Slik svindler de deg

Pass på kort og BankID.

KORTSVINDEL: Gi aldri fra deg kort eller pin-koden. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
KORTSVINDEL: Gi aldri fra deg kort eller pin-koden. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukjente uttak på kontoutskriften eller lån som er tatt opp i ditt navn. Dette betyr at noen har fått tilgang til informasjon om deg som de ikke skal ha. Det kan være at kortet blir brukt i en butikk i London, mens du er hjemme i Norge. Eller at du plutselig får en faktura for et forbrukslån du aldri har tatt opp. Da er din BankID enten på avveie eller du har blitt utsatt for identitetstyveri.

-Dette er en problematikk som heldigvis er mindre aktuell enn før, men det skjer fortsatt, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalbø i DNB til Dinside.

Kopierer tallene

Han forklarer hvordan svindlere kan ta kontroll over kortet ditt.

-De kan enten kopiere tallene på kortet, eller kopiere det digitale innholdet. Det som kalles skimming. Det mest sannsynlige er at de kopierer tallene på kortet. Det er vanskelig å kopiere selve kortet i dag ettersom teknologien er så mye bedre, spesielt da chipen kom. Med bare magnetstripe var det enklere å kopiere kortet.

Ved skimming kan det enten være satt opp feller, for eksempel i en minibank. Eller det kan være utro tjenere på for eksempel restauranter, ifølge Dalsbø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer