Slik unngår du diabetes

Stadig flere voksne mennesker rammes av diabetes som kan forkorte livet med flere tiår. Slik kan du unngå sykdommen:

Publisert
Sist oppdatert

Diabetes type 2, eller sukkersyke er et økende helseproblem, spesielt i den vestlige verden. Nesten 200 millioner mennesker er nå rammet av sykdommen og ekspertene mener dette tallet vil være fordoblet i løpet av de neste tyve årene.

Den voldsomme økningen i antallet mennesker med diabetes settes først og fremst i sammenheng med dårlig kosthold og lite bevegelse. Men arvelige faktorer er også viktige for risikoen for om du vil utvikle diabetes i løpet av livet.

Kommer med alderenDiabetes type 2 kalles også aldersdiabetes fordi den som regel oppstår hos mennesker over 40 år. Enkelt fortalt oppstår diabetes på grunn av kroppens resistens mot hormonet insulin, eller manglende produksjon av dette hormonet.

Resultatet er at kroppen ikke klarer å regulere innholdet av sukker i blodet. Og med høyere blodsukker oppstår en rekke problemer med forskjellige funksjoner i kroppen. Over tid kan diabetes 2 føre til skader på nerver og blodsirkulasjonen med konsekvenser som hjertesykdommer, slag, blindhet og nyresvikt.

Riktig mat og treningMen heldigvis er det mye du selv kan gjøre for å forebygge utviklingen av diabetes. En amerikansk undersøkelse på 3.000 mennesker viser at et sunnere kosthold og trening kan gjøre underverker for de som er i risikosonen for å utvikle sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer