Slik tenker gjeldsslavene

Folk med gjeldsproblemer er opptatt av fasaden, viser ny undersøkelse.

©PHOTOPQR/LE PARISIEN/MATTHIEU DE MARTIGNAC. SAINT OUEN LE 20/12/2005. CHAMPAGNE. Foto: colourbox.com
©PHOTOPQR/LE PARISIEN/MATTHIEU DE MARTIGNAC. SAINT OUEN LE 20/12/2005. CHAMPAGNE. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Mange er så opptatt å opprettholde den sosiale fasaden at de tar opp nye lån for å betale gamle lån.Christian Poppe, sosiolog


Folk med store gjeldsproblemer er mer opptatt av å bevare den sosiale fasaden enn å sette tæring etter næring.

Det går frem av en ny doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo. Sosiolog Christian Poppe ved SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) har intervjuet 20 spesielt gjeldstyngede personer for å undersøke hvordan de takler situasjonen sin.

- De som blir gjeldsslaver, går gjennom tre faser. Først bygger gjelden seg opp, uten at den oppleves som truende. I neste fase innser skyldneren realitetene og gjør alt hun eller han kan for å unngå at gjelden fører til sosialt og økonomisk nedrykk, sier Christian Poppe.

I tredje og siste fase er tapet et faktum, og skyldneren må finne seg i en ny og grunnleggende uønsket livsstil.

147.000 har for mye lån

Gjeldsslaver har et mye høyere forbruk og en mye dyrere livsstil enn de har råd til. Hovedkonklusjonen i doktorgradsavhandlingen er at livsstilen og den sosiale tilhørigheten til venner, kolleger, naboer og familie er viktigere enn de økonomiske realitetene.

Like stort forbruk

Dette stemmer godt med virkeligheten til inkassobyråene.

- Særlig gjelder dette beskrivelsen av folk som har vært vant med en livsstil på et visst nivå. Hvis det skjer endringer i deres økonomiske situasjon, kan det være vanskelig å legge om forbruket, sier Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Når postkassen er full av purringer og inkassovarsler, innser de aller fleste at de må ordne opp i gjelden sin. Men måten det gjøres det på, kan forverre den økonomiske situasjonen.

- Mange er så opptatt å opprettholde den sosiale fasaden at de tar opp nye lån for å betale gamle lån. På den måten setter de seg enda fastere i gjeldsklemma, sier Christian Poppe.

Trenger du en gjeldsordning?

Mange av de som utvikler seg til gjeldsslaver, fortsetter med samme forbruk som før. Mange lukker øynene og håper at betalingsproblemene skal forsvinne av seg selv.

- Det gjør de ikke, tvert imot. Betaler du ikke, vil det etter hvert kunne føre til lønnstrekk, utleggspant og en betydelig økning av inkassokostnadene. Også dette må skyldneren betale, sier Rolf Wilhelmsen.

For å komme ut av store gjeldsproblemer, må man være villig til å ta et oppgjør med sin egen livsstil.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer