Slik unngår du E-stoffer

Finn fram i E-jungelen av tilsetningsstoffer med seks enkle tips.

Det er litt av en jobb å forsøke å holde oversikt over hva som finnes av tilsetningsstoffer i matvarene du kjøper. Foto: colourbox.com
Det er litt av en jobb å forsøke å holde oversikt over hva som finnes av tilsetningsstoffer i matvarene du kjøper. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leser du innholdsfortegnelsen som sengelektyre? Eller vil du gjerne unngå E-stoffer, men vet ikke helt hvordan? Mange vil gjerne ha en E-fri hverdag, men det er som regel lettere sagt enn gjort. Og er det i det hele tatt mulig?

En psykolog ville ha kalt det selektiv persepsjon – først virker alle tilsetningsstoffene usynlige, og så, etter at du har blitt oppmerksom på dem, har du følelsen av at alle matvarer er proppfulle av dem.

Les også: - Verdens sunneste mat

Vanskeligere å finne frem

Antall tilsetningsstoffer har faktisk ikke økt i løpet av de siste årene – men du har kanskje begynt å finkjemme innholdsfortegnelsen, med det resultat at det ikke er hva som helst som får bli med deg hjem i handleposene lenger. Den daglige innkjøpsrunden er plutselig blitt mer komplisert.

Problemet er at det ikke alltid er bare å la være å velge varen som er proppfull av E-stoffer og i stedet putte den sunne, naturlige varen i handlekurven. Sistnevnte finnes nemlig ikke alltid.

Svenska Dagbladet har derfor laget en liste med seks tips til deg som helst vil få i deg minst mulig E-stoffer i hverdagen.

Les også: Kan du E-numrene?

1. Les innholdsfortegnelsen

Etter litt research vil du ganske snart oppdage at det ofte finnes produkter på samme butikkhylle som har betydelig kortere innholdsliste – og dermed færre E-stoffer – enn andre. Kjeks og kaker inneholder for eksempel vanligvis flere fargestoffer, aromastoffer og industrielle ingredienser. Men noen merker har ingen tilsetningsstoffer i det hele tatt – bortsett fra bakepulver, da, som til og med oldemor hadde i kjøkkenskapet.

2. Smaksett din egen mat

Butikken bugner av mat som er ferdig smakstilsatt, fordi slike bearbeidede produkter både er mer lønnsomme og gjør at produsenten stadig kan lansere nyheter, noe som stimulerer salget. Men på kjøpet får forbrukeren ofte en mengde tilsetningsstoffer. En fabrikkprodusert jordbæryoghurt består for eksempel sjelden bare av jordbær og yoghurt.

3. Unngå lettprodukter

Når du helt eller delvis fjerner det naturlige fettet og erstatter det med vann, trenger du tilsetningsstoffer, som for eksempel fortykningsmiddel, aromastoffer og fargestoffer, for å kompensere for dårligere smak og konsistensproblemer.

Les også: Ut mot «sunne» matvarer

4. Lag mat fra bunnen av

Hvis du tar utgangspunkt i råvarer som fisk, kjøtt, grønnsaker og frukt kan du lage måltider som er helt uten tilsetningsstoffer. Det er ofte også er billigere enn å bruke hel- eller halvfabrikata. Det tar imidlertid ofte noe lengre tid å lage all mat fra bunnen av. Hvis du lager større porsjoner og fryser ned deler av det til senere, kan den hjemmelagede maten til og med konkurrere tidsmessig med den ferdigkjøpte.

5. Ikke glem mindre produsenter

Matvarer som produseres i liten eller middels stor skala inneholder generelt – men ikke alltid – færre tilsetningsstoffer enn storindustriens produkter.

Les også: Vekk med blått godt

6. Ikke gro fast i nærbutikken

Hvis du har tid til det, og interesse for det, kan du også finne matvarer av høy kvalitet på bondemarkeder og i gårdsbutikker, småbakerier og spesialbutikker. I tillegg hopper noen produsenter rett over hele butikkleddet, og lar deg i stedet bestille produktene deres selv på nett. Det ser imidlertid ut til at stadig flere helt eller nesten tilsetningsstoffrie matvarer er på vei inn i butikkhyllene, også i nærbutikken.

Til slutt er det viktig å understreke at E-stoffer ikke bare dreier seg om lumske, kreftfremkallende substanser – noen av dem er helt harmløse, naturlige stoffer som du ikke trenger å være redd for å få i deg. Mange tilsetningsstoffer er også helt nødvendige for å unngå at det dannes giftige stoffer som man ellers kan bli syk av.

Les også: Søtstoffer er ufarlige

Du kan lese mer om tilsetningsstoffer hos Matportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer