Slik takler du falske profiler på Facebook

Unngå å bli venn med dem, og unngå å bli en av dem.

IKKE BIT PÅ: Det kan være stas å få en ny venneforespørsel. Og fristelsen til å takke ja nærmest uansett, er stor. Men ikke godkjenn venner du ikke vet hvem er, for det kan være svindlere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE BIT PÅ: Det kan være stas å få en ny venneforespørsel. Og fristelsen til å takke ja nærmest uansett, er stor. Men ikke godkjenn venner du ikke vet hvem er, for det kan være svindlere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere fortalt om sogneprest Marit Slettum som ble offer for falske Facebook-profiler. Noen sprer nemlig spam fra profiler med norske navn, kombinert med Slettums profilbilde.

Hun ble først tipset om profilene tidligere i år, men antok at de var borte etter at noen venner sa de blokkerte profilene. Da Dinside ringte fant hun raskt ut at problemet overhodet ikke var over.

Hva bør nordmenn i hennes situasjon gjøre? Og hva bør du gjøre for å ikke bli lurt av de falske profilene?

LES OGSÅ: - Rimelig guffent, sier Marit når hun ser de falske Facebook-profilene

SE SELV: Øverst ser du den falske profilen som misbruker Marit Slettum sitt bilde. Informasjonen er minimal. Nederst er Slettums egen profil, med langt mer info og en felles venn. Dette skal være typisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE SELV: Øverst ser du den falske profilen som misbruker Marit Slettum sitt bilde. Informasjonen er minimal. Nederst er Slettums egen profil, med langt mer info og en felles venn. Dette skal være typisk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Avsløre falske profiler

Det kan gå lang tid før en falsk profil oppdages. Leder i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, sier at mange sender meldinger til den falske profilen for å advare om at noe er på ferde. Mange tror nemlig falske profiler som sender spam er ekte profiler infisert med virus.

- Men går du inn på profilene, er det ikke vanskelig å se at de er falske, mener Tessem.

Falske profiler skal ofte være lite forseggjorte. Innholdet som postes er spam, og all annen informasjon om personen er ofte fraværende. Om svindlerne har stjålet noe fra en venn av deg, ser du fort om personen har mer enn én profil.

Å oppdage at du selv misbrukes på denne måten er ekstra vanskelig. Slettum ble først tipset av venner, så Dinside. Du kan selvfølgelig søke på ditt eget navn fra tid til annen, men i Slettums tilfelle var det bildet, ikke navnet, som ble misbrukt.

LES OGSÅ: Tror svindelannonser skremmer norske Facebook-brukerne

LURT MANGE: De falske profilene som utnytter Marit Slettum sitt navn, altså de to til venstre, har fått rundt 50 venner hver. Mange har altså blitt lurt til å takke ja, og motta profilenes spam. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LURT MANGE: De falske profilene som utnytter Marit Slettum sitt navn, altså de to til venstre, har fått rundt 50 venner hver. Mange har altså blitt lurt til å takke ja, og motta profilenes spam. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


RAPPORTERE: Facebook kjenner godt til problemet, og har løsninger for at du kan rapportere falske profiler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RAPPORTERE: Facebook kjenner godt til problemet, og har løsninger for at du kan rapportere falske profiler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Rapportere falske profiler

Med andre ord har vi et felles ansvar for å oppdage mistenkelige profiler, og rapportere dem til både Facebook og eventuelt den misbrukte.

Rapportering gjør du ved å trykke på de tre prikkene på profilens forsidebilde, velge «Rapporter» og følge instruksjonene. Er profilen på vennelista bør du også trykke på «Venner»-knappen og «Fjern fra venner».

- Når folk rapporterer imitatorer gjennomgår vi hver og en, og gjør passende tiltak, forteller Facebooks pressekontakt Mandarva Stenborg til Dinside.

Har du selv blitt misbrukt, slik Slettum ble, kan du i tillegg søke hjelp hos Slettmeg.no, som skal ha god erfaring med at Facebook faktisk rydder opp.

LES OGSÅ: Slik fjerner du svindelannonsene fra Facebook

Sjekker automatisk

 • Ifølge Facebook har de utviklet flere metoder som automatisk skal finne mistenkelige profiler.
 • For eksempel: Når du får en venneforespørsel, sjekker Facebook om du har en venn som heter det samme.
 • - Det er et område hvor vi hele tida jobber for å bli bedre, forteller pressekontakt Mandarva Stenborg.

 • Unngå falske profiler

  Falske profiler brukes blant annet til å spre spam, som kan lede deg til for eksempel phishing. Altså når kriminelle lokker sensitiv informasjon fra deg, ofte for å stjele pengene dine. Og svindlerne finner ofte sitt publikum ved helt vanlige venneforespørsler, som Dinside ser at mange takker ja til.

  For å unngå falske profiler på vennelista og spam i nyhetsstrømmen, må du være forsiktig med å godta venneforespørsler.

  - Godta bare å bli venn med dem du vet hvem er, sier nestleder Tone Hoddø Bakås i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Dinside.

  Gå inn på profilen til den som sendte forespørselen. Kjenner du henne? Har dere felles venner? Ser profilen ekte ut? Er du i tvil om hvem det er, er det bare å sende en melding og spørre.

  LES OGSÅ: Før/etter-bilder, dårlig språk og urealistiske påstander – her er faresignalene du må se etter på Facebook

  FRISTELSE: Svindlerne spiller ofte på fristelser. Her er et innlegg fra en falsk profil som lokker med billig lån. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  FRISTELSE: Svindlerne spiller ofte på fristelser. Her er et innlegg fra en falsk profil som lokker med billig lån. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Unngå å bli lurt

  Betrakt Facebook-innhold som e-post, nettsider og alt annet innhold på internett: Ikke tro på alt du leser, og ikke trykk på alt du ser.

  Ifølge Baksås spiller svindlerne ofte på fristelser, tillit og/eller frykt. For eksempel ble et tillitsvekkende bilde av sogneprest Slettum brukt for å friste folk med gunstige lån.

  - Stopp, tenk og klikk. Altså: Stopp opp og tenk, før du klikker, råder Baksås i NorSIS.

  De samme faresignalene som gjelder ellers, som tilbud som er for gode for å være sanne og dårlig språk, gjelder også på Facebook. For svindlerne har for lengst tilpasset seg våre nye vaner.

  - Teknologien går videre. Det som var én type svindel i går, kommer i en ny kommunikasjonskanal i dag, avslutter Baksås.

  LES OGSÅ: Slik avslører du en farlig phishing på e-post

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer