Slik takler du avstandsforholdet

Litt tid borte fra kjæresten gjør forholdet sterkere, sier de. Men hva skjer når fraværet varer en stund? Hvordan holder du forholdet sammen når dere ikke er det?

Publisert
Sist oppdatert

Slik takler du avstandsforholdet
Litt tid borte fra kjæresten gjør forholdet sterkere, sier de. Men hva skjer når fraværet varer en stund? Hvordan holder du forholdet sammen når dere ikke er det?

Hvis du ikke skal være borte så lenge, og det er noe dere begge er enige om, så kan dere snakke om måter å holde kontakten på, og løsninger for å komme gjennom dette. Men når fraværet varer en god stund blir det vanskeligheter for de fleste par. Og dersom en av dere er mer fornøyd med situasjonen enn den andre kan misnøyen begynne på bygge seg opp.

Flere typer avstand
Hvordan par takler å være fra hverandre avhenger mye av hva de synes om atskillelsen.

ER DET NOE BIG DEAL? Hvis du vokste opp i en familie der fravær ikke var uvanlig kan det hende at en periode borte fra partneren ikke er noen ”big deal”. Du så at foreldrene dine var mye borte fra hverandre - og det gjorde ikke dem noe.

HVIS DU ELSKET MEG VILLE DU IKKE REIST: Kjærlighet henger sammen med fysisk nærhet. Enhver trussel mot den nærheten er en trussel mot din oppfattelse av følelsesmessig trygghet.

MEN DET ER IKKE SÅ LENGE…: Kanskje er det naturlig for deg å se på de store sammenhengene i livet. Kanskje det er enklere for deg en partneren din å se på dette som en midlertidig fase av forholdet deres.

DET ER BARE IKKE RIKTIG: Hvis foreldrene dine holdt sammen nesten hele tiden, kan det hende du ikke har noen erfaring med denne typen separasjoner. Å være et par betyr å være sammen. Du kan ikke forestille deg det på noen annen måte.

I tillegg til deres personlige tolkninger av situasjonen vil dere begge ha forskjellige perspektiver avhengig av om dere er hjemme eller langt hjemmefra. Begge har fordeler og ulemper.

Langt hjemmefra
Hvis du er den som jobber langt hjemmefra, har du fordelen av å få oppleve noe nytt. Nytt miljø, ny jobb eller nytt prosjekt og nye mennesker. Men ulempene, naturligvis, er savnet av hjemstedet, venner og familie. Selv om det kan være mange nye opplevelser, savner du en partner å dele dem med. Folk som bor langt hjemmefra har ofte følelser som svinger fra topp til bunn.

Forlatt hjemme
Hvis du er forlatt hjemme har du fordeler av at du kjenner miljøet og er sikker. Du har sikkerheten av rutinene og støtte fra venner og familie. Ulempen kan være at du føler deg forlatt. Ikke så mange nye opplevelser på deg - bare dagliglivet og følelsen av ensomhet fordi du må takle det på egen hånd.

Slik klarer dere det
Nøkkelen for å takle et avstandsforhold er å snakke ærlig sammen om hvordan dere har det. Par faller ofte i disse fellene:

VI LATER SOM OM DETTE ER OK: Når dere snakker sammen snakker dere om dagligdagse ting. Hvis en spør om hvordan den andre har det, svarer dere begge “Bra… Alt er fint”. Under overflaten er dere begge ensomme, men redde for at den andre ikke forstår det.

DET ER GREIT FOR DEG: Du prøver å være hyggelig, men bitterheten slipper ut. Dere er begge overbevist om at partneren har det enklere enn deg selv, og du gjør alt du kan for å bevise at den andre tar feil. Dere vil begge ha bekreftelser på forholdet, men er redde for å bli avvist.

Vær ærlig
Del følelsene deres som separasjonen - både de negative og de positive. Dette vil gjøre at dere føler dere nærmere hverandre. Dere han muligheten til å forstå hverandre og gi hverandre støtten dere begge trenger.

Hold kontakten
Bruk flere metoder for å holde kontakten. E-post, telefon, tekstmeldinger, brev osv. Send små gaver til hverandre - for å vise at dere tenker på hverandre.

Ta noen overraskende telefoner - i tillegg til den tiden dere vanligvis snakker med hverandre.

Pass på gjenforenings-antiklimakset
Når dere endelig møter hverandre igjen er sjansene store for at dere begge har bygd opp store forventninger om hvor fantastisk det kommer til å bli. Men… i virkeligheten er det ofte ikke sånn det blir.

Mange par blir skuffede og frustrerte når situasjonen ikke er slik de trodde. Og mange opplever at det i stedet for å være nyforelskelse i luften er en pinlig stillhet og småkrangling.

Dette kan unngås ved å sikre at dere har snakket sammen om hvordan dere vil at gjenforeningen skal være, og godta at forventningene ofte er minst like bra som det dere gleder dere til. Og husk - det kan ta tid å vende seg til å være sammen igjen.

Denne typen separasjoner kan gjøre forholdet sterkere, hvis du bruker tiden på å fortelle hvor mye partneren din betyr for deg.

Mozon.no, 24.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer