Ta ut kontanter i utlandet:

Slik unngår du ugunstig valutakurs på feriereisen

Visa-appen gir deg dagens kurs, og viser om den du får i minibanken er et bra eller dårlig alternativ.

TA UT KONTANTER: Får du tilbud om en gunstig valutakurs, eller ikke? Det kan du sjekke før du tarut kontantene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TA UT KONTANTER: Får du tilbud om en gunstig valutakurs, eller ikke? Det kan du sjekke før du tarut kontantene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du i utlandet, vil du helst ikke betale ekstra for den utenlandske valutaen - om du tar ut kontanter eller betaler for et varekjøp. Men selv på harryhandel kan det skje, for eksempel hvis du velger å betale i norsk valuta, et valg man får stadig flere steder.

Er du usikker på om kursen egentlig er gunstig, er dette måten å sjekke det på.

Dette bestemmer hvilken valutakurs du får

Ifølge Jens Nes i Visa Europe, trekker Visa banken som har utstedt bankkortet ditt, for transaksjonsbeløpet omregnet etter Visas gjeldende valutakurs.

I tillegg kommer et såkalt valutapåslag som normalt er på mellom 1,5 og 2 prosent.

Du vil derimot ikke alltid bli tilbudt Visas gjeldende valutakurs.

- Hvis kortholder er i utlandet og sier ja til å utføre transaksjonen i norske kroner, blir kursen bestemt av butikken og dennes innløser, og vil normalt være dårligere enn om man velger lokal valuta, forklarer Nes.

Også ved uttak av utenlandsk valuta i norske minibanker kan de sette sin egen kurs, som i DNBs minibanker på Gardermoen.

Her kan du sjekke valutakursen

DAGENS KURS? I appen Visa Travel Tools får du dagens gjeldende valutakurs. 
DAGENS KURS? I appen Visa Travel Tools får du dagens gjeldende valutakurs.  Vis mer

Er du usikker på om en minibank eller butikk bruker Visas gjeldende kurs eller om de tilbyr en egen valutakurs, som kanskje er mindre gunstig?

Laster du ned Visas egen app, viser den deg dagens kurs i den valutaen du måtte ha behov for. Du kan også finne dagens oppdaterte valutakurs på Visas nettsider.

En annen kjekk funksjon appen har, er at du kan søke etter minibanker i nærområdet. Fortsatt er det noen steder der du trenger kontanter, eksempelvis hvis du skal ta taxi.

Også Google regner om valuta ved å skrive inn beløpet og valutasort i søkefeltet, og trykke enter, for eksempel:

«20 amerikanske dollar».

Da får du dette regnet om til norske kroner, men vær obs på at kursen Google er levert av Citibank, og kan være en annen enn den offisielle fra Visa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer