Slik unngår du restskatt til neste år

Sjekk om du bør be om høyere skattetrekk.

Frykter du restskatt på neste års skatteoppgjør, bør du sjekke tallene nå. Foto: KIM JANSSON
Frykter du restskatt på neste års skatteoppgjør, bør du sjekke tallene nå. Foto: KIM JANSSON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å få restskatt er en lite hyggelig overraskelse, ikke minst om det du forventet var større summer til gode. Frykter du restskatt på skatteoppgjøret for 2012, bør du gjøre noen grep allerede nå.

Ikke minst gjelder dette ved større endringer i økonomien i inneværende år.

Betal ekstra hver måned

I skatteoppgjøret for 2011 som kom 25. juni og gjaldt lønnstakere og pensjonister, fikk rundt 500.000 skatteytere restskatt. Disse må i snitt betale 11.400 kroner i restskatt, med første betalingsfrist 20. august.

En enkel måte å unngå restskatt på til neste år, er å be arbeidsgiver om å trekke et ekstra beløp i skatt fra lønningen hver måned, noe en rekke nordmenn allerede velger å gjøre.

– I en undersøkelse vi gjennomførte i april i år svarte tre av ti at de med vilje betaler inn for mye skatt for å slippe negative overraskelser når oppgjøret foreligger. Dette forteller oss at det er en stor andel som er villig til å betale litt for å få en hyggelig melding i posten den dagen selvangivelsen kommer, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea til DinSide.

Les også: Derfor kan de ta skattepengene dine

Disse bør endre skattetrekket

Samtidig er det ikke alle som har full kontroll når skatteoppgjøret kommer. I Nordeas undersøkelse svarte to av ti at de aldri vet om de får igjen eller om det blir baksmell i forkant av selvangivelsen.

Spesielt de som har hatt endringer i lønn eller renteutgifter, bør sjekke om skattekortet er beregnet ut fra korrekte og oppdaterte opplysninger om hva du har av inntekter og renteutgifter gjennom året.

– Har du kjøpt bolig og fått mye i gjeld, eller skiftet jobb og fått høyere lønn? Da er det lurt å endre skattekortet så du ikke får feil skattetrekk. Også hvis du får mindre renteutgifter må du trekke mer skatt, sier Anette Bjerke, fungerende kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til DinSide.

Skatteetaten anbefaler følgende å vurdere endringer av skattekortet:

  • Ved endringer i gjeld
  • Hvis du starter å jobbe
  • Hvis du får ytelser fra NAV
  • Hvis du slutter å jobbe og blir pensjonist
  • Hvis du får mer eller mindre lønn (gjelder ikke dersom du har tabellkort)
  • Hvis du slutter som selvstendig næringsdrivende og blir lønnstaker
  • Hvis du endrer skatteklasse

Her kan du lese mer om hvem som skal ha hvilken skatteklasse, og hvor mye du kan tape på å velge feil!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer