Slik styrer du unna falske varer på nett

Stadig flere nordmenn blir svindlet på internett. Vi gir deg forholdsreglene du må ta før du trykker på «betal». Av: Thea Roll Rakeng

FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Da er gjerne nett-tilbudet nettopp det.
FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Da er gjerne nett-tilbudet nettopp det. Vis mer

– Vi anbefaler forbrukerne å undersøke en del før de handler, sier Ragnhild Olin Amdam, rådgiver i Forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet, til DinSide.

Forbrukerrådet har utarbeidet en sjekkliste man bør lese før man handler på nettet. I tillegg har Forbrukerombudet laget en oversikt over ulike norske og internasjonale nettbutikker som selger falske varer.

Canada Goose, UGGs og Mulberry-vesker er varene som hyppigst blir kopiert.

Disse nettbutikkene vil lure deg

Nike-sko til en tredjedel av prisen


Oslo-jenta Sofie Nergaard studerer i Danmark, og har som mange andre studenter et stramt budsjett å forholde seg til. Da hun fant et par Nike Free-sko via Google til en tredjedel av ordinær pris, slo hun til.

– Jeg kunne se med en gang jeg fikk dem at skoene var fake. Esken så genuin ut, men skoene hadde mange feil. Sømmene var slurvete og passformen var rar, noe man aldri vil finne ved en ordentlig Nike-sko, sier Sofie som legger til at det er de små detaljene som avslører som en vare er ekte eller ei.

Merkevarer fra USA: Det hjelper ikke alltid å ha postboks i statene

Sofie Nergaard fikk ikke kontakt med nettsiden da hun ville returnere Nike-skoene. Kontaktinformasjonen var falsk og joggeskoene ligger fortsatt i esken sin under sengen. Nergaard innrømmer imidlertid at hun burde reagert på den sterkt reduserte prisen.

– Prisen var for god til å være sann, og det viste seg jo at den var jo faktisk det, innrømmer Nergaard.

Lokker med rimelige tilbud, og trekker penger fra kontoen din

Sterkt redusert pris = uekte

Pål Vedner, agent for UGGs Australia i Norge, har tidligere uttalt til DinSide at han har fått mange henvendelser når det gjelder uekte varer folk har bestilt på nett. Vedner sa at tilbud som er for gode, sannsynligvis er nettopp det.

– Det går faktisk ikke an å få tak i ekte UGG Australia til halv pris, slik mange reklamerer med på Internett. Er tilbudet du kommer over veldig mye billigere enn i butikken, så er det fake. Det er en tommelfingerregel, mente Vedner.

Kan bli dyrt å kjøpe falske merkevarer

Ikke bli lurt!


Vær skeptisk før du handler på ukjente nettbutikker. Husk at det er enkelt å opprette en nettside som ser relativt profesjonell ut.Sjekk disse punktene før du slår til på de gode nettilbudene. Foto: Phantermedia
Sjekk disse punktene før du slår til på de gode nettilbudene. Foto: Phantermedia Vis mer


1. Forsikre deg om at det er en seriøs nettbutikk

Manglende kontaktinformasjon er et klart tegn på at nettbutikken ikke driver seriøst. Oppgis kun et kontaktskjema for forbrukeren, men ingen adresse, telefonnummer, e-postadresse eller organisasjonsnummer til selskapet bør du la være å handle i nettbutikken. 

Du kan sjekke hvem som har registrert domenet på Whois.com.2. Sjekk andres erfaringer ved å søke på nettbutikkens navn

Søk på internett etter andres erfaringer med å handle i den aktuelle nettbutikken, for eksempel i diskusjonsforum, blogger eller lignende.

3. Ikke betal for varer på forskudd

Dette gjelder generelt ved alle kjøp du gjør fra nettet, og spesielt ved kjøp gjennom nettauksjoner eller ukjente nettbutikker.4. Bruk kredittkort

Da kan du ha rett etter finansavtaleloven § 54 b til å få refundert pengene fra banken dersom varen ikke blir levert.5. Sjekk Forbrukerombudets liste over useriøse nettbutikker

Forbrukerombudets liste er ikke fullstendig, og dersom butikken du planlegger å handle fra ikke er på listen betyr ikke det nødvendigvis at det er trygt å handle der. Det er derfor viktig at du også søker etter andres erfaringer før du handler.

Les mer: Slik handler du trygt på nett

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer