Slik utnytter svindlerne coronapandemien

Falske samtaler om smittesporing og falske smittekart er noen av eksemplene på coronasvindel du bør passe deg for.

PÅ HJEMMEKONTOR? Svindlerne tilpasser sine svindelforsøk til pandemien og det at mange av oss har endret atferd som følge av den. Foto: Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
PÅ HJEMMEKONTOR? Svindlerne tilpasser sine svindelforsøk til pandemien og det at mange av oss har endret atferd som følge av den. Foto: Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Siden coronapandemien nådde Norge i mars har det vært mange eksempler på coronarelatert svindel, ifølge Norsis. De siste dagene advares det eksempelvis via Facebook om en falsk smittesporingssamtale der målet med samtalen er å få den oppringte personen til å oppgi kortinformasjon.

Dette er bare ett av flere eksempler på stadig nye svindelmetoder som følger i farvannet av den pågående pandemien.

Ikke oppgi kortinformasjon

I disse dager kan du som kjent risikere å bli oppringt av kommunens smittesporingsteam ved lokale smitteutbrudd. Og da lønner det seg å svare.

Det vil likevel være en vesentlig forskjell på en svindelsamtale og en reell smittesporingssamtale.

- Testing er gratis i Norge. Med en gang du skal oppgi kortinfo eller personlige opplysninger, da bør det ringe noen alarmklokker. Smittesportingsteam vil ikke be deg om penger, sier Trude Talberg-Furulund i Norsis til Dinside.

Hun oppfordrer de som måtte få en slik oppringning om å bruke sunn fornuft. Skulle man ha oppgitt kortnummeret, er rådet å sperre kortet og anmelde hendelsen.

Samtidig er det greit å være klar over at dette bare er ett av en rekke svindeltilfeller som har dukket opp som følge av Covid-19.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer