Slik unngår du solutslett

Går du på medisiner eller naturlegemidler bør du sjekke om du tåler sola.

Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com
Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Her gjelder det å være føre var. Når utslettet først er kommet, kan sommeren bli en ubehagelig opplevelse.


- Les pakningsvedlegget på medisinene dine for å sjekke om de kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Legemidlene som kan gi hudreaksjoner i solen, brukes både til å behandle alvorlige og langvarige lidelser, som for eksempel hjertesvikt, og mer kortvarige og mindre alvorlige sykdommer, som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon. Også p-piller kan i sjeldne tilfeller gi hudutslett i kombinasjon med sol. Naturmidler, slik som johannesurt og kvann, kan også gi utslett.

Les også: 10 solsikre tips

Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com
Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com Vis mer


- Selv om du skulle få hudreaksjoner i solen, må du ikke slutte med noen av de legemidlene du bruker fast og får på resept, uten å snakke med legen eller apoteket først, understreker Madsen.

Kraftig eksem og utslett

Hudreaksjoner kan forebygges. Solkrem med høy solfaktor gir ofte beskyttelse. De første dagene kan det dessuten være lurt å begrense solingen. Følg med på avisenes varsel for styrken på ultrafiolett stråling.

- Her gjelder det å være føre var. Når utslettet først er kommet, kan sommeren bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner går over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager. Har en fått kraftig og ubehagelig utslett, kan det være nødvendig å kontakte lege, sier Madsen.

Antibiotika

Pasienter som bruker legemidler hele tiden, som hjertepasienter og psykiatriske pasienter, kjenner ofte til bivirkningene en kan få ved soling.

Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode derimot, for eksempel mot infeksjoner, vil ofte ikke være klar over at de kan få reaksjoner etter å ha vært i solen. Noen typer antibiotika, som tetracykliner, kan føre til ubehaglige reaksjoner i kombinasjon med sol, alt fra lettere soleksem til smertefulle hudreaksjoner. Det er viktig at legen og apoteket gir nødvendig informasjon til pasientene.

- Det er heldigvis få som opplever de alvorlige hudreaksjonene, opplyser Madsen.

P-piller

Mange kvinner er kanskje ikke klar over at kombinasjonen p-piller og sol kan gi pigmentflekker i ansiktet.

- Om lag 200 000 kvinner bruker p-piller i Norge i dag. Det er bare noen få som får slike pigmentflekker, så vi regner dette som en mindre vanlig bivirkning, sier Madsen. Det er ingen grunn til å slutte med p-piller om sommeren.

Gode råd:

  • Les pasientinformasjonen som følger med pakningen dersom du er usikker på om ditt legemiddel kan gi hudreaksjoner i solen.
  • Når bør du gå til lege?
  • Dersom du får kraftig utslett med smerter, sårdannelse eller blemmer, bør du oppsøke legen din eller gå på legevakten.
  • Bruk solbeskyttelse med høy solfaktor og unngå soling.


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer