Kjøpe bolig i borettslag/sameie

Slik tolker du regnskapet

Flere funn bør få «varsellampene til å blinke».

VIKTIG: Flere regnskapsposter er viktige å sjekke dersom du vil kjøpe bolig i borettslag eller sameie. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VIKTIG: Flere regnskapsposter er viktige å sjekke dersom du vil kjøpe bolig i borettslag eller sameie. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligselgere plikter å oppgi alt de vet om boligen som skal selges, blant annet om det er noen planer i borettslaget eller sameiet som kan øke felleskostnadene i nær framtid.

Og potensielle boligkjøpere plikter å lese seg opp på all dokumentasjon som foreligger om boligen de vurderer.

Dersom boligen som skal selges er i et borettslag eller sameie, pleier vanligvis regnskapet og referatet fra siste generalforsamling å være vedlagt, men hva skal du se etter i disse dokumentene?

- Superviktig

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 forteller at regnskap og møtereferat er noe som er lett å glemme eller hoppe over når boligdokumentene skal leses.

- Du må være klar over at det kan være stor forskjell på hvordan ulike sameier eller borettslag blir drevet. Noen er veldrevne og har et kompetent styre med god kontroll på økonomi og vedlikehold, mens andre kan være dårlig drevet eller lider av ettervirkningene av tidligere års dårlige drift, sier Gundersen til DinSide.

- Å sette seg inn i hvordan sameiet eller borettslaget blir drevet, er superviktig. Det er de som på mange måter tar vare på boligen din, og deres valg kan få store økonomiske konsekvenser for deg, framholder han.

VEDLIKEHOLD: Det er eiers ansvar å vedlikeholde boligen, og mangler dekkes ikke av forsikringen. Klipp/video: Tobias Fjeldvang/Linn Rognø Vis mer

Best med «akkurat passe»

Ifølge forbrukerøkonomen bør verken overskuddet eller underskuddet til borettslaget/sameiet være veldig høyt, men det kan være ønskelig med noen år med overskudd for eksempelvis å bygge opp midler til framtidig vedlikehold eller påkostninger.

- Stort underskudd er uheldig hvis det ikke er noen spesielle prosjekter på gang som koster mye penger. Da kan det tyde på at driften er dårlig, samt at fellesutgiftene er for lave, påpeker han.

Du bør sjekke at borettslaget/sameiet har disponible midler, altså penger på bok. Lite vedlikehold over flere år og lite penger spart opp, er nemlig et dårlig tegn, har Huseierne tidligere forklart DinSide.

Enkelt forklart er disponible midler de pengene borettslaget har etter at eventuelle skyldige beløp til leverandører er betalt, for eksempel etter et større vedlikehold.

Sjekk gjelda

Videre er det lurt at du ser hvilken rente som er på fellesgjelda - den bør ikke ligge altfor langt unna renta du har på boliglånet.

- Dersom fellesutgiftene er svært lave, kan det hende borettslaget/sameiet har avdragsfrihet på fellesgjelda. Da bør du sjekke når og hvor mye fellesutgiftene øker når avdragene begynner å løpe, sier Gundersen.

- Da er det risiko for at fellesutgiftene gjør et solid hopp når bygget skal males, dreneres eller fikses på andre måter.

Er fellesutgiftene svært høye, på den annen side, bør du sjekke årsakene til dette. Årsakene kan være naturlige, for eksempel nylige påkostninger eller ekstraordinære engangsutgifter.

- Men det kan også skyldes dårlig drift, med unødvendige utgifter, som høye renter på fellesutgiftene for høye, eller kanskje styret har fete honorarer og bevilger seg kostbare julebord, sier forbrukerøkonomen.

- Det er også veldig dumt hvis mange beboere ikke betaler eller ligger mye etter med fellesutgiftene, så sjekk om sameiet/borettslaget har forsikringsordning som dekker ubetalt husleie, fortsetter Gundersen.

- Hvis ikke er det de øvrige eierne som i verste fall blir belastet for de som ikke kan eller vil betale.

Avslør pågående konflikter

Sammen med borettslagets/sameiets regnskap følger ofte en vurdering fra revisor. Denne bør du påse at er «ren» og uten forbehold.

- Dersom borettslaget eller sameiet har høye advokatutgifter, kan det tyde på at de er involvert i én eller flere løpende konflikter. I utgangspunktet bør ikke et sameie ha utgifter til advokat, men er beløpet høyt, er det all grunn til å finne ut hvorfor, sier Gundersen.

- I verste fall kan en konflikt med en beboer, kommunen, långiver eller en leverandør koste store summer som beboerne må dekke.

- Bør få varsellampene til å blinke

Ved å lese referatet fra siste generalforsamling i borettslaget/sameiet får du en pekepinn på hva som ligger i langtidsplanene der du vurderer å flytte inn.

- Vær obs på hvordan sameiet/borettslaget ligger an med vedlikehold. Kombinasjonen av lave eller ingen avsatte midler til framtidig vedlikehold, ingen synlige vedlikeholdsutgifter i regnskapet, ingen spor av utgifter til vedlikehold bakover i tid og ingen planer om å bruke penger på vedlikehold, bør få varsellampene til å blinke, advarer Gundersen.

Det er på generalforsamlingen det blir fattet vedtak om endringer i fellesutgifter og nye prosjekter og utbedringer, så se om det står noe om slike endringer i referatet.

- Er det snakk om nødvendig vedlikehold som ikke kan utsettes, kommer det fort en skikkelig kjip ekstrautgift som selgeren av boligen slipper unna, mens kjøperen må punge ut, sier han.

- Dersom det er noen vedtak fattet med knapp margin, kan det tyde på stor uenighet og mulig splittelse i sameiet/borettslaget, legger han til.

For å vite mer om borettslaget eller sameiet du muligens flytter til, er det ikke dumt å ta en telefon til styreleder for å stille spørsmål og grave rundt stemningen mellom beboerne. Her får du ofte et ærligere svar enn hos mekler, som først og fremst er på oppdrag for selger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer