Slik unngår du å bli lurt

Pass på dette dersom du tar julehandelen på nettet.

MYE Å PASSE PÅ: Kommer pakken i tide? er bare en av tingene du bør sjekke før du handler på nettet. Foto: Per Ervland
MYE Å PASSE PÅ: Kommer pakken i tide? er bare en av tingene du bør sjekke før du handler på nettet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare julehandelen som vokser seg større. I takt med netthandelens eksplosjon har antallet bedragerier på Internett også økt kraftig. Med noen forholdsregler er du imidlertid langt på vei mot en tryggere handel.

Bruk kredittkort

– Dersom du ikke kommer unna forskuddsbetaling, er det en fordel å betale med kredittkort. Dersom leverandøren går konkurs, kan man kreve pengene refundert av kredittgiveren, som vanligvis er banken som står oppgitt på kortet, sier Jon Andreas Lange som er advokat hos Forbrukerrådet.

Bruk av kredittkort gir ikke salgsstedet tilgang til kontoen din, slik et debetkort gjør. Skulle kortdataene dine komme i feil hender, har svindlerne et sugerør direkte inn til dine penger dersom du bruker et vanlig debetkort. Med et kredittkort er du ekstra beskyttet fordi du ikke betaler noe før regningen kommer, og er du svindlet uten å ha opptrådt uaktsomt, skal du heller ikke betale noe.

Her er det beste kredittkortet

Betal etterskuddsvis

Enkelt å si, men ikke like enkelt i praksis siden de fleste nettbutikker faktisk ber om betaling i det du forplikter deg til kjøpet. Deretter sender de - i de fleste tilfeller - varen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer