Endre skattekortet

Slik unngår du en real skattesmell neste år

Det er lurt å logge seg inn og endre skattekortet nå, for å unngå restskatt i 2021.

SKATTELISTER: Er du nysgjerrig på å vite hva for eksempel Petter Northug tjente i fjor? Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste års skattemelding er sikkert det siste du vil bruke tid og tankekraft på nå, for du har jo nesten nettopp levert årets skattemelding.

Men, du gjør lurt i å logge inn og sjekke om du bør endre skattekortet ditt.

Coronavirusets herjinger kan nemlig ha innvirkning på det du betaler i skatt for dette inntektsåret, og du kan potensielt få en real skattesmell.

Hittil i år har 1,2 millioner nordmenn endret skattekortet, hvilket er noe høyere enn i et normalår. Skatteetaten ser at endringer i rentenivået og andre forhold knyttet til coronasituasjonen har bidratt til større oppmerksomhet om skattekortendringer.

Rentekutt = restskatt

De rekordlave boliglånsrentene har kommet godt med for mange den siste tiden, spesielt de som har blitt permitterte. Det har ført til at kostnadene knyttet til lånet har blitt lavere.

Dersom du har fått flere rentekutt fra banken din i det siste, bør du imidlertid logge deg inn på sidene dine hos Skatteetaten og endre skattekortet.

- Når boliglånsrenta går ned, vil du få lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt. Så med mindre du går inn og oppdaterer hvor mye du betaler i gjeldsrenter på skattekortet ditt, kan dette føre til at du får en skattesmell neste år, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

På skattekortet ditt står nemlig de gamle renteutgiftene oppført, noe som gir deg et altfor høyt rentefradrag. Det vil si at hvis du ikke endrer dette, vil du betale for lite i skatt i år.

For et lån på fire millioner kroner, vil det isolert sett tilsi en skattesmell på om lag 10.000 kroner, eksemplifiserer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Gjeldsrentene i skattekortet kan godt være litt lavere enn de som står i nedbetalingsplanen til lånet ditt. Da får du heller litt igjen på skatten enn å måtte betale restskatt.

Når det gjelder renter på bankinnskudd, er det motsatt, altså at de godt kan være litt høyere enn de faktiske rentene du betaler.

Bankbytte kan gi fradrag

I tillegg er det noen skattefradrag knyttet til gjeldsrente, som du kanskje kan sikre deg til skattemeldingen for 2020.

Du kan kreve fradrag for:

 • Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr. Dette er aktuelt hvis du har byttet bank i løpet av 2020.
 • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann.
 • Renter på lån fra arbeidgiver og private långivere, for eksempel familiemedlemmer.
 • Gebyr knyttet til individuell nedbetaling av andelshavers andel av fellesgjeld i boligselskap.
 • Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp.
 • Renter på lån i utlandet.

Du kan derimot ikke kreve rentefradrag for:

 • Renter som er forfalt, men som du ikke har betalt (med mindre de inngår i bokføringspliktig virksomhet). Slike renter får du først fradrag for det året du betaler dem. Også forstudielån i Lånekassen gis det bare fradrag for renter som er betalt.
 • Inkassogebyr og andre omkostninger i forbindelse med inkasso.
 • Rentetillegg på restskatt, men det gjelder imidlertid ikke forsinkelsesrenter.
 • Gebyr for tinglysning av pantobligasjon.

Lavere lønn

Hvis lønnsoppgjøret i år gjør at du går ned i lønn, og du reagerer på at du får mye mindre månedslønn utbetalt, kan det også være greit å endre skattekortet for å få ned skatten, ifølge forbrukerøkonom Tvetenstrand.

- Blir du permittert og inntekten din faller mye, sjekk at du får med endringen i skattekortet, slik at du ikke ender med å skatte for mye og får enda mindre utbetalt, legger hun til.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Det er likevel ikke sikkert at lavere inntekt i år, for eksempel på grunn av langvarig permittering, gjør at du endre skattekortet, skriver Kvadsheim. Det er nemlig avhengig av om du skatter etter tabell eller prosenttrekk:

 • Tabellkortet vil automatisk redusere skattetrekket ditt om lønnsinntektene endrer seg. Du trenger ikke å endre skattekortet hvis det bare er lønnsinntekten som endrer seg.
 • Prosenttrekk fordrer at du må endre skattekortet selv dersom lønnsinntektene endrer seg.

Slik endrer du skattekortet

 • Logg deg inn via Skatteetaten.no
 • Finn nedbetalingsplanen til lånet ditt, eller annen dokumentasjon som du bruker til å se hva du bør endre i skattekortet, og sammenlign tallene.
 • Merk at hvis du gjør endringer i skattekortet ditt, og du opprinnelig har tabelltrekk, vil endringer medføre at du går over til prosenttrekk.

Retten til reisefradrag kan ryke

Dersom du normalt pendler til jobb, og derfor mottar reisefradrag, bør du være oppmerksom på at hjemmekontor over lengre tid fører til at du ikke kan kreve like stort fradrag som du pleier:

- Det gis kun fradrag for de faktiske reisene du foretar mellom hjemmet og arbeidsstedet. Dersom du over lengre tid arbeider fra hjemmekontor, vil du i den perioden ikke ha arbeidsreiser, og da kan du heller ikke kreve fradrag, sier seksjonssjef Lene Ringså i Skatteetaten til Dinside.

Dette bør du dermed huske på når du skal føre reisefradrag til skattemeldingen for 2020.

Hjemmekontor-fradragene du kan sikre deg

På den annen side, kan hjemmekontor medføre at du får rett på noen skattefradrag du tidligere ikke har hatt:

- Har du et eget rom i boligen som du utelukkende benytter til hjemmekontor, kan du kreve fradrag på et fast beløp på 1850 kroner årlig, sier Ringså.

Dette fradraget inngår imidlertid i minstefradraget, så dersom du ikke har andre faktiske kostnader som i tillegg til fradraget overstiger minstefradraget, vil du ikke få effekt av fradraget for hjemmekontor.

Det betyr at for de fleste i realiteten ikke få fradrag for at de jobber fra hjemmekontor.

- Du kan, derimot, motta skattefri godtgjørelse fra arbeidsgiver for kostnader du har i forbindelse med hjemmekontor. Men, det kan ofte være vanskelig å finne ut av hvor stor andel av strøm, forsikring og annet som kun relaterer seg til hjemmekontoret, sier Ringså videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer