Skattekort

Slik unngår du restskatt

Ta en titt på skattetrekksmeldinga og gjør disse grepene nå for å unngå «skattesmell» neste år.

ENDRE SKATTEKORT: Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatten neste år. Foto: Berit B. Njarga.
ENDRE SKATTEKORT: Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatten neste år. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember mottok du både skattekort og skattetrekksmelding fra Skatteetaten. Disse bør du ta en titt på og sjekke om tallene stemmer, slik at skatten du betaler for 2020 blir mest mulig riktig.

Beregningen på skattekortet er basert på historiske data, altså fra 2018.

Spesielt viktig er det at du tar en titt på skattekortet dersom du, for eksempel, har fått ny jobb, mer lønn, kjøpt deg ny bolig og fått mer gjeld, hvilket endrer enten inntektene, formuen, utgiftene eller gjelda di, ifølge Skatteetaten.

Har du blitt trukket for mye i skatt, vil du få penger igjen når skatteoppgjøret er klart. Har du blitt trukket for lite i skatt, må du betale en restskatt.

Dette betyr postene på skattekortet

Hva betyr de ulike postene på skattekortet, og hvordan finner du ut om de tallene er riktige? Her kommer en kort forklaring:

  • Inntekter: Inntekten som legges til grunn er gjennomsnittet av lønna di fra november til oktober 2018, eller hva du hadde i lønn i oktober 2018 ganger 12, altså den beregningen som kommer høyest ut.
  • Fradrag: Gjeldsrenter er gjerne et fradrag du får opp. Ofte kan du se dem når du går inn i mobil- eller nettbanken, hvor det står spesifisert hvor mye du betaler i renter og hvor mye du betaler i avdrag. Hvis du ikke finner den spesifisert her, kan du se på låneavtalen du har inngått der det skal det komme tydelig frem.
  • Formue og gjeld: I denne posten finner du total formue (sum av alle dine bankinnskudd inkludert BSU, formuesverdi på bolig og eventuell formue i aksjer og fond), samt total gjeld (sum av studie- og boliglån og andre lån du måtte ha). Når det gjelder formuesverdi på primærbolig er denne cirka boligverdi delt på fire.

Endringene som fører til feil skattetrekk

Det er flere forhold som kan føre til at du enten betaler for mye eller lite i skatt dersom du ikke gjør endringer på skattekortet, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.