Roaming på båter er ikke inkludert i abonnementet ditt

Slik taper nordmenn tusenvis på havet

Har fri roaming i abonnementet, men glemmer at den ikke gjelder ombord ferjer.

INGENTING Å SMILE AV: Har du planer om å sende selfies fra båtturen til Danmark, bør du tenke deg om både to og tre ganger. Fri roaming gjelder ikke ombord ferjer på det åpne hav, og prisene kan være høye. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
INGENTING Å SMILE AV: Har du planer om å sende selfies fra båtturen til Danmark, bør du tenke deg om både to og tre ganger. Fri roaming gjelder ikke ombord ferjer på det åpne hav, og prisene kan være høye. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst satt en kvinne på Fjord Line-båten til Hirtshals i Danmark. Været var dårlig, kvinnen var sjøsyk, og på armen satt datteren hennes på et halvt år.

Klokka 16:15 fikk hun en melding fra operatøren sin Komplett Mobil: «Velkommen om bord!».

Meldingen fortalte videre hva det kostet å bruke mobilen på havet, da fri roaming i EU/EØS ikke gjelder ombord skip. Men kvinnen hadde andre ting å tenke på.

Mens hun sov samme natt kom det to meldinger til. Den første sa at hun hadde brukt opp 80 prosent av sperregrensen på 5.000 kroner.

Den andre, rett etterpå, sa at grensen var overgått og abonnementet sperret.

Mobilregningen endte på 6.855 kroner. For bare 8 minutter prating, og kun 92 megabyte surfing.

Klager, får ingenting

Saken rulles opp i et ferskt vedtak hos Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon, som skal hjelpe nordmenn i konflikt med blant annet mobiloperatører.

Og vedtaket er langt fra unikt; flere båtreisende nordmenn tar frustrasjonen sin dit, etter sjokkerende høye mobilregninger. Men ingen får medhold.

Grunnen er enkel:

  • Operatørenes frie roaming gjelder ikke ombord ferjer. Ferjer har egne mobilnett, som drives av satellitter, og er helt uavhengige av roaming-reglene som gjelder EU/EØS. Se på ferjer som egne land, utenfor både EU og EØS.
  • Mobiloperatøren din skal derfor sende deg en melding med prisinformasjon når mobilen din kobler seg på båtens nett. Slik Komplett Mobil gjorde.
  • Surfer du likevel videre, er det på eget ansvar.

«Klageren er korrekt fakturert i henhold til prisinformasjonen hun fikk» slår Brukerklagenemnda fast i vedtaket om moren, tradisjonen tro.

Løsningen er heldigvis enkel: Skru av roaming når du går på en ferje. For har du roaming skrudd på, kan mobilen din bruke data selv om den bare ligger i lomma di.

Du advares bare én gang

Da kvinnen var på tur, kostet hver megabyte hos Komplett Mobil hele 69 kroner per megabyte.

Nå har prisen blitt skrudd ned til 17,99 kroner.

Advarer mot prisen under en stjerne på nettsidene

  • Kvinnen i eksempelet ble frarådet å betale for wifi på båten. Dette kan være et langt billigere alternativ til roaming, men da været var dårlig skal wifi-nettet ha vært tregt.
  • Ifølge Fjord Line skal de ansatte videre ha forklart at kvinnens eventuelle mobilbruk ble roaming. Men kvinnen skal ikke ha forstått hva dette innebar på en båt, da hun hadde fri roaming inkludert.
  • Fjord Line mener likevel de advarer kundene sine godt nok, blant annet på nettsidene sine.
  • Der skriver Fjord Line blant annet: «Når du ringer over skipets nett, vil samtalen bli sendt til land via en satellitt som svever 35.800 kilometer over havoverflaten!»
  • En stjerne viser til en merknad, om at «det påløper kostnader ved satellittelefoni. Prisen avhenger av hvilken operatør du har».

- Det er fortsatt mye. Hvorfor koster det så mye å bruke mobilen på båt?

- Telenor Maritime driver dette nettet, og det er svært høye kostpriser for oss som tjenestetilbydere. Vi er prisgitt Telenors prising av disse tjenestene, forteller administrerende direktør Haakon Dyrnes i Komplett Mobil til Dinside.

- Kvinnen i vårt eksempel ble advart mot prisene på vei til Danmark, men fikk ingen melding på vei tilbake. Hvorfor ikke?

- Kunder mottar én melding per land, og det sendes ikke ut ny melding om kunder kommer tilbake til dette landet innen 21 dager. Her blir da nettet på ferjen et land, svarer Dyrnes, som mener dette ikke er noe de kan styre selv.

Har tatt grep

- Hvorfor sperret dere ikke bruken hennes før etter 5.000 kroner?

- Det ligger en sperre som slår inn på 500 kroner nå, så disse sakene skal ikke skje lenger, fortsetter Komplett Mobil-sjefen.

- Kvinnens abonnement skulle bli sperret ved 5.000 kroner, men ble det ikke før 6.855 kroner. Hvorfor ikke?

- Dette har med forsinkelse i nettet å gjøre, at databruken ikke blir lest inn før etter at det har gått en stund. Men nå skal sperren på 500 kroner slå inn fra kjernenettet, slik at disse forsinkelsene skal være minimale.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer