Slik unngår du solutslett

Går du på medisiner eller naturlegemidler bør du sjekke om du tåler sola.

Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com
Utslettet kommer som regel ikke før etter solingen er over: FOTO: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Les pakningsvedlegget på medisinene dine for å sjekke om de kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Legemidlene som kan gi hudreaksjoner i solen, brukes både til å behandle alvorlige og langvarige lidelser, som for eksempel hjertesvikt, og mer kortvarige og mindre alvorlige sykdommer, som halsbetennelse eller urinveisinfeksjon. Også p-piller kan i sjeldne tilfeller gi hudutslett i kombinasjon med sol. Naturmidler, slik som johannesurt og kvann, kan også gi utslett.

Les også: 10 solsikre tips

- Selv om du skulle få hudreaksjoner i solen, må du ikke slutte med noen av de legemidlene du bruker fast og får på resept, uten å snakke med legen eller apoteket først, understreker Madsen.

Kraftig eksem og utslett

Hudreaksjoner kan forebygges. Solkrem med høy solfaktor gir ofte beskyttelse. De første dagene kan det dessuten være lurt å begrense solingen. Følg med på avisenes varsel for styrken på ultrafiolett stråling.

- Her gjelder det å være føre var. Når utslettet først er kommet, kan sommeren bli en ubehagelig opplevelse. De aller fleste hudreaksjoner går over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager. Har en fått kraftig og ubehagelig utslett, kan det være nødvendig å kontakte lege, sier Madsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer