Slik unngår du vond kroppslukt

Alle svetter og har sin egen kroppslukt. Men hva er det som gjør at noen har sterkere kroppslukt enn andre? Lege og hudspesialist Ole Fyrand forklarer.

Publisert
Sist oppdatert

Slik unngår du vond kroppslukt
Alle svetter og har sin egen kroppslukt. Men sterk kroppslukt kan i verste fall ødelegge en persons sosiale liv. Hva er det egentlig som gjør at noen har sterkere kroppslukt enn andre? Lege og hudspesialist Ole Fyrand forklarer.

På kroppen vår finnes mer enn tre millioner svettekjertler. De fleste kroppslukter kommer fra armhulene og skrittet hvor svetten blir produsert av apokrine svettekjertler.

Svetten som produseres i disse hårkledde områdene er melkeaktig og inneholder mye proteiner. Det er vanskelig å tro, men svetten i seg selv er totalt luktfri. Det er bakteriene i den melkeaktige proteinrike væsken som skaper lukten. De apokrine kjertlene skiller ut svette når de stimuleres av hormonet testosteron. Kroppslukt er mer vanlig etter puberteten. Svette som produseres andre steder på kroppen kommer fra kjertler som kalles ekrine kjertler. Denne svetten er saltere og bakterier kan derfor ikke leve der.

Hvorfor svetter vi?
I gjennomsnitt mister vi en liter svette om dagen fordi svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Trening, varmt vær og urolighet stimulerer svetteutsondringen. Sykdom i skjoldbruskkjertelen, infeksjoner, overvekt, og mat som løk, fisk, hvitløk og krydret mat får oss også til å svette mer. Har du spist hvitløk, løk, fisk eller sterk krydret mat, kan du ofte kjenne lukten på de stedene på kroppen du svetter mest. Jo mer en person svetter, jo mer sannsynlig er det at personen har sterk kroppslukt.

Hvordan unngå vond kroppslukt?
Vær oppmerksom på armhulene og skrittet ved daglig hygiene. Bruk såpe begge steder. Bruk også deodorant med antiperspirant. Bytt klær daglig - når du bruker samme klær flere dager på rad, vil svetten hoper seg opp i klærne og kan gi sterk lukt. Naturlige stoffer som bomull kan absorbere svette bedre, og gjør at den kan fordunster raskere.

Deodoranter demper lukten, og deodoranter med anti-perspirant reduserer svetten.

Hudlegens råd mot svetteproblemer
- Hva kan man gjøre mot sterk svette dersom god hygiene og deodoranter ikke hjelper?

- Et middel som har god virkning er 20 prosent aluminiumklorhexhydrat. Dette påfører du direkte på huden. Et apparat, såkalt lokal iontofotese med ledningsvann, kan også brukes, sier hudlege Ole Fyrand.

- Kan man opereres for svetteproblemer?
- I alvorlige tilfeller kan det gjøres et kirurgisk inngrep hvor man kutter av noen nerver. Dette gjøres med lokalbedøvelse og såkalt kikkhullskirurgi (endoskopi). Kirurgen går inn med en tynn slange som leter seg fram til bestemte nerver på innsiden av brystkassen, og kutter av disse. Dette fører til at man svetter mindre i ansiktet og på hendene, men det kan føre til noe økt svette på føttene- ofte bare i en periode. Inngrepet er kostbart (30-35000 kr i Sverige), sier Fyrand.

- Kan man få støtte til en slik operasjon?
- Du kan få dekket utgiftene over trygden dersom legen bekrefter at plagene er så store at han eller hun henviser deg til fylkes- eller regionsykehus.

Operasjonen gjøres ikke i alle fylker, opplyser Fyrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer