Slik unngår du hodepinevin

Det er faktisk ikke slik at jo dyrere vin, jo mindre hodepine. Få vinrådene her.

Ett glass vin kan være nok til at hodepinen slår til. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
Ett glass vin kan være nok til at hodepinen slår til. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Resultatet kan bli alt fra hodepine til nysing, kløe og pustebesvær.


Du har sannsynligvis opplevd det en eller annen gang: Etter ett glass vin setter hodepinen inn for fullt og festen ble slett ikke som du hadde tenkt. Men hva er det egentlig som forårsaker skallebanken?

- Mange skylder på garvestoffene, men det er ingen vitenskapelige holdepunkter for det. Den store synderen er histamin som virker utvidende på blodårene og kan utløse intoleranse. Resultatet kan bli alt fra hodepine til nysing, kløe og pustebesvær, forklarer mikrobiolog Frithjof Nicolaysen.

Han er fagdirektør for vin i Arcus og president i European Federation of Wine and Spirits Importers and Distributors med sekretariat i Brussel.

Her får du gode råd mot fyllesjuke

- Reagerer på ulike ting

Halvor Bing Lorentzen, informasjonssjef i Vinmonopolet, vil derimot ikke gå med på at histamin er det eneste som kan gi oss hodepine.

- Noen reagerer på histamin, mens andre reagerer på garvestoffer eller andre ting, sier han.

Sjekkliste mot hodepine:

 • Jo dyrere vinen er, jo mer sannsynlig er det at den inneholder mye histamin. Da er nemlig konsentrasjonen av alle de ulike stoffene høyere.
 • Vin som er lagret på eikefat, er ekstra utsatt. Fatene er vanskelige å rengjøre og kan derfor gi høy konsentrasjon av histamin.
 • De fleste hvite viner gjennomgår ikke den sluttgjæringen hvor histamin dannes. Derfor er det svært få hvitviner som inneholder histamin.
 • Bakteriene som produserer histamin, vokser ikke ved lave pH-verdier. Derfor inneholder svært syrlige viner veldig sjelden histamin.
 • Lette, fruktige og unge viner har som regel mindre histamin.
 • Histamin er forurensning som oppstår på grunn av manglende hygienisk kontroll under vinproduksjonen. Hvor og hvordan vinen er produsert, spiller derfor en rolle, og gjennomgående finner vi en moderne vinteknologi i Australia og USA som unngår histamin. Dette er stort sett tilfelle med sør-afrikanske viner.
 • De som jobber på vinmonopolet, kan hjelpe deg til å finne viner som ikke så lett gir hodepine.
 • Kilder: Frithjof Nicolaysen, Vg.no

 • Mens vi sitter og nyter en deilig rødvin, jobber visse enzymer vanligvis på spreng for å fjerne et stoff som kalles katekolamin og som er knyttet til hodepine. En vanlig teori har vært at garvestoff i røde drueskall hemmer disse enzymene og at hodepinen dermed får herje som den vil.

  Kanskje spiller det ingen rolle hvilken av teoriene du tror på. Ifølge Nicolaysen er det nemlig ofte slik at vin som inneholder mye histamin, også inneholder mye garvestoffer, så da er det vel nesten hipp som happ hvem som egentlig er syndebukken.

  Hvor fyllesyk er du? Ta testen

  Også i sprudlevann

  Ifølge overlege Olle Zetterstrøm ved Karolinska Sjukhuset er det svært få mennesker som reagerer på selve bestanddelene i vinen, som vann, alkohol, organiske syrer og sukker. Det er først og fremst de stoffene som dannes under selve vin- og spritframstillingen, i tillegg til E-stoffene som kan gi opphav til plager.

  Zetterstrøm er enig i at histamin er en av syndebukkene. Men også slektningen tyramin må ta noe av skylda.

  - I musserende viner, av champagnetypen, finner man et stoff som minner om histamin, nemlig tyramin. Histamin og tyramin er såkalte biogene aminer. Disse kan gi direkte allergiske utslag, hodepine, migreneanfall, utslett og nedsatt blodtrykk. I mange tilfeller er kun ett glass vin nok til å utløse migrene hos disponerte personer, forklarer han til nettstedet Helsenytt.

  Ett glass vin kan være nok til at hodepinen slår til. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox
  Ett glass vin kan være nok til at hodepinen slår til. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer


  Kvinner mest utsatt

  Både Nicolaysen og Lorentzen understreker at vin og hodepine er et vanskelig tema siden vi reagerer så forskjellig og på ulike ting. Mens enkelte opplever ubehag allerede etter ett glass vin, kan andre drikke rødvin uten problemer.

  Les også: Mindre avhengig av vin

  Når det gjelder histaminintoleranse er det kvinner som er mest utsatt, ifølge Lorentzen. Enkelte personer ser også ut til å ha for lite av eller mangle et enzym som bryter ned histamin. Og som regel er det slik at jo mer du drikker og jo mer histamin det er i vinen, jo verre blir reaksjonen.

  Slik velger du

  Men hvordan skal vi da vite hvilke viner vi bør velge eller vrake for å unngå de verste hodepinebombene?

  Hvis du velger å følge Bing Lorentzens teori om at også garvestoffer kan gi deg skallebank, er det enkleste rett og slett å sjekke merkingen under de enkelte vinene i vinmonopolets hyller. Der er det oppgitt hvor mye garvestoff hver enkelt inneholder. Merkingen er imidlertid basert på smaking, og ikke på en kjemisk måling av mengden garvestoffer.

  Håper på nye regler

  Vil du prøve å unngå histamin, sliter du. Det er nemlig ingen krav om å oppgi mengden histamin i de ulike vinene. Arcus har gjort nærmere 3.000 analyser og resultatene viste at mengden histaminer varierte fra 0 til 22 milligram per liter.

  - Gjennomsnittsverdien lå på fire milligram, men det spiller liten rolle så lenge mange ligger langt høyere. Kjøper man en vin og får hodepine, er det liten trøst i at man sannsynligvis har gjort et uheldig kjøp, mener Nicolaysen.

  Mens Sveits har satt en maksgrense på ti milligram histamin, er det fritt fram i Norge, ifølge Nicoalysen. Men kanskje er det bare et tidsspørsmål før det blir enklere å unngå de verste hodepinevinene.

  Les også: Ti myter om alkohol

  - Det blir bare mer og mer krav om at matvarer skal merkes med innhold av allergener. Samtidig er en ny EU-regulering som omfatter forbrukerinformasjon på matvarer, under utvikling. Kanskje kan dette føre til at det også blir strengere krav til merking på vin, mener Nicolaysen.

  Les mer på DinSide:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer