Slik takler du baksmellen

Fikk du restskatt for 2012, bør du ta noen grep allerede nå for å betale innen fristen.

Har du fått restskatt, bør du definitivt betale innen forfall, ifølge forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Storebrand
Har du fått restskatt, bør du definitivt betale innen forfall, ifølge forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Storebrand Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2. april ble selvangivelsen gjort tilgjengelig for nordmenn flest, og enkelte fikk en negativ overraskelse i form av restskatt. Har du lite ekstra å rutte med hver måned er baksmell på skatten ekstra surt, og for mange er det vanskelig å få betalt innen fristen.

Likevel bør du gjøre det du kan for å klare nettopp dette.

– Staten er en tøff kreditor, så restskatten må betales. Betaler du ikke i tide påløper det forsinkelsesrenter, og verste fall tvangsinnkreving, understreker forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Hun råder dessuten de som faktisk har en økonomisk buffer å ta av, om å betale innen 31. mai.

– Da slipper du renter på restskatten, og du har i praksis hatt et rentefritt lån fra Skatteetaten. Vær også sikker på at du har fått med alle fradragene før du betaler restskatten, understreker hun.

>> Du bør ikke ha for mye penger stående på konto

Slik takler du baksmellen

Er du fortsatt i minus etter å ha sjekket selvangivelsen grundig, bør du allerede nå lage en plan for hvordan du kan samle sammen det skyldige beløpet. For slett ikke alle har penger stående på bok som de kan betale restskatten med, som har første forfall 20. august for de som får skatteoppgjøret 26. juni.

Er det snakk om en liten baksmell, vil mange kunne klare å spare opp beløpet ved å kutte ut den daglige småsløsingen. Ved å prøve DinSides sløsekalkulator, vil du se at hyppige kjøp av alt fra kaffe til hurtigmat eller sigaretter, fort utgjør store beløp.

En annen mulighet er å legge shoppingen på hylla en periode. To av DinSides journalister, som har kjøpestopp i hele 2013, regner med å spare totalt 50.000 kroner i løpet av ett år på å ikke shoppe.

Les også: Penger igjen på skatten? Husk å ikke levere på papir om du vil ha skatteoppgjøret tidlig

Her er forbrukerøkonom Kristina Picards tips for å klare å betale tilbake restskatten ved forfall:

 • Sjekk gamle konti. Kanskje har du stående penger på en konto du hadde glemt?
 • Spar inn litt på ferien. Nordmenn elsker å reise, men er det mulig å avlyse den dyre ferieturen og bruke noe av feriepengene til å betale restskatten, kan dette være redningen for mange.
 • Be om å få jobbe ekstra. En del yrker har mulighet for overtidsarbeid og/eller ekstra skift. Har du kapasitet til det, kan noen ekstra arbeidstimer hjelpe deg langt på vei.
 • Har du noe du kan selge? Mange har møbler, utstyr og klær som de ikke har bruk for. Starter du i god tid, kan du kvitte deg med ting du ikke bruker og i tillegg få penger for det, for eksempel på Finn.
 • Be om forskudd på lønn? Dette er en mulighet arbeidsgivere gir, og som kan skaffe ekstra likviditet. Husk imidlertid på at lønnen skal vare lenger enn normalt.
 • Kan du ta opp et privat lån? Noen har familie eller venner som kan hjelpe med et lån til hyggelige betingelser. Husk å lage en skriftlig avtale og en nedbetalingsplan med tydelige betingelser.
 • Be banken om hjelp. Har du boliglån kan du søke om betalingsutsettelse på ett eller flere avdrag, men husk at dette ikke er gratis - rentene løper også når du utsetter betalingen. Er det et større beløp du skal betale, kan du vurdere å refinansiere boliglånet ditt eller søke om boligkreditt. Har du allerede en høy belåningsgrad på boligen, er ikke refinansiering et godt alternativ for deg.
 • Forbrukerøkonomen påpeker også at bruk av kredittkort bør være siste utvei hvis du vet du kommer til å bruke lang tid på å betale ned regningen. Renten er høy, og begynner normalt å løpe samme dag hvis du tar ut kontanter eller overfører penger til brukskonto.

  Les også: Finn ut hvilken gjeld du bør kvitte deg med først

  Unngå baksmell til neste år

  For å unngå samme overraskelse neste år anbefaler Picard at en sjekker at en betaler riktig skatt i inneværende år.

  Dette kan du blant annet gjøre ved å bruke DinSides skattekalkulator.

  Slik DinSide har rådet om tidligere, kan du be arbeidsgiver trekke deg ekstra i skatt hver måned. Det er ikke nødvendig å bestille nytt skattekort fra Skatteetaten.

  – Alternativt kan du sette differansen til side på en sparekonto, så du vet du har pengene klare ved neste skatteoppgjør, påpeker Picard.

  Her kan du lese alt om selvangivelsen 2012

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer