Slik unngår du prestasjonsklemma

Kvinner er spesielt i faresonen, sier stressforsker.

Kvinner må prestere ekstra for å nå opp på karrierestigen, og har samtidig hovedansvaret for barn og hjem, sier stressforsker. Foto: Colourbox
Kvinner må prestere ekstra for å nå opp på karrierestigen, og har samtidig hovedansvaret for barn og hjem, sier stressforsker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske stressforskeren Aleksander Perski har skrevet boken "Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor" som nylig ble utgitt på Prisma forlag.

Der advarer han særlig kvinner mot prestasjonsklemma.

- I vårt samfunn stilles det høye krav til alle, men samfunnet er kvinnefiendtlig, for kvinner skal være like dyktige hjemme som på jobben, sier Perski til den svenske avisen Aftonbladet.

Perski leder klinikken Stressmottagningen i Stockholm, og har sett at det først og fremst er kvinner i 35-års alderen som er i faresonen for å rammes av utbrenthet. Kvinner må ifølge Perski anstrenge seg mer for å nå høyt i karrierestigen, men har fortsatt hovedansvaret for barn og hjem.

Kvartlivskrisen: Er livet over etter 25?

Stressforskeren mener ifølge Aftonbladet at kvinner må lære seg å si nei, og se mer realistisk på situasjonen.

Her er hans tips til hvordan du skal unngå dyktighetsfellen:

Pass deg for prestasjonsrusen: Kroppen utsondrer endorfiner og stresshormoner ved høy aktivitet - og du kjenner ikke når nok er nok. Når du endelig kjenner etter, er det for seint - og du stuper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer