Slik trener krigerne

Husker du den gamle gymtimen?

Klarer du dette? Push ups med klapp går som en lek for idrettssoffiser Bjørnar Dullum ved Krigsskolen. Foto: Per Ervland/AllerInternett
Klarer du dette? Push ups med klapp går som en lek for idrettssoffiser Bjørnar Dullum ved Krigsskolen. Foto: Per Ervland/AllerInternett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boot Camp, Back to Basic, styrke eller kort og godt: sirkeltrening. Enkel og funksjonell trening er i skuddet som aldri før, så vi dro dit der de kan dette aller best; Krigsskolen ved Linderud i Oslo.

- På Hærens Krigsskole heter det fysisk fostring og det har høy prioritet. Basistreningen ligger som et fundament i treningsprogrammet til kadettene. Når det gjelder styrkeøvelser er det teknisk utførelse som må være fokus, ikke antall repetisjoner eller antall kilo på stanga, sier Major Bjørnar Dullum, seksjonssjef for fysisk fostring.

Se video av push ups her

Han har vært idrettssoffiser på Krigsskolen siden 1997 og har sett tusenvis av norske ungdommer svette seg gjennom krevende fysiske og psykiske tester, eksamener og runder med harde militære øvelser.

- Hovedfokus ved utførelse av styrkeøvelsene er å gjennomføre hver enkelt styrkeøvelse riktig. Øvelsene anbefales gjennomført uten pauser, hvor du går direkte over på en ny øvelse. Hvis du holder på for lenge med en øvelse, vil utførelsen bli dårlig, og effekten reduseres, ifølge Dullum.

Sjekk videoene av øvelsene her:

Rumpeløft


Rygg og rumpe


Sit ups


Ryggen


Planken

Korrekte sit ups kan resultere i vaskebrett.... Foto: per Ervland/AllerInternett
Korrekte sit ups kan resultere i vaskebrett.... Foto: per Ervland/AllerInternett Vis mer


Strenge krav

For å komme inn på høyere utdanning i Forsvarets må kandidatene være i god fysisk form. Styrketester, 3000 meter løp og svømming er noe alle deltakerne må gjennomføre.

Offiserene kan ikke lede en utmarsj, uten at de selv har grunnformen inne. Blant annet har kadettene eksamen i femkamp, som består av hinderbane, skyting, svømming, håndgranatkast og terrengløp.

Les også: Flere gutter doper seg

Ikke så robuste

I 2005 løp kandidatene på Krigsskolens 3000 meter opptak ett minutt dårligere enn de gjorde i 1989. Det er en svært alvorlig og signifikant nedgang.

- Mye tyder på at dagens kadetter ikke har den samme robustheten og den samme grunntreningen som kadettene hadde på begynnelsen av 90- tallet. Dette vises tydelig på styrketestene, gjør utslag på slike tester. Resultatene fra det siste opptaket viser tegn til forbedringer, understreker han.

I løpet av et skoleår har kadettene opptil 200 timer trening og gjennom hele karrieren i Forsvaret forventes det at du holder deg i fysisk god form.

Det enkle er det beste

Bjørnar Dullum presiserer at videoøvelsene som vises her er effektive og populære fordi de er så enkle.

- De kan gjøres når som helst og hvor som helst. Etter en løpetur eller i en sammenhengende rekke. Dersom de gjøres sammenhengende gir de også god aereob effekt, og både mosjonister og topptrente kan få utmerkede resultater, sier han.

Les også: Slik skal du trene i høst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer