Slik tapper de kontoen din

Knut Espen Skaug (32) fikk en ubehagelig overraskelse da han kom hjem fra New York. Han er ikke alene om å bli svindlet i sommer.

Også i New York skal du passe godt på kortet ditt.  Foto: Colourbox.com
Også i New York skal du passe godt på kortet ditt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Foreløpig har de tatt et sted mellom 12.000 og 15.000 kroner.Knut Espen Skaug


Knut Espen Skaug har akkurat kommet hjem fra en tre uker lang ferie i New York, men det var først da han skulle kjøpe pølser hjemme i Norge, at han oppdaget at noe var galt. Da var det ikke dekning på kortet. Han ringte til banken og fikk bekreftet at kontoen stod i minus.

- Jeg fikk det ikke til å stemme at jeg kunne ha brukt så mye penger i løpet ferien, men overførte straks mer penger til kontoen. Litt senere gikk jeg inn i nettbanken for å få oversikt. Da så jeg at kontoen min var tappet. De hadde også klart å ta det siste jeg hadde overført. Foreløpig har de tatt et sted mellom 12.000 og 15.000 kroner.

Sommerferien er høysesong for kortsvindel. Sjekk kontoutskriften etter ferien

Denne statuen ble atskillig dyrere enn hva Knut Espen Skaug hadde tenkt seg. Foto: Per Ervland
Denne statuen ble atskillig dyrere enn hva Knut Espen Skaug hadde tenkt seg. Foto: Per Ervland Vis mer


Gikk bananas på Apple Store

Det er Knut Espens bank som nå tar saken videre, og han har derfor ikke full kontroll på hvor pengene hans har blitt brukt.

- Jeg vet at de blant annet har brukt en god del dollar på Apple Store. Jeg har selvsagt sperret kortet, og et nytt kort er på vei. Jeg er likevel litt spent på hvor lenge de klarer å tappe kontoen min med det gamle kortet.

Nå i ettertid er Knut Espen ganske sikker på hvor problemene oppstod. Mistanken er rettet mot en antikvitetshandler på 5th Avenue.

- Det er mye som tyder på at det er der det har skjedd. Magefølelsen var ikke helt god da jeg gikk ut derfra. Da han skulle dra kortet mitt, sa han at han måtte bruke en av de gamle, manuelle maskinene og bøyde seg ned under disken. Det tok litt for lang tid, og det var antakelig da kortet mitt ble skimmet, har jeg skjønt i ettertid.

Knut Espen fikk også følelsen av at det var en som fotograferte han med et mobilkamera inne i butikken. Dessuten var antikvitetshandelen omtrent den eneste butikken han var i, hvor ingen andre i reisefølget handlet noe samtidig. Ingen av vennene har blitt frastjålet penger.

Roser banken

Knut Espen har naturlig nok blitt mer skeptisk etter å ha blitt flådd på ferie.

- Jeg har lært et par ting, ja. For det første kan det åpenbart skje hvor som helst. Butikken ligger langs 5th Avenue, New Yorks kanskje mest respekterte handlegate. Og for det andre hadde det vært smartere å bruke et rent kredittkort. Men jeg må virkelig få rose banken min, Sparebanken Pluss i Grimstad, for deres håndtering av saken. De overførte raskt penger til kontoen min og har gjort den ubehagelige opplevelsen mye enklere for meg.

Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller AS
Anders Bigseth, informasjonssjef i Teller AS Vis merVerst i Tyrkia og Bulgaria

Anders Bigseth er informasjonssjef i Teller, som er ledende leverandør av betallingstjenester i Norge. Han forteller at det er noen reismål som utmerker seg i negativ retning når det kommer til kortbedrageri.

- Vi har ikke ferske tall fra i sommer, men i fjor så vi at ferielandene Tyrkia og Bulgaria lå på topp i statistikken. Der var det spesielt mye minibankskimming, og dette har blitt en av de vanligste svindelformene.

Av land som utmerker seg postivit, peker Bigseth på søta bror.

- Sverige er det ferielandet der nordmenn legger igjen mest penger hvert år. Med det som utgangspunkt er det forsvinnende lite svindelsaker herfra. Generelt er land med mer moderne betalingssystemer mindre utsatt.

Han var sint og masete og påstod at kortet mitt ikke virket.Marius Flygind

Utvikler stadig nye metoder for kortsvindel


Svindlet i Norge

Selv om sommerferien er høysesong for kortsvindel, trenger du ikke dra utenlands for at det skal skje. En taxisjåfør i Oslo spesialiserte seg på å lure kunder han kjørte hjem fra byen sent på natten. Marius Flygind var en av de uheldige passasjerene.

- Han hadde åpenbart en strategi som gikk på å stresse kunden. Han fremstod som sint og masete og påstod at kortet mitt ikke virket. Sjåføren hadde en terminal der jeg måtte taste kode, noe som, så vidt jeg vet, ikke er veldig vanlig i drosjer. Da jeg hadde gjort noen forsøk, påstod han at kortet mitt ikke fungerte og ga meg det tilbake. Senere oppdaget jeg at han hadde gitt meg et helt annet kort. Taxisjåføren satt altså med mitt kort og antakelig også koden min. Da jeg ringte kortets eier, kunne hun fortelle at hun hadde vært utsatt for samme taxisjåfør og at jeg burde sjekke kontoen min. Der var det cirka 10.000 kroner som manglet.

Disse stoler vi ikke på

Får man ikke ut kortet, er det fritt frem for neste mann å tømme kontoen. Thien Kim Than


Skumle minibanker

Svindelforsøk er én ting, men det kan også være andre farer forbundet med kortbruk i utlandet. Thien Kim Than var i Kina i sommer og opplevde utfordringer ved bruken av minibank.

- For det første kommer pengene ut først, deretter kommer kortet. Dette er motsatt rekkefølge av hva vi er vant til i Norge. Jeg tok pengene og klarte selvfølgelig å glemme kortet. Fikk heldigvis sperret kortet med én gang. Det som kanskje er mer skummelt, er at kortet ikke spyttes ut automatisk, men blir liggende i minibanken. Du må manuelt velge å ta ut kortet, noe som kan være en utfordring når alt står på kinesisk. Får man ikke ut kortet, er det fritt frem for neste mann å tømme kontoen.

Har du blitt utsatt for kortsvindel på ferie? Del din historie nederst i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer