Slik unngår du vinter-depresjon

Ni av ti nordmenn reagerer på mørketiden - og én av ti blir alvorlig deprimerte. Her er fem tips for å unngå vinterdepresjonen.

Publisert
Sist oppdatert

Trøtt og slapp i vintermørket? Da er du ikke alene.

Så mange som 400.000 nordmenn blir alvorlig deprimerte i mørketiden, og dobbelt så mange sliter med lettere symptomer på depresjon. Faktisk vil så mange som ni av ti nordmenn få en eller annen reaksjon på mørket i løpet av vinteren.

Er du vinterdeprimert? Test deg selv her:

Så hva kan du gjøre for å holde humøret oppe? Her er fem tips som kan holde vinterdepresjonen på avstand.

1) Mer lysI de verste vintermånedene er det mørkt når du står opp, mørkt når du går til jobb eller skole, og mørkt når du kommer hjem igjen. Derfor er det viktig å sørge for litt lys i ansiktet når du får sjansen.

Ta en lang lunsjpause utendørs eller kom deg ut i helgen dersom det er sol. Eller prøv spesialtilpassede lyslamper som er laget for å motvirke vinterdepresjon. Lysterapien består av at du eksponerer øynene mot en sterk lyskilde i en periode hver dag. Solarium kan være bra for huden om vinteren, men regnes ikke som noen effektiv lysbehandling.

Les mer her: Lysterapi mot mørketid

2) For den som spiser gulrøtter...Et kosthold som består av bacon og marsipangriser er den raskeste veien mot vinterdepresjon. Plagene i mørketiden kommer ofte som en kombinasjon av lite trening, økt appetitt og vektoppgang som gjør deg enda mer uopplagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer