Slik unngår du vond kroppslukt

Alle svetter og har sin egen kroppslukt. Men hva er det som gjør at noen har sterkere kroppslukt enn andre? Lege og hudspesialist Ole Fyrand forklarer.

Publisert
Sist oppdatert

Slik unngår du vond kroppsluktAlle svetter og har sin egen kroppslukt. Men sterk kroppslukt kan i verste fall ødelegge en persons sosiale liv. Hva er det egentlig som gjør at noen har sterkere kroppslukt enn andre? Lege og hudspesialist Ole Fyrand forklarer.

På kroppen vår finnes mer enn tre millioner svettekjertler. De fleste kroppslukter kommer fra armhulene og skrittet hvor svetten blir produsert av apokrine svettekjertler.

Svetten som produseres i disse hårkledde områdene er melkeaktig og inneholder mye proteiner. Det er vanskelig å tro, men svetten i seg selv er totalt luktfri. Det er bakteriene i den melkeaktige proteinrike væsken som skaper lukten. De apokrine kjertlene skiller ut svette når de stimuleres av hormonet testosteron. Kroppslukt er mer vanlig etter puberteten. Svette som produseres andre steder på kroppen kommer fra kjertler som kalles ekrine kjertler. Denne svetten er saltere og bakterier kan derfor ikke leve der.

Hvorfor svetter vi?I gjennomsnitt mister vi en liter svette om dagen fordi svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Trening, varmt vær og urolighet stimulerer svetteutsondringen. Sykdom i skjoldbruskkjertelen, infeksjoner, overvekt, og mat som løk, fisk, hvitløk og krydret mat får oss også til å svette mer. Har du spist hvitløk, løk, fisk eller sterk krydret mat, kan du ofte kjenne lukten på de stedene på kroppen du svetter mest. Jo mer en person svetter, jo mer sannsynlig er det at personen har sterk kroppslukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer