Slik velger du riktig sykehus

Du har rett til å velge sykehus selv, men vet du hvordan du gjør det? Les rådene her.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du skal igjennom en operasjon kan du for eksempel spørre om hvor mange slike operasjoner sykehuset utfører per år, og hvor erfaren kirurgen er.


En ny og bedre utgave av nettstedet Fritt Sykehusvalg skal gjøre det enklere å finne sykehuset med den rette kompetansen for hver enkelt pasient. Men hvordan går du frem for å komme deg dit?

Les også: Enklere å velge sykehus

- Etter at du har vært hos fastlegen din, kan du enten selv eller i samråd med legen finne frem til hvilket sykehus du vil bruke. Når du har funnet frem til det sykehuset du ønsker, kan det være greit å ringe dit og fortelle at det kommer en henvisning. Legen din sender så henvisningen til sykehuset, og du blir innkalt til utredning, sier seniorrådgiver Øyvind Kristensen i Sosial- og helsedirektoratet til DinSide Helse.

Les også: Livsfarlig feilkommunikasjon

Han legger til at fritt sykehusvalg er en rettighet man har, men ingen plikt. Hvis du ønsker å komme til ditt lokale sykehus hjelper legen deg med å ordne det.

På nettsiden Fritt Sykehusvalg kan du blant annet finne en oversikt over ventetider, pasientrettigheter, kvalitetsindikatorer for de ulike sykehusene og hvilke sykehus som er en del av den offentlige helsetjenesten.

Les også: Bli din egen lege

- Still spørsmål

Ifølge Norsk Pasientforening er det imidlertid lettere sagt enn gjort å få behandling på et sykehus utenfor egen region.

Fastlegen kan hjelpe deg med å finne frem til hvilket sykehus du vil bruke. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Fastlegen kan hjelpe deg med å finne frem til hvilket sykehus du vil bruke. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Det er veldig bra at pasientene har mulighet til å velge sykehus. Men systemet med fritt sykehusvalg fungerer ikke godt nok i dag, sier konstituert generalsekretær i Norsk Pasientforening, Unni Veirød, til DinSide Helse.

Norsk Pasientforening får ofte henvendelser fra pasienter som har kontaktet sykehus utenfor egen region, bare for å få beskjed om at de har nok med sine egne pasienter.

Les også: For mange sykehus-ansatte

- Så lenge sykehusene prioriterer sine egne pasienter havner man bakerst i køen dersom man kommer utenfra, sier hun.

Veirød mener dessuten at kvaliteten på behandlingen har kommet i skyggen av det veldige fokuset på kortere ventetid.

- God kvalitet på behandlingen er viktigere enn kort ventetid. Men manglende kunnskap om kvaliteten ved det enkelte sykehus gjør at pasientene nå stort sett velger sykehus ut fra tidsperspektivet, sier hun, og oppfordrer pasienter som søker behandling utenfor lokalsykehuset om å stille spørsmål som kan si noe om sykehusets erfaring på området.

Les også: Korridorsenger straffer seg

- Viktig rettighet

- Hvis du skal igjennom en operasjon kan du for eksempel spørre om hvor mange slike operasjoner sykehuset utfører per år, og hvor erfaren kirurgen er, sier hun, og legger til:

- Så lenge man ikke vet noe om kvaliteten på tilbudet fungerer ikke fritt sykehusvalg godt nok. Helseministeren har uttalt flere ganger at hun ønsker full åpenhet om sykehusenes resultater. Det er nå et arbeid i gang med å få til en registrering av kvalitet i sykehusene. Vi ser frem til at dette kommer på plass og offentliggjøres. Først da får man et meningsfullt fritt sykehusvalg.

Les også: Kjøper barna ut av helsekøen

Kristensen oppfordrer pasienter som blir avvist når de henvender seg til sykehus om ikke å gi seg.

- Ordningen med fritt sykehusvalg er en svært viktig rettighet nettopp fordi den er ment å gi pasienten en endelig makt. Loven pålegger sykehusene å gjøre en individuell vurdering av pasientene, og det er fullt mulig å klage til fylkeslegen dersom man opplever å bli ignorert, sier han.

Les også: Kaster ut mødre og nyfødte

Ifølge Kristensen har pasientstrømmen mellom sykehusene jevnt over vært stabil de siste årene, noe som indikerer at det har vært liten økning i bruken av fritt sykehusvalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer