Skattekort

Slik unngår du restskatt

Ta en titt på skattetrekksmeldinga og gjør disse grepene nå for å unngå «skattesmell» neste år.

ENDRE SKATTEKORT: Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatten neste år. Foto: Berit B. Njarga.
ENDRE SKATTEKORT: Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatten neste år. Foto: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember mottok du både skattekort og skattetrekksmelding fra Skatteetaten. Disse bør du ta en titt på og sjekke om tallene stemmer, slik at skatten du betaler for 2020 blir mest mulig riktig.

Beregningen på skattekortet er basert på historiske data, altså fra 2018.

Spesielt viktig er det at du tar en titt på skattekortet dersom du, for eksempel, har fått ny jobb, mer lønn, kjøpt deg ny bolig og fått mer gjeld, hvilket endrer enten inntektene, formuen, utgiftene eller gjelda di, ifølge Skatteetaten.

Har du blitt trukket for mye i skatt, vil du få penger igjen når skatteoppgjøret er klart. Har du blitt trukket for lite i skatt, må du betale en restskatt.

Dette betyr postene på skattekortet

Hva betyr de ulike postene på skattekortet, og hvordan finner du ut om de tallene er riktige? Her kommer en kort forklaring:

 • Inntekter: Inntekten som legges til grunn er gjennomsnittet av lønna di fra november til oktober 2018, eller hva du hadde i lønn i oktober 2018 ganger 12, altså den beregningen som kommer høyest ut.
 • Fradrag: Gjeldsrenter er gjerne et fradrag du får opp. Ofte kan du se dem når du går inn i mobil- eller nettbanken, hvor det står spesifisert hvor mye du betaler i renter og hvor mye du betaler i avdrag. Hvis du ikke finner den spesifisert her, kan du se på låneavtalen du har inngått der det skal det komme tydelig frem.
 • Formue og gjeld: I denne posten finner du total formue (sum av alle dine bankinnskudd inkludert BSU, formuesverdi på bolig og eventuell formue i aksjer og fond), samt total gjeld (sum av studie- og boliglån og andre lån du måtte ha). Når det gjelder formuesverdi på primærbolig er denne cirka boligverdi delt på fire.
Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Endringene som fører til feil skattetrekk

Det er flere forhold som kan føre til at du enten betaler for mye eller lite i skatt dersom du ikke gjør endringer på skattekortet, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank:

 • Tatt opp lån i 2019: Har du nylig tatt opp lån, vil ikke dette komme med på beregningen i skattekortet ditt. Du må derfor logge deg inn og legge til denne informasjonen selv.
 • Kjøpt din første bolig: Ut fra det som står i punkt én, betyr det at dersom du kjøpte din første bolig eller tok opp et nytt lån i fjor, er ikke dette med i skattekort-beregningen. Hvis du ikke legger det inn selv, vil du mest sannsynlig betale for mye skatt. Dette vil du dermed få igjen på skatteoppgjøret for 2020, som utbetales i 2021.
 • Kjøpt ny bolig: Har du nylig kjøpt deg opp i boligverdi, og fått høyere boliglån, vil dette påvirke hvor mye skatt du skal betale. Nå vil du få fradrag for gjeldsrentene. Konsekvensen om Skatteetaten ikke har fått med seg dette, er også at du betaler for mye skatt, og det beløpet vil du få igjen på neste skatteoppgjør. Dette er et av tilfelle det er veldig greit å sjekke skattekortet ditt og at informasjonen stemmer, slik at du ikke betaler for mye skatt.
 • Arv eller gaver: Hvis du mottok arv eller gaver i 2019, vil heller ikke denne formuen være med.
 • Byttet jobb og/eller økt lønn: Hvis du har du byttet jobb og gått opp i lønn etter oktober i fjor uten å endre inntekten hos skatteetaten, kan du få restskatt.
 • Solgt bolig og innfridd lån: Har du hatt et stort boliglån og nå har solgt boligen eller innfridd lånet, slik at du ikke får fradrag for gjeldsrenter, kan det også resultere i en restskatt.
 • Leier ut bolig: Hvis du leier ut boligen din, eller mer enn 50 prosent av utleieverdien i boligen din, må du huske at dette er inntekter som skal skattes av og disse inntektene må du mest sannsynlig registrere selv om det ikke er noe du har gjort over flere år og riktig informasjon ligger inne. Det samme gjelder for utleie av fritidsbolig for over 10.000 kroner.
 • Salg av aksjer og/eller fond: Det kan også være du har solgt aksjer eller fond med gevinst, som det dermed skal betales skatt av.

Frivillig ekstraskatt?

Du har kanskje fått melding fra arbeidsgiver om å trekke frivillig ekstraskatt, men er dette lurt?

- I utgangspunktet skal det ikke være noen grunn til å betale inn frivillig ekstraskatt. Men, har du solgt for eksempel aksjer, fond eller en utleiebolig med gevinst og du vet det kommer en restskatt på det, kan det være fornuftig å sette av ekstra på skatten om du vet du sliter med å la pengene stå på sparekonto, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

Å betale for mye i skatt er ingen gunstig spareform med tanke på at pengene dine er låst og du får lite renter på beløpet du sparer, legger forbrukerøkonomen til.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Likevel er det mange som opplever en enorm lykke ved å få igjen på skatten.

- Dersom du er ustrukturert og vet du sliter med å spare på en konto hvor pengene er tilgjengelige, og du setter pris på å få et større beløp én gang i året, er det ikke noe i veien for å sette av ekstra skatt. Det er jo en form for tvungen sparing som går til deg selv, avslutter Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer