Slik velger du riktig brød

Føler du deg helt fortapt i jakta på et ekte grovbrød? Dette bør du se etter.

Publisert
Sist oppdatert

Fedon Lindberg har ikke klart å ta knekken på vår forkjærlighet for brød. Nordmenns trofaste følgesvenn har tvert imot blitt mer trendy, og i løpet av et år spiser hver av oss i snitt 47,5 kilo ferske brødvarer.

Men det er ikke ett fett hvilken type brød vi putter i handlevogna. Velger du riktig type brød, kan det nemlig forebygge alt fra forstoppelse til kreft og diabetes type 2. Og jo grovere, dess bedre, er ekspertenes råd.

Les også: Bort med brødet

Men hvordan skal vi vite hva som faktisk er sunt og grovt? Det er altfor vanskelig for forbrukerne å orientere seg i brødjungelen, mener klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

- Det er nesten umulig å være forbruker på brødmarkedet i dag, og det er helt klart at produsentene må gjøre det lettere for oss, sier hun til DinSide Helse.

Borchsenius har imidlertid tre tips som kan guide deg gjennom brødjungelen:

1. Se på brødskalaen

Brødskala’n er en merkeordning som innføres gradvis på brød og melblandinger. Ved hjelp av en sirkel som er helt eller delvis skravert får vi informasjon om hvor grovt brødet er. Slik tolker du merkingen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer