Slik svindler de deg

Pass på kort og BankID.

KORTSVINDEL: Gi aldri fra deg kort eller pin-koden. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
KORTSVINDEL: Gi aldri fra deg kort eller pin-koden. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Ukjente uttak på kontoutskriften eller lån som er tatt opp i ditt navn. Dette betyr at noen har fått tilgang til informasjon om deg som de ikke skal ha. Det kan være at kortet blir brukt i en butikk i London, mens du er hjemme i Norge. Eller at du plutselig får en faktura for et forbrukslån du aldri har tatt opp. Da er din BankID enten på avveie eller du har blitt utsatt for identitetstyveri.

-Dette er en problematikk som heldigvis er mindre aktuell enn før, men det skjer fortsatt, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalbø i DNB til Dinside.

Kopierer tallene

Han forklarer hvordan svindlere kan ta kontroll over kortet ditt.

-De kan enten kopiere tallene på kortet, eller kopiere det digitale innholdet. Det som kalles skimming. Det mest sannsynlige er at de kopierer tallene på kortet. Det er vanskelig å kopiere selve kortet i dag ettersom teknologien er så mye bedre, spesielt da chipen kom. Med bare magnetstripe var det enklere å kopiere kortet.

Ved skimming kan det enten være satt opp feller, for eksempel i en minibank. Eller det kan være utro tjenere på for eksempel restauranter, ifølge Dalsbø.

Slumser bort informasjonen

En annen årsak til kortsvindel er når kortinformasjonen kommer i feil hender på nett.

-Du kan ha brukt det på nett en butikk hvor de har vært slumsete med kortinformasjonen eller blitt utsatt for datainnbrudd. Det kan også være at tvilsomme bedrifter har solgt eller brukt kortinformasjonen til svindel.

Følger nøye med

Heldigvis har bankene god oversikt over alle korttransaksjoner og tar kontakt dersom noe er unormalt. I 2020 stoppet DNB bedrageriforsøk for nær 1, 2 millioner kroner og håndterte totalt 19 967 cyberangrep og IT-sikkerhetshendelser, ifølge bankens samfunnsrapport.

- Vi overvåker alle transaksjoner. Hvis det er en transaksjon som er unormal i forhold til ditt bruk, da kontakter vi kunden. Transaksjonsmønsteret har blitt så smart at hvis du bruker kredittkort på flytoget, er sannsynligheten for at du skal til utlandet er stor og hvis du bruker kortet i utlandet de nærmeste timene slår ikke alarmen inn. Men hvis du er på Kiwi på Tåsen og kortet så blir brukt i utlandet, vil det komme en alarm. Vi stopper enormt mange svindelforsøk på denne måten. Svindel er et stort problem, det øker eksplosivt, men vi klarer å holde tritt med økningen, vi klarer å stoppe det, forteller Dalsbø.

Vi er flinkere

I tillegg har kundene blitt mye mer bevisste på hvordan de bruker kortet.

- Dette er noe vi snakker om. Hvordan vi bruker kort på nett og hvordan vi bruker kort på reise. Bruk gjerne kredittkort på ferie, og sørg for at du får sms-varsling når kortet blir brukt. Dersom kortet blir misbrukt prøver de å bruke så mye som mulig, de kjøper noe som er dyrt. Når du da får en sms med noe som er dyrt, kan du stoppe svindelen. Det er ofte i utlandet mye av denne svindelen skjer.

Er du i Norge, skal du passe på din egen BankID.

-I Norge er nettsvindel mest vanlig, og all mulig manipulasjon hvor folk skal ha deg til å legge inn BankID og annen kontoinformasjon. Den mest vanlige svindelen nå for tiden er epost, sms og oppringinger der du blir bedt om å logge inn på konto. Vær alltid skeptisk hvis du blir kontaktet eller bedt om å legge inn informasjon. Oppsøk heller bankens egne plattformer eller ta kontakt med en kunderådgiver. Får kriminelle tak i kontoinformasjon eller BankID, svindles det gjerne for høyere summer. Vi har også eksempler der kriminelle har tatt opp et forbrukslån i kunders navn uten at de var klar over det, advarer Dalsbø.

Slik sikrer du kortet:

• Ha alltid med minst to kort på ferie i tilfelle noe skulle skje med ett av kortene.

• Oppbevar kortene på ulike steder i tilfelle tyveri, slik at du unngår å miste alle.

• Hvis et kort kommer på avveie, sperr det umiddelbart.

• Lær pin-koden utenat. Den skal ikke oppbevares sammen med kortet.

• Ha kortet under oppsyn hele tiden ved betaling. Ikke gi fra deg kortet i butikk, bar eller restaurant. Bli heller med bort til betalingsterminalen.

• Legg inn SMS-varsling på beløp over en valgt størrelse på kortene dine slik at du får melding når kortene blir benyttet.

• Sjekk at beløpet stemmer før du betaler. Når du tæpper kortet og/eller taster inn pin-koden, så godkjenner du samtidig beløpet som belastes kortet.

• Skjul inntasting av pinkode selv om du ikke ser noen i nærheten. Minibanker eller bensinpumper kan ha påmontert kopieringsutstyr, såkalt skimming.

• Ta vare på kvitteringer og kontroller mot kontoutskriften eller kredittkortfakturaen når du kommer hjem.

• Bruk kredittkort når du bestiller reise, hotell, fly eller leiebil, så slipper du reservasjoner på brukskontoen din.

• Verdisaker som du har med på reise, for eksempel pass og kort, bør legges i hotellsafen når de ikke er i bruk.

Kilde: DNB

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer