Slik velger du riktig solkrem

Både i Norge og utlandet.

Er du flink nok til å passe på huden din? Foto: Colourbox
Er du flink nok til å passe på huden din? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feriene har startet opp, og sommeren ser endelig ut til å være her. Men i sommervarmen må du fortsatt ta vare på huden din. Spesielt hvis du skal til utlandet å feriere. Vær obs på hvor og hvilken solkrem du kjøper.

- Helst bør du kjøpe solkremen din i Norge før du drar. Det er ikke alltid så lett å vite hvordan butikkene i utlandet har oppbevart solkremene. Hvis den utsettes for direkte sollys over lengre tid kan solfiltrene i solkremen brytes ned, og den vil ikke lenger ha samme effekt, sier Joakim Nikolai Nilsen som er PR- ansvarlig i Vichy og La Roche-Posay.

Les også: En god grunn til å bruke solkrem

Solkremen må følge krav

Solkremen beskytter mot UVB-strålene som kommer fra solen. Uten solkrem kan disse strålene gi oss solbrenthet, som etter gjentatte ganger kan føre til hudkreft. Derfor er det viktig og beskytte seg godt i solen, og ha riktig faktor.

UVA-merket. Foto: Kreftforeningen.no
UVA-merket. Foto: Kreftforeningen.no Vis mer

- Det er viktig at du begynner med en høy faktor i begynnelsen, og at du er sikker på at solkremen har en god beskyttelse. I utlandet kan det være noe vanskeligere å vite at kremen er trygg og at den holder mål i følge Europeiske krav. Det vil si at UVA beskyttelsen utgjør 1/3 av faktoren (UVB), sier Nilsen.


For å vite at dette kravet er opprettholdt skal du se etter UVA-merket.

UVA-stråling er langbølget stråling som ikke gjør oss solbrente, men som skader huden dypere og kan føre til tidligere aldring enn normalt. UVA-stråling er også en medvirkende årsak til hudkreft ettersom den kan ødelegge arvestoffet i cellene våre. UVA-strålene går gjennom glass, skylag og atmosfære, i motsetning til UVB som blir absorbert.

Les også: Vitaminmangel av solkrem?

Tåler heller ikke kulde

Mariann Cabiao som er produktsjef i Beiersdorf må si seg enig med Nilsen, men mener også det er viktig at kremen ikke er utsatt for ekstrem kulde.

- Hvis du har lagt igjen solkremen på hytta etter sommeren og den har ligget der hele vinteren vil jeg anbefale at du kjøper en ny ettersom dette fører til at solfaktoren synker. En solkrem holder seg egentlig like fin hvis den er oppholdt i romtemperatur et år, men for å være på den sikre siden kan det være greit å kjøpe en ny, sier hun.

Les også: Solkremene du bør ligge unna

Ikke ta noen sjanser

Hvis du er på ferie i sommer mener Cabiao at du bør være litt skeptisk til solkremene de selger. Spesielt de som står ute i solen eller som blir oppbevart varmt. Hvis du ikke klare å finne noen utløpsdato har de fleste solkremer en åttesifret kode hvor det første tallet forteller produksjonsåret.

- En solkrem holder som oftest i 32 måneder hvis den er oppbevart riktig i denne perioden. Men for å ta vare på huden din bør du ikke ta slike sjanser, men være sikker på at den solkremen du bruker er trygg. Spesielt til barna, sier hun.

Les også på KK.no: Derfor bør du smøre her også

Ha solvett

Selv om du tror du er godt beskyttet i solen, lønner det seg og allikevel ha et godt solvett.
Ingen land i Europa har større andel hudkreft i befolkningen enn her i nordlige Norge. Austarlia og New Zealand ligger på andre og tredje plass, mens Norge som har så lite sol ligger på en tredje plass. Derfor må vi bli flinkere til å passe på oss selv i solen.

Vitus Apotek har noen gode regler:

* Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokken 12 og 15.
* Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
* Bruk solkrem som minst har faktor 15.
* Bruk rikelige mengder solkrem. For å oppnå den UV-beskyttelsen som er angitt på flasken, skal du smøre på et tykt og jevnt lag, ca en håndfull krem, for å smøre inn hele kroppen.
* Smør deg en halvtime før du skal ut i solen. Gjenta smøringen i løpet av dagen.
* Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet.
* Etter soling bør du fjerne solkremen ved å dusje, og deretter smøre inn huden med en fuktighetskrem eller after sun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer