Slik velger du reiseforsikring

Hangen til å ta egenandeler når uhellet er ute, er det viktigste som skiller tilbudene om reiseforsikring fra hverandre.

Publisert
Sist oppdatert


Å sammenlikne reiseforsikringer er litt som å sammenlikne partiprogrammer. Ved de aller viktigste spørsmålene er tilbudene nesten identiske. Leverandørene gjør derfor sitt ytterste for å skape inntrykk av sterke ulikheter ved å lage særegne løsninger for de mer sjeldne spesialtilfellene, som kan virke lett kosmetiske.

I landet er det syv leverandører av reiseforsikringer: Europeiske og Gouda har spesialisert seg på feltet. De øvrige er: Gjensidige, Vesta, Sparebank1 Skadeforsikring, Terra og Tennant.

Samtliges tilbud omfatter:

  • Reisesykeforsikring
  • Reiseulykkesforsikring
Det kan virke forvirrende at selskapene omtaler behandlingsutgifter ved ulykke som noe annet enn behandlingsutgiftene innunder reisesykeforsikringen. For en kunde som trenger legehjelp, er det jo knekkende likegyldig om man har blitt rammet av en ulykke eller en sykdom - legehjelp og medisiner trenger man uansett. Heldigvis er det bare fagfolkenes terminologi, og lite realiteter som ligger bak selskapenes omtale av behandlingsutgiftene.

Fotomontasje: C. Ursin/Q. Edison/A. Murphy. Foto: CU
Fotomontasje: C. Ursin/Q. Edison/A. Murphy. Foto: CU Vis mer


- Utgiftene som dekkes ved reisesyke omfatter i grunnen alt det viktigste mens du er på reisen, det vil si utgifter til lege, medisiner, ambulanse, for eksempel rent sengetøy på sykehussengen i USA, hvor alt koster penger. Behandlingsutgifter ved ulykke dreier seg ofte om behandling av senskader av en ulykke, og påløper ofte etter at folk har kommet hjem, forklarer salgs- og markedssjef i Gouda Reiseforsikring Torgeir Lie.

I tillegg, dekker reiseforsikringene:

  • Reisegodsforsikring
  • Reiseansvarsforsikring
  • Forsinkelsesforsikring
Reiseforsikringen kan også dekke avbestillingsforsikring. Om den er en del av standardpakken eller ikke, må sjekkes spesielt.

Trykk her, og les mer om hva forsikringene dekker.

Hva er viktigst?

Ettersom reiseforsikringen inneholder så mange elementer, har vi gått til statistikken for å finne hvilken side ved en reiseforsikring som er viktigst. Erstatningsutbetalingene viser at risikoen er høyest for sykdom. Nest høyest risiko er det for tap eller skade av reisegods under ferien.

Størst og minst risiko
Skadetype Mill kroner utbetalt i 2005
Reise i alt901,7
Reisegods186,8
Reiseulykke116,8
Reisesyke230,8
Avbestilling130,6
Andre skader232,0
Kilde: Finansnæringens hovedorganisasjonDet aller viktigste, er altså at reiseforsikringen dekker sykdomsutgifter ved reisemålet og hjemtransport. Dessverre for en som skal sammenlikne tilbud, er imidlertid selskapenes produkter nærmest identiske på dette området.

Det nest viktigste, målt i erstatningssummer, er reisegodsforsikringen. Her er tilbudene også ganske like. Samme forsikringssummer og omtrent samme grenser per gjenstand. Også i pris, er selskapenes tilbud ganske like. Alle prisene kan avrundes til en tusenlapp, etter vanlige avrundingsregler.

Det eneste som tydelig skiller selskapene fra hverandre, er hangen til å kreve egenandeler når erstatningssummene skal utmåles. Dette kan være en så betydelig del av utgiften som skal dekkes, at vi har sjaltet ut fra vinner-teamet samtlige selskaper som krever egenandeler i noen som helst form.

Fullgod erstatning

Ikke uventet, er forsikringene uten egenandeler også de dyreste. Vi har derfor kommet i den kuriøse situasjonen, at det er de dyreste forsikringene som kommer best ut i vår test.
Statistikken viser nemlig at den enkelte erstatningssummen i gjennomsnitt ligger mellom 3.000 og 5.000 kroner i de aller fleste tilfeller. For reisegods, den hyppigst forekommende erstatningen, er beløpet ca 3.400 kroner. Når et slikt beløp blir redusert med en egenandel på 500 kroner, er dette en vesentlig reduksjon i kompensasjonen for risikoen som forsikringen skal dekke. Når prisforskjellen mellom billigste og dyreste tilbud ikke beløper seg til mer enn 400 kroner, blir egenandelen utslagsgivende for vår rangering.


Mange vil være uenige i vårt syn, og mene at en sikker gevinst på 400 kroner er bedre enn en usikker en på 500 eller 1000, men vi står hårdnakket på vårt: Dersom man først trenger en erstatning, skal man få den fullt ut. Dette er en rimelig forventning til en reiseforsikring.

De tre selskapene i vårt vinner-team kan du lese mer om hvis du trykker her.
Trykk her, og se alle selskapenes tilbud.

Prisene og vilkårene er innhentet fra selskapene den 20. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer