Slik takler du sosial fobi

Titusener av nordmenn har en ting til felles med årets nobelprisvinner i litteratur: De har sosial fobi.

Publisert
Sist oppdatert

Årets nobelprisvinner i litteratur, Elfriede Jelinek, kan ikke komme til Stockholm for å motta prisen. Hennes sosiale fobi hindrer henne i det.

Kan være småtingSosial fobi er stor redsel og angst for oppmerksomhet eller å dumme seg ut. Dette kan føre til problemer det er forholdvis greit å håndtere - som å ikke tørre prate i forsamlinger - til total isolering. Det handler ikke nødvendigvis alltid om store folkemasser. Noen kan være redde for å søle når man heller opp kaffe, andre er redde for å ikke klare å betale når de handler.

- Fobien styrer deres liv. I følge visse teorier kan fobien være arvelig. Men den utvikles selvsagt oftere om du vokser opp i en familie som sjelden eller aldri har gjester eller rører seg utenfor hjemmet, sier psykoterapeut Kerstin Hellström til Expressen.

Alle kan oppleve detKlassiske tegn på fobien er panikkfølelse eller angst i eller innenfor ulike sosiale situasjoner, og de fleste får lidelsen allerede i tenårene. Angst for panikk - altså redsel for å få panikk blant andre - kan også føre til fobien.

De fleste kan kjenne seg igjen i noen av tegnene på sosial forbi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer