir for mye av den, ifølge Apotek 1.

Det er flere ting i kombinasjon eller alene som kan utløse soppinfeksjonen. Overdreven vask av underlivet og bruk av såpe med høy pH er ett eksempel. Hvis du går på en antibiotikakur, har diabetes eller generelt nedsatt immunforsvar er du også mer utsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer