Slik unngår du hodepinefellene

Parfyme, sterkt lys, øredobber og orgasme er bare noe av det som kan gi oss hodepine.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi snakker altså ikke om «ikke-i-kveld-kjære»-varianten, men om den som kommer under forspillet eller rett før orgasmen.


Vi får stadig telefoner fra mennesker som er fortvilet over mye hodepine, og i mange tilfeller hvor lite som skal til for å utløse et migreneanfall, sier forbundssekretær i Norges Migreneforbund, Elisabeth Thormodsen.

Ifølge Thormodsen er sterkt lys og sult blant de verste triggerne for migrene. Selv sverger hun til caps om sommeren, for å dempe det sterke sollyset. Og parfyme blir det dårlig med.

- Jeg går sjelden innom parfymerier, siden duftene blir for intense, sier hun, og legger til at det samme gjelder for mange med migrene.

Les også: Hodepine? Stump røyken!

Fem hodepinefeller
Forskere ved Cincinnati Medisinske Fakultet har sett på ulike forhold som kan være med på å utløse hodepine, og kunne avsløre følgende:

Parfyme

- Sterke lukter kan aktivere nervecellene som stimulerer nervesystemet som er knyttet til hodepine. Ironisk nok er det ofte snakk om behagelige dufter som gir dette utslaget, sier Vincent Martin, hodespesialist ved fakultetet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Hva kan du gjøre?

Unngå sterke parfymer, sterke rengjøringsmidler, parfymerte såper, parfymert sjampo og luftfriskere.

Les også: Vil ha parfymeforbud

Vær
Studier har vist at høye temperaturer, høy luftfuktighet, torden og gråvær gir økt forekomst av hodepine. Det kommer av at værsvingningene leder til kjemiske og elektriske endringer i hjernen, som virker irriterende på nervene. Man regner med at opptil 60 prosent av alle som har migrene reagerer på været.

Hva kan du gjøre?

På dager med dårlig eller veldig varmt vær kan det hjelpe å starte med å legge noe kaldt over øynene. Oppsøk svale og skyggefulle steder og drikk rikelig hvis det er varmt. Hvis det regner og blåser bør du unngå å oppholde deg i trekk eller direkte vind.

Verdens første hodepineklinikk er opprettet i Norge. Les mer her

Øredobber og hårbånd
Noen vil si at det er som om røttene i hodet verker under en hodepine. Da er det snakk om en såkalt hårkrampe, som gjerne oppstår når man strammer håret. Oppsatt hår, hårbånd, trange hatter og tunge øredobber kan være medvirkende årsaker til det.
Hva kan du gjøre?

Unngå stramme håroppsett og andre ting som virker strammende på hode og hår, og dropp de tyngste øreringene. Forskning har vist at det er mulig å bli kvitt plagsom hodepine ved å gjøre relativt enkle grep, som å droppe hestehalen.

Sult
Det er en grunn til at vi anbefales å spise flere små måltider om dagen. Det holder blodsukkeret stabilt, som igjen bidrar til å holde hodepinen unna. Forskerne tror nemlig det er en direkte sammenheng mellom lavt boldsukker og hodepine.

Hva kan du gjøre?

Spis regelmessig, men unngå å kaste i deg sukkerholdige produkter på tom mage. "Sukkerpine" kan fort bli et uheldig resultat når blodsukkeret først skyter i været, for så å synke raskt igjen. Et balansert inntak av proteiner og karbohydrater anbefales. Husk at produkter som ost, sjokolade og koffein også kan lede til hodepine.

Les også: Her er gode forslag til sunne mellommåltider

Sex
Vi snakker altså ikke om «ikke-i-kveld-kjære»-varianten, men om den som kommer under forspillet eller rett før orgasmen. Den kan vare fra noen minutter og opptil en time. Det som skjer er at presset i hodet og nakken blir så stort at det kan utløse hodepine.

Hva kan du gjøre?

Lettere hodepine kan dempes med smertestillende, men vær obs:

- En hodepine forbundet med orgasme kan være tegn på andre underliggende årsaker, som bør undersøkes av lege, råder Vincent Martin.

Les også: De vanligste sex-mytene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer