Slik takler du skrikerungen

Hva gjør du når 3-åringen nekter å gå i barnehagen, eller hyler på butikkgulvet? Se ekspertenes råd.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Snakk med barnet på forhånd, og forklar at dere vil løse problemet med bråk i butikken sammen.


Barn kan være trassige allerede som ettåringer, men dette er peanuts mot den stridigheten de kan vise fra toårsalderen.

Tålmodigheten din settes på prøve, i takt med at barnets egenrådighet vokser. Vi snakket med eksperter som gir deg noen gode råd.

Les også: Bruker mest tid på eldstemann

- Noe av problemet med trass er jo ofte at barnet ikke får den oppmerksomheten det trenger før det begynner å mase. Alle barn higer etter foreldrenes oppmerksomhet, derfor er det viktig å gi barnet positive tilbakemeldinger når det gjør noe som er bra, fremfor å bruke kjeft når det oppfører seg dårlig, sier professor Willy-Tore Mørch til DinSide Helse.

Mørch er ekspert i barnepsykologi og faglig leder ved det medisinske fakultet på Universitetet i Tromsø, samt ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse.

Han mener det er avgjørende å bygge en positiv relasjon med barnet helt fra starten av.

- Planlegg sammen

Før man skal ta med barnet i butikken oppfordrer han foreldrene til å snakke åpent med barnet om det som skal skje.

- Planlegg en kort handletur. Snakk med barnet på forhånd, og forklar at dere vil løse problemet med bråk i butikken sammen. Et såkalt klistremerkesystem kan være et godt virkemiddel. For hver hylle dere passerer i butikken mens barnet holder fast i handlevognen, kan det få et klistremerke i belønning, sier han.

Gi barnet tid til å forberede seg før dere skal gjøre noe, råder eksperter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Gi barnet tid til å forberede seg før dere skal gjøre noe, råder eksperter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Når det gjelder litt større barn, fra 6-7 års alderen, mener han at det kan være hensiktsmessig å inngå en avtale med barnet på forhånd.

- På den måten kan man forebygge problemer som måtte oppstå. Hvis barnet holder sin del av avtalen og er rolig i butikken kan belønningen for eksempel være at man går og spiser en is sammen etterpå, sier Mørch.

Les også: Mat som belønning er fy-fy

- Trass er positivt

Ifølge barnepsykologen kan det å innføre felles husregler fungere fint for familier som sliter med kaos og ustrukturerte hverdager.

- Eksempelets makt er stort, så mange av reglene bør være felles for foreldrene og barna. Det dreier seg om praktiske ting, som at man sitter rolig ved matbordet til alle er ferdige med å spise. Sett opp fast leksetid, og fast tid til TV-titting. Men pass på at dere ikke setter opp for mange husregler. Det bør være maks fem, ellers blir det for mye å forholde seg til.

Les også: Slik får du barnet til å spise sunnere

Berit Lind Jørgensen er pedagog og kjent fra TV3s «Nannyhjelpen». Nå jobber hun som daglig leder i Husøy Maritime barnehage, i tillegg til å være foredragsholder og fast spaltist i magasinet Mamma.

- Gudskjelov for trassen. Den viser styrke, mot og vilje til å gjøre noe, sier hun.

Ifølge Jørgensen er trass i utgangspunktet noe positivt, og ikke noe man skal legge lokk på.

- Barn kommer til verden for å bli selvstendige individer, og de begynner tidlig å utforske omgivelsene. Det er først når de møter begrensninger at trassen dukker opp, som en veldig naturlig og relevant reaksjon til den situasjonen barna er i, sier hun.

Hun oppfordrer foreldre til å velge kampene sine med omhu.

- Bestem dere for hvilke kamper dere skal ta og hvilke dere skal la ligge. Spar nei-ordet til de gangene det virkelig gjelder. Ordet mister sin effekt hvis det overbrukes, sier hun.

Les også: Derfor er far viktig

- Gi barnet tid

Jørgensen mener at en typisk situasjon hvor du godt kan vise myndighet overfor barnet er når det slår seg vrang i butikken.

- Da handler det om at man er større og sterkere enn barnet, og da kan man godt ta ungen under armen og gå, både av hensyn til seg selv og barnet.

Hun er enig med Mørch i at det er viktig å gi barnet tid og anledning til å forberede seg før man skal noe.

- Vi voksne skal gjerne ha ting gjort umiddelbart, men slik fungerer ikke verden for barna. Si ifra på forhånd, slik at barnet får tid til å foreberede seg når dere skal dra i barnehagen eller før dere skal spise middag, sier hun, og legger til:

- Dette med trass er jo et overlevelsesinnstinkt, som man bare må lære å kanalisere på en annen måte. Det er ingen barn som er slemme og ønsker å bryte regler, de trenger bare å vite hva som forventes av dem, avslutter hun.

Les også: TV-titting gir tykke barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer