Slik unngår du badefellene

Dette bør du vite før du hopper i havet.

Det er mye lek og moro på strendene, men altfor ofte skjer det fatale ulykker. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Det er mye lek og moro på strendene, men altfor ofte skjer det fatale ulykker. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets badesesong er i gang, og vi kan endelig innta strendene etter en lang vinter. Men det er dessverre ikke bare idyll som preger badesesongen.

Ifølge tall fra Norsk Folkehjelp måtte 104 mennesker bøte med livet i drukningsrelaterte ulykker i fjor, og så langt i år har 28 personer lidd samme skjebne. Det er imidlertid bare noen enkle forholdsregler som skal til for å snu den dystre trenden.

Les også: Advarer mot tørrdrukning

- Mange av drukningsulykkene skyldes nok manglende svømmeferdigheter, sier tidligere svømmetrener ved Norges idretthøgskoles (NHI) svømmeskole, Stian Arneberg Krossen, til DinSide Helse.

Overvurderer seg selv

Ifølge Krossen er god svømmeopplæring alfa og omega når det gjelder forbygging av ulykker.

- Det er en del som overvurderer svømmeferdighetene sine. Selv om de fleste er forsiktige, er det viktig å huske på at det ikke er så mye som skal til før det kan gå galt, sier han.

Her er verdens farligste strender

Krossen anbefaler å holde seg nærme land og være oppmerksom på strømninger i vannet når man er på badetur, og advarer mot å stole for mye på barnas flytemidler.

Vær obs på barnas flytemidler, de kan gi falsk trygghet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Vær obs på barnas flytemidler, de kan gi falsk trygghet. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Vær oppmerksom på at disse kan gi en falsk trygghet, de kan falle av eller gå i stykker. Dessuten kan barnet flyte for langt avgårde, advarer han.

Sjekk lokale forhold


Ved utenlandsreiser er det viktig å respektere flaggvarslene og sette seg inn i hva de betyr. Det kan variere fra land til land. Vær også oppmerksom på at det kan være avdelte soner, med spesielle områder som er forbeholdt ulike typert vannsport.

- Finn ut om det er elementer i vannet eller på havbunnen du bør passe seg for, som for eksempel brennmaneter eller farlige korallrev, oppfordrer Krossen.

Les også: De store sommermytene

Ti tips for en tryggere badetur:

1.

Lær deg å svømme.

2.

Bad aldri alene.

3.

Bad ikke når du er sulten eller like etter at du har spist.

4.

Stup ikke uten at du vet hvor dypt det er.

5.

Svøm langs land. Unngå å svømme under brygger eller foran stupebrett.

6.

Dytt ikke andre ut i vannet.

7.

Dukk aldri noen under vann.

8.

Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel.

9.

Rop om hjelp kun hvis du er i fare, aldri ellers.

10.

Bruk godkjent badevest.

Kilde: Norsk Folkehjelp

Les også: Sand farligere enn hai

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer