Slik tar du en Gro

Det er komplisert, og det tar flere år før det slår inn - men vi viser deg hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å benytte deg av det samme skattesmutthullet som Gro Harlem Brundtland?

Ifølge Rolf Lothe, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen, er det to sett regler du som pensjonist i utlandet må forholde deg til dersom du har flagget ut - dvs meldt varig flytting til utlandet.

 • Norsk skattelov
 • Individuelle skatteavtaler mellom to land
 • Skatteloven i bunn

  La oss ta skatteloven først. Reglene i norsk skattelov sier at dersom man har emigrert skattemessig, så har man ikke noen hjemmel i skatteloven til å skattelegge pensjonsutbetalinger fra Norge.

  Reglene rundt det å emigrere er både strenge og litt kompliserte, men i korte trekk må du ta fast opphold i utlandet, du kan ikke eie bolig i Norge, og du kan ikke oppholde deg mer enn 61 dager i året i Norge i de tre første årene etter uflytting. Fritidsbolig, som hytte, er imidlertid tillatt.

  I tillegg må du ha bodd i utlandet i minst tre år, for at pensjonen ikke skal være skattepliktig til Norgeetter skatteloven. Det vil si at dersom du for eksempel meldte flytting til Spania i desember 2007 må du likevel i utgangspunktet skatte til Norge i 2007, 2008, 2009 og 2010.

  - Men, selv om det er ifølge skatteloven hjemmel for å skatte til Norge i en periode, er det ikke gitt at man skal skatte til Norge likevel, sier Lothe.

  For individuelle skatteavtaler mellom to og to land, gjelder over skatteloven. Disse er bygget opp slik at man kan fritas for beskatning dersom skatteavtalen sier noe annet enn loven.

  - For eksempel når det gjelder skatteavtalen mellom Norge og Frankrike; artikkel 18 sier at i utgangspunktet skal det landet der personen er bosatt skatte pensjoner. Er man bosatt i Frankrike, er det altså de som kan skattelegge pensjonen.

  Det er imidlertid et par unntak, blant annet bestemmer skatteavtalen at utbetalinger i henhold til folketrygden kan skattlegges i utbetalingsstaten.

  Dette vil si at dersom en har både privat og ordinær pensjon, skal Norge kreve skatt for utbetalingene fra folketrygden, mens Frankrike får skatt av privat pensjon.

  Spania får all skatt

  Ifølge Lothe går skatteavtalen Norge har med Spania ennå lenger: Her skal all pensjon skattes i Spania.

  - Vær klar over at man må sjekke skatteavtalen mellom landene i hvert enkelt tilfelle, maner Lothe. - Det kan være store individuelle forskjeller.

  Vi minner også på at dersom du er bosatt utenfor Norge i mer enn 12 måneder kan du miste flere goder i forhold til Folketrygden. Du vil imidlertid normalt få rettigheter i det landet du har bosatt deg, og dette kan jo være vel så bra. Men det er verdt å sjekke.

  Dersom du ønsker fortsatt medlemsskap i Folketrygden, kan du bli frivillig medlem.

  Gro flytter hjem

  Ifølge NTB sa Gro Harlem Brundtland i et intervju mandag at hun nå flytter hjem. Hun ønsker å rydde opp, for saken har blitt en belastning for både familien og Arbeiderpartiet.

  Hun tror det kan ta flere år før myndighetene klarer å lage en ny avtale og ordne opp. Ifølge Lothe behandles en mulig endring av disse reglene, men det er uvisst å si når en slik endring kan tre i kraft.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer