Slik unngår du Facebook-syken

Internettstress kan gjøre oss syke. Her er rådene for å unngå fellene.

Foto: Illustrasjonsfoto
Foto: Illustrasjonsfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tendensen er at unge bekrefter seg selv gjennom Facebook-profilen sin eller hjemmesiden sin, og slik blir de overfokusert på hva andre synes om dem.


Hverdagen er hektisk med jobb, trening, matlaging - og sex hvis det blir tid. I tillegg skal Facebook-profil, blogg og hjemmeside oppdateres. For mange unge mennesker kan dette rett og slett være skadelig.

- Rent fysisk sett er vi ikke laget for å sitte intenst foran en opplyst skjerm i timevis. Problemet er at vi sitter for lenge av gangen, og da kan man opparbeide seg en kronisk spenning i kroppen og hjernen. Til slutt greier man ikke å slappe av på en naturlig måte, sier Erik Møller, daglig leder i stressmestringsfirmaet Pepp til DinSide Helse.

Hos enkelte kan problemene stikke enda dypere, mener Mølller.

- Unge mennesker som er mer sårbare, kan oppleve identitetsproblemer når de må forholde seg til medier hvor alt dreier seg om hvordan andre mennesker opplever dem og deres profil. Tendensen er at unge bekrefter seg selv gjennom Facebook-profilen sin eller hjemmesiden sin, og slik blir de overfokusert på hva andre synes om dem.

Møller råder folk til å treffe mennesker utenom nettet, for bare på den måten kan man bli kjent med seg selv og skape en indre trygghet.

- Tren, dans, ta et yoga-kurs. Unge mennesker bør ikke bare leve gjennom nettets virkelighet, råder han.

Les også: Ta kontroll over stresset

Gjør noe annet
For mange ungdommer er nesten hele den sosiale arenaen flyttet over på Internett: Hver sjette ungdom bruker TV og data mer enn åtte timer daglig, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Først og fremst dreier det seg om fjernsyn og hjemme-PC, men også DVD og TV-spill fyller tiden.

Den svenske stressdoktoren Tomas Danielsson mener at denne type stress er veldig vanlig i dag.

- Mange av oss har en sykelig fantasi som gjør at vi sammenligner oss med hverandre. Vi tror at alle andre rekker alt mulig hele tiden, og da orker man ikke tanken på at man selv er utilstrekkelig, sier han til Expressen.

Les også: Stress ned på jobben

Råd mot nettsyke:

  • Begrens antall kontakter
  • Bestem at en hel del i livet skal skje IRL (in real life), altså i virkeligheten
  • Du rekker ikke alt, så ikke sammenlign deg selv med supermennesker som rekker alt
  • Ta mobilfri
  • Rens hjernen med jevne mellomrom. Unngå å ta med mobiltelefon og sperr nettilgangen
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer