Slik unngår du vektfellene

Peker vektnåla oppover til tross for at du trener og spiser sunt? Små hverdagsvalg kan ha skylden .

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vær litt sjenerøs med deg selv, og unn deg noe godt en gang i blant.


Dårlige vaner og små, gale valg i hverdagen kan ha avgjørende betydning for om du lykkes med vektnedgangen eller ikke.

Her er de vanligste fellene:

1. Du vil ha alt eller ingenting

Den største fellen av dem alle. Du er knallhard mot deg selv – nå er det slutt på junk-food og godterier. Ditt nye liv uten fett og sukker starter nå! Faren ved å kjøre et sånt opplegg er imidlertid at ethvert lite tilbakefall gir deg påskudd til å slutte, eller å utsette ditt "nye liv" til mandag.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Vær litt sjenerøs med deg selv. Unn deg noe godt en gang i blant, men pass på å holde fast på dine nye vaner. Ellers vil vekten stå på stedet hvil. Hvis du er flink 80 prosent av tiden, går det greit om du er mindre flink de resterende 20 prosentene, sier ernæringsfysiolog Mary Hyll til svenske Expressen.

Les også: Prøv to sukkerfrie uker

2. Du spiser (kanskje) en lett salat til lunsj

Å droppe lunsjen får nok fart på kiloene, tenker du kanskje?

- Feil. Et fast måltidsmønster er det beste for å holde vekten. Slurver du med måltidene i løpet av dagen, er det sannsynlig at du propper i deg snop og usunn mat på kvelden. Resultatet blir en totalt større kalorimengde selv om du spiste en liten salat eller ingen ting til lunsj, mener Hyll.

Les også: De sykeste slankekurene

3. Når helgen kommer…


Det går på skinner i uken, men det er verre å stålsette seg når helgen kommer.

- På hverdagene har de fleste rutiner som gjør det lettere å spise riktig og bevege seg. Men i helgen sover man gjerne litt lenger, og da blir denne balansen forstyrret. Start dagen med en god frokost, spis regelmessig i løpet av dagen, og pass på å bevege deg. Da kan du unne deg noe godt på kvelden uten at du nødvendigvis legger på deg, sier kostholdsekspert Josefine Jonasson.

Les også: Superenkelt å spare kalorier

4. Du innfører totalforbud

"Jeg skal aldri mer spise sjokolade!" Hørt den før? Den er like klassisk som den er nytteløs, mener motivatør Eva Fjärstedt.

- Forbud skaper trass og motstand, det er helt naturlig. Bestem deg heller for å spise én sjokolade i måneden, det er mer realistisk, sier hun.

Les også: Disse sjokoladene bør du spise

5. Når motivasjonen svikter
Du går hardt på i starten og har store planer for hvordan du endelig skal finne idealvekten. De første dagene går det bra, men så svikter motivasjonen. Delmål er løsningen, skal vi tro ekspertene.

- Motivasjon er en ferskvare, og kan ta slutt dersom du setter målet for langt frem i tid, advarer Fjärstedt.

Les også: Dette saboterer slankekuren din

6. Du glemmer kaloriene i flytende form


Man tenker kanskje ikke på at drikke kan inneholde masse kalorier. Men et glass juice gir faktisk like mange kalorier som to epler.

- Vann fra springen er den absolutt beste tørsteslukkeren. Også er det kalorifritt og helt gratis, sier Hyll.

Drikker du deg fet?

Ta testen her

7. Du skipper frokosten


Mange har dårlig matlyst om morgenen og ender derfor med å hoppe over frokosten. Flere studier viser imidlertid at frokosten er det viktigste måltidet når man ønsker å gå ned i vekt.

- Jeg pleier å si at 25 prosent av dagens kalorier bør inntas gjennom frokosten, men tilpass det etter hvor sulten du er. Det viktigste er uansett at du får litt i magen om morgenen for å sette forbrenningen i gang, sier Jonasson.


Les også: Feitere uten frokost

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer