Pris på strøm

Slik unngår du å bli lurt inn i dyre strømavtaler

Forbrukerrådet har anklaget flere strømselskap for prisjuks. Du kan enkelt avsløre «lureavtalene» selv.

STRØMPRISSJEKK: Sammenligningstjenesten Strømpris.no skal gjøre det lettere å velge de billigste og beste strømavtalene, men til og med her må du være på vakt for lokketilbud. Foto: Eilin Lindvoll.
STRØMPRISSJEKK: Sammenligningstjenesten Strømpris.no skal gjøre det lettere å velge de billigste og beste strømavtalene, men til og med her må du være på vakt for lokketilbud. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka klaget Forbrukerrådet 29 strømselskap inn til Forbrukertilsynet for det de mener er omfattende prisjuks.

Ifølge dem har flere nordmenn blitt lurt til å tro at de har den billigste strømavtalen - men så har de egentlig en avtale med mange skjulte kostnader, som gjør avtalen betydelig dyrere.

Disse avtalene advares det mot

Det er de såkalte «innkjøpsprisavtalene» som inneholder hemmelige priselementer, Forbrukerrådet nå har sendt inn klage på.

- Innkjøpsavtalene framstår som billigere enn de er, og det er nesten umulig for en vanlig forbruker å oppdage dette selv. Vår klare anbefaling er å sjekke avtalen sin på Strømpris.no - her er disse avtalene rødmerket og ligger helt nederst i lista over «andre avtaler», sier forbrukerdirektør Inge Lise Blyverket til Dinside.

- Uakseptabelt

Blyverket mener det er uakseptabelt å lure strømkunder ved å opplyse én pris, for så å sende en mye høyere regning.

- Vi hadde aldri akseptert at ei bukse med en prislapp på 500 kroner ble dobbelt så dyr i kassen, eksemplifiserer forbrukerdirektøren.

SKALA: Det er nye energimerker på vei i EU, som også etterhvert vil gjelde i Norge. Video: Kristin Sørdal. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Energi Norge, som er organisasjonen for hele energi- og strømbransjen, er prinsipielt enig med Forbrukerrådet i at det må være full åpenhet om alle priselementer i en strømavtale.

- Innkjøpsprisavtaler er basert på den svingende spotprisen, men kritikken gjelder de variable påslagene som blant annet skal dekke selskapenes handelskostnader, forklarer informasjonssjef Aslak Øverås til Dinside.

- I de flest tilfeller utgjør disse variable påslagene mellom 50 og 200 kroner i året - altså betydelig mindre enn Forbrukerrådet hevder, påpeker han videre.

Strømselskapet Norges Energi kjenner seg ikke igjen i anklagene fra Forbrukerrådet:

- Den «hemmelige» avgiften Forbrukerrådet henviser til, er kostnaden for kjøp av kraft som for en av våre gjennomsnittskunder utgjør om lag 20 kroner i året, sier markeds- og kommunikasjonssjef Geir Arne Gundersen til Dinside.

- Når det er sagt, kan vi alltid bli bedre, og vi gjennomgår avtaler for å se hvordan vi kan bli enda tydeligere i kommunikasjon overfor kundene våre, sier Gundersen videre.

Finn de gode avtalene

Så, hvordan kan du som en vanlig forbruker velge en billig og bra strømavtale - altså ikke bli lurt?

  • Både Forbrukerrådet og Energi Norge ber deg sjekke avtalen du har opp mot topptreffene på Strømpris.no når du plotter inn kommunen din og strømforbruk eller boligstørrelse.
  • Det er fritt fram å bytte til den billigste avtalen eller be om prismatch dersom du har mulighet til det. Men, matcher du pris, bør du følge ekstra med når tilbudsperioden løper ut, slik at du ikke automatisk plasseres i en dyr og dårlig strømavtale - da går jo «vinninga opp i spinninga».
STRØMREGNINGA - KORT FORKLART: Her ser du et eksempel på hvordan strømregninga ser ut med både spotpris og nettleie. Flere strømselskap har et månedlig fastbeløp (som er 0 kroner i eksempelet over). Innkjøpsprisen er et gjennomsnitt fra hele måneden. Påslaget er en ekstra kostnad strømselskapet legger på toppen av innkjøpsprisen (negativt påslag i dette tilfellet pga. kampanjetilbud). Nettleia kommer i tillegg og bestemmes ikke av strømselskapet - og det er heller ikke mye forhandlingsrom for forbruker når det gjelder nettleie. Foto: skjermdump
STRØMREGNINGA - KORT FORKLART: Her ser du et eksempel på hvordan strømregninga ser ut med både spotpris og nettleie. Flere strømselskap har et månedlig fastbeløp (som er 0 kroner i eksempelet over). Innkjøpsprisen er et gjennomsnitt fra hele måneden. Påslaget er en ekstra kostnad strømselskapet legger på toppen av innkjøpsprisen (negativt påslag i dette tilfellet pga. kampanjetilbud). Nettleia kommer i tillegg og bestemmes ikke av strømselskapet - og det er heller ikke mye forhandlingsrom for forbruker når det gjelder nettleie. Foto: skjermdump Vis mer

Strømselskapets beste avtaleråd

Fjordkraft er ett av de 29 strømselskapene som er klaget inn til Forbrukertilsynet, og de tilbyr et bredt spekter av ulike strømavtaler - både med svingende og fast pris - samt prismatch. De kjenner seg, for øvrig ikke igjen i Forbrukerrådets anklager om prisjuks.

På spørsmål om hvordan deres kunder kan være trygge på at de ikke blir lurt av prisingen, svarer kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland følgende til Dinside:

  • Hvis du vil ha en god, langsiktig avtale må du først og fremst styre unna avtaler med svært lave eller negative påslag. Ingen leverandører kan tape penger over tid.
  • Vi tilbyr prismatch også av kortvarige avtaler med svært lave priser, men da med samme tidsbegrensning som originalavtalen.
  • Siden vi er avhengige av høy kundetilfredshet må vi også tilby avtaler og tjenester som passer kundens behov. Noen foretrekker å bytte hyppig, «prismatcher» kampanjeavtaler og foretrekker heldigitale kundeforhold, mens andre vil følge markedssvingningene eller ha en fast, forutsigbar strømavtale.
  • Det framgår av avtalevilkårene hva som er inkludert i prisen og hva som eventuelt kommer i tillegg i form av påslag eller fastbeløp. Strømleverandører konkurrerer på mer enn pris, og det er enkelt å bytte leverandør hvis du ikke er fornøyd.

Evig eies kun et dårlig rykte?

Dette synger godeste Henning Kvitnes, og sangen kunne i mange tilfeller vært soundtracket til strømbransjen.

Dinside har deltatt på flere store energikonferanser de siste åra, og under siste slike samling, var strømbransjens dårlige rykte et tema bransjen selv brukte en god del tid på å diskutere. Derfor har vi stilt følgende spørsmål:

I forbrukerundersøkelser kommer det ofte fram at mange stadig føler seg (eller tror de blir) lurt av strømselskapet, og slike undersøkelser har, blant annet, blitt trukket fram av bransjen selv på diverse konferanser. Hvorfor er det slik at store deler av strømbransjen har et rykte på seg for å være noen som lurer forbrukerne?

  • Energi Norges Øverås svarer at de aller fleste strømselskapene opptrer ryddig og tilbyr gode produkter til kundene, men det vil alltid være noen unntak. Derfor jobber de med en sertifiseringsordning for selskapene som, blant annet, vil stille krav til åpenhet om priser og hvordan avtalene markedsføres.
  • Fjordkrafts Eikeland svarer at dette nok er sammensatt. Strøm er et lavinteresseprodukt, og tøff konkurranse gjør at noen strømselskap prøver å kapre kunder med negative påslag. Det fører til en del ikke-bærekraftige produkter med kort levetid. Det store antallet selskap som tilbyr ulike avtaletyper og strømavtaler, kan nok også oppfattes som uoversiktlig.
  • Forbrukerrådets Blyverket svarer at aggressiv markedsføring i kombinasjon med kompliserte og uredelige tilbud, gjør det svært vanskelig å være forbruker i strømmarkedet – som opplagt får utslag på kundenes tilfredshet med aktørene. De ser også at kundene flyttes over på dyrere avtaler uten at det gis tilstrekkelig beskjed. Dette skjer i stor grad fordi strømmarkedet mangler den viktigste komponenten som alle velfungerende marked har: En enhetspris som alle forstår og som gjør det lett å sammenlikne. I lånemarkedet er det for eksempel effektiv rente og i drivstoffmarkedet er det literpris på bensin og diesel.
KJØLIG: Når du har luftet soverommet, bør du sørge for å varme det opp igjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Bjørn Eirik Loftås. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Til dette siste utspillet om enhetspris, svarer Øverås:

- 75 prosent av strømkundene har strømavtale knyttet til spotprisen på kraftbørsen, som svinger fra dag til dag og time til time. Denne enhetsprisen ligger åpent tilgjengelig for alle som måtte være interessert, og mange strømleverandører viser den også i kundeappen sin.

- I tillegg kommer det faste påslaget per kilowattime og/eller per måned. Dersom du ønsker en fast enhetspris gjennom måneden, står du fritt til å velge en fastprisavtale. Det gir større forutsigbarhet, men er sjelden det rimeligste alternativet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer