Slik utnytter svindlerne coronapandemien

Falske samtaler om smittesporing og falske smittekart er noen av eksemplene på coronasvindel du bør passe deg for.

PÅ HJEMMEKONTOR? Svindlerne tilpasser sine svindelforsøk til pandemien og det at mange av oss har endret atferd som følge av den. Foto: Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
PÅ HJEMMEKONTOR? Svindlerne tilpasser sine svindelforsøk til pandemien og det at mange av oss har endret atferd som følge av den. Foto: Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Siden coronapandemien nådde Norge i mars har det vært mange eksempler på coronarelatert svindel, ifølge Norsis. De siste dagene advares det eksempelvis via Facebook om en falsk smittesporingssamtale der målet med samtalen er å få den oppringte personen til å oppgi kortinformasjon.

Dette er bare ett av flere eksempler på stadig nye svindelmetoder som følger i farvannet av den pågående pandemien.

Ikke oppgi kortinformasjon

I disse dager kan du som kjent risikere å bli oppringt av kommunens smittesporingsteam ved lokale smitteutbrudd. Og da lønner det seg å svare.

Det vil likevel være en vesentlig forskjell på en svindelsamtale og en reell smittesporingssamtale.

- Testing er gratis i Norge. Med en gang du skal oppgi kortinfo eller personlige opplysninger, da bør det ringe noen alarmklokker. Smittesportingsteam vil ikke be deg om penger, sier Trude Talberg-Furulund i Norsis til Dinside.

Hun oppfordrer de som måtte få en slik oppringning om å bruke sunn fornuft. Skulle man ha oppgitt kortnummeret, er rådet å sperre kortet og anmelde hendelsen.

Samtidig er det greit å være klar over at dette bare er ett av en rekke svindeltilfeller som har dukket opp som følge av Covid-19.

Mange svindeleksempler

Blant annet Europol og WHO var tidlig ute og advarte om svindeltilfeller knyttet til coronapandemien.

Europol skriver på sine nettsider at kriminelle raskt har tilpasset teknikkene sine for å utnytte vår frykt rundt COVID-19-pandemien, og at deres hovedmål er profitt på enhver mulig måte.

Dette bekreftes av Talberg-Furulund, som sier til Dinside at det meste av svindelen coronatematikken, spiller på frykten for å bli smittet.

- Det er eksempler på alt fra kopiprodukter til phishing-forsøk. Det har blant annet blitt sendt ut kart som skal vise smittespredningen, hvor du får virus på maskinen ved å klikke på kartet, forteller Talberg-Furulund.

Blant eksemplene Europol advarer mot, finner man falske nettsider, falske smittekart - også i form av nedlastbare apper, og falske investeringsmuligheter i produkter eller tjenester som kan bidra i kampen mot coronaviruset.

FALSK: Kart som tilsynelatende viser spredningen av coronaviruset, er i stedet et datavirus - som dette fra corona-virus-map.com. Skjermdump: Reason Security
FALSK: Kart som tilsynelatende viser spredningen av coronaviruset, er i stedet et datavirus - som dette fra corona-virus-map.com. Skjermdump: Reason Security Vis mer

Utnytter ny atferd

Talberg-Furulund i Norsis sier også at svindlerne er flinke til å utnytte det faktum at mange av oss har en annen atferd på grunn av den pågående pandemien, ved at vi eksempelvis handler mer på nett, eller er på hjemmekontor.

- Den endrede atferden gir noen sikkerhetsutfordringer som svindlerne spiller på, og på hjemmekontoret har du ingen kolleger til å spørre om råd, sier hun.

Talberg-Furulund legger til at det også har vært flere eksempler på falske SMS-er om at du har mottatt en pakke fra Posten eller PostNord der du blir bedt om å betale manglende porto.

- Dette er en svindel vi har sett flere ganger før, men den har fått god drahjelp av epidemien fordi netthandel og derfor også postsending og levering har hatt en enorm økning siden mars. Det er derfor enda flere mottagere som vil være mottagelig for å gå på svindelen siden de faktisk venter på en postsending, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer