Slik vet du at du er blitt lurt

Seks tegn på å at du er blitt utsatt for ID-tyveri.

DinSide-journalist Kristina Picard ble for kort tid siden utsatt for grovt ID-tyveri, der svindlere bestilte varer med hennes personnummer. Foto: Per Ervland
DinSide-journalist Kristina Picard ble for kort tid siden utsatt for grovt ID-tyveri, der svindlere bestilte varer med hennes personnummer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere norske toppolitikere, deriblant justisminister Knut Storberget (Ap) og Frp-leder Siv Jensen er rammet av ID-tyveri. Det melder VG Nett i dag. ID-tyvene skal ha brukt Telenors nettsider for å skaffe seg nødvendig informasjon om personnumrene deres.

Med et gyldig fødselsnummer vil det være svært lett for ID-tyvene å svindle uvitende personer. Det fikk DinSides journalist Kristina Picard erfare forrige uke. Noen hadde på en eller annen måte fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner, gjennom Netcom og Telenors nettbutikker.

Seks tegn

Hvordan kan du egentlig vite at noen har fått tak i personnummeret ditt? Det kan være vanskelig å oppdage, men dersom du opplever noen av de følgende seks tegnene, bør det lyse en varsellampe hos deg, ifølge Datatilsynet:

1. Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt

2. Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning

3. Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer