Slik takler du jule-middagene

Julemiddager er tungt fordøyelige. Med enkle knep kan du lette trykket på fordøyelsessystemet, unngå halsbrann, luftsmerter og andre protester fra magen.

Publisert
Sist oppdatert

Mange får fordøyelsesproblemer i jula. Stress, for mye fet mat og for mange timer i godstolen er rett og slett mer enn systemet tåler. Her er noen tips for å unngå sure oppstøt, luftsmerter og andre protester fra fordøyelsessystemet.

Unngå halsbrannHalsbrann skyldes at muskelen mellom spiserøret og magesekken gir etter slik at syre kommer opp i spiserøret. Da brenner og svir det. Fete måltider gjør at magesekken tømmer seg saktere. Dermed blir magesekken fullere og det er mer press oppover.

Noen matvarer påvirker også lukkemuskelen slik at det slipper gjennom syre. Alkohol, kaffe og sjokolade er typisk. Noen reagerer på mynte, After eight -sjokolade for eksempel.

Les tipsene nedenfor for hvordan du kan fettredusere måltidet med enkle knep. Bruk løstsittende klær til julemåltidene. Hvis du ofte plages med halsbrann, ta en tur på apoteket og kjøp inn syrenøytraliserende midler for å ha i bakhånd. Et glass skummet melk kan også hjelpe.

Unngå magetrøbbelHvis du vanligvis spiser lite fett, er ikke galleproduksjonen og fordøyelsen tilpasset en foss av fett til julemiddagene. Du kan bli uvel, få diare og luftsmerter. Også i dette tilfellet lønner det seg å være litt forsiktig med fettet. Dessuten hjelper det å bevege seg for å slippe litt luft ut av systemet . Gå en liten tur på loftet eller ut på verandaen i det minste, så får du rørt på deg etter måltidet. Kom deg ut en halvtimes tid hver eneste dag mens det er lyst. Lyset motvirket mørketidsdepresjon, og bevegelse hjelper på fordøyelsen og forbrenningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer