Coronaviruset

Slik vil bankene hjelpe deg

Flere banker gir krisehjelp til kundene sine. Se hvordan du kan dra nytte av den.

FRIGJØR PENGER: Lavere boliglånsrente og avdragsfrihet er blant bankenes ekstraordinære tilbud til kundene i disse coronavirus-tider. Dette frigjør midler i husholdningen, som bør brukes smart. Les ekspertenes råd i saken under. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
FRIGJØR PENGER: Lavere boliglånsrente og avdragsfrihet er blant bankenes ekstraordinære tilbud til kundene i disse coronavirus-tider. Dette frigjør midler i husholdningen, som bør brukes smart. Les ekspertenes råd i saken under. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT 20. MARS: Nok en gang setter Norges Bank ned styringsrenta, bare ei drøy uke etter forrige rentekutt. Nå er altså styringsrenta kun på 0,25 prosent.

«Lavere lånekostnader på eksisterende og nye lån vil kunne gjøre det enklere for norske bedrifter å komme seg gjennom en krevende tid. Det vil også kunne hjelpe husholdninger som opplever at inntektene blir redusert. Når tiltakene for å begrense smitten trappes ned og situasjonen normaliseres, vil lave renter kunne bidra til at aktiviteten tar seg opp raskere», skriver sentralbanken i en pressemelding.

Etter forrige ukes rentekutt har flere banker varslet at de setter ned utlånsrentene sine, blant annet:

  • DNB senket fredag boliglånsrenta si med inntil 0,35 prosent, samt gjorde det lettere for kunder i vanskelige situasjoner å få avdragsfrie lån. De nye rentene vil gjelde fra 1. mai.
  • Det samme gjør Danske Bank, altså kutter boliglånsrenta med inntil 0,35 prosentpoeng og gir kundene mulighet til å søke om opptil seks måneders avdragsfrihet på boliglånet sitt. Men, de lar rentekuttet ha effekt allerede fra 15. april.
  • Også Nordea vil tilby person- og bedriftskundene sine en avdragsfri periode for boliglån på opptil seks måneder. De senker i tillegg rentene på boliglån for samtlige kunder med 0,5 prosentpoeng, mens renta for innskudd senkes med inntil 0,5 prosentpoeng. De nye rentesatsene for eksisterende lån og innskudd gjelder fra 29. april.
  • Sparebank 1 SMN setter ned renta på boliglån med inntil 0,35 prosentpoeng, samt gjør det enklere for boliglånskundene å søke om avdragsfrihet.

- Bare dropp avdrag hvis det er helt nødvendig

Ved et avdragsfritt lån kan du kun nedbetale renter og gebyr, uten å måtte nedbetale selve lånet en begrenset periode.

- Det er usikre tider i vente, og lavere renteutgifter vil du ha glede av, uansett hva som måtte komme. Du bør fortsette å betale avdrag som før. Avdragsfrihet bør du bare vurdere hvis du virkelig trenger det, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.

- Tre feller i DNBs rentekutt

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund påpeker søndag at han på vegne av norske boligeiere er kritisk til DNBs beslutning.

Han mener nemlig det er tre feller i landets største bank sitt rentekutt:

  1. DNB senker renta med 0,35 prosentpoeng, ikke 0,5 prosentpoeng slik som sentralbanken. I disse spesielle tidene burde banken følge opp med å gjøre det samme kuttet. Dette er en dugnad for å holde landet i gang, ifølge Meyer.
  2. Kutter ikke likt for alle, men med inntil 0,35 prosentpoeng. Det er altså ikke sikkert at alle kundene får hele kuttet. Ulike undersøkelser har vist at det ofte er de mest trofaste kundene som ikke får fullt kutt og som dermed taper ekstra, trekker Meyer fram.
  3. De venter seks uker på å sette ned renta for eksisterende kunder. Dette er i tråd med de vanlige reglene, men i disse spesielle omstendighetene burde banken gått foran med et godt eksempel og gitt kuttet til alle , mener Meyer.

DNB, på sin side, mener det er tre feil ved Huseiernes kritikk. Banken forklarer det at de ikke kutter renta tilsvarende Norges Bank fordi de ikke låner penger av sentralbanken, men av pengemarkedet.

På grunn av den ekstreme situasjonen, førte ikke Norges Banks rentekutt til at prisen på penger for bankene falt tilsvarende. DNB valgte likevel å kutte sine priser til kundene fordi de tror at prisen på penger vil falle i tiden fremover.

Renta kuttes med inntil 0,35 prosentpoeng da DNB har veldig mange ulike kunder med ulike låneprodukter, og fordi renter er en individuell pris som settes basert på hver kundes situasjon.

Men, det generelle bildet er at de aller fleste av våre kunder vil få 0,35 prosentpoeng lavere boliglånsrente, understreker DNB.

Når det gjelder tiden det tar før kundene får ny rente, er denne satt til 1. mai, som er litt under det vanlige, lovbestemte to-måneders-varselet. Dette har DNB gjort for at boliglånskundene deres skal få nyte godt av rentekuttet raskere enn vanlig.

16. MARS: Alle partiene på stortinget er nå enige om de første tiltakene for å redde norsk økonomi. Her er de viktigste tiltakene. Vis mer

Smart utnyttelse av rentekutt og avdragsfrihet

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank forklarer at lavere boliglånsrenter vil redusere de totale lånekostnadene, mens avdragsfrihet på boliglånet en periode, gir kundene et pusterom i en vanskelig situasjon.

Dette er altså grep som sammen kan være til stor hjelp for husholdninger som rammes hardt av virusutbruddets økonomiske konsekvenser, ifølge henne.

- Er du ikke rammet av permittering, men beholder full lønn, kan det være fornuftig å bruke pengene du sparer på lånet til å bygge opp bufferkontoen dersom du ikke har dette. Vi vet nemlig ikke hvor lenge dette vil vare eller om flere bedrifter vil måtte ty til permitteringer, sier Tvetenstrand til Dinside.

Hun råder seg samtidig til å ikke stoppe helt opp med å bruke penger, såfremt du ikke er altfor hardt rammet, for å støtte varehandelen i en vanskelig tid. Men ikke bruk pengene på ting du ikke trenger.

Unngå smell når alt blir normalt igjen

Hvis du nå blir permittert i en lengre periode, er det viktig å vite at du ikke opparbeider deg feriepenger på dagpengene du får i perioden du er permittert.

- Dette vil påvirke feriepengeutbetalingen din til neste år. Når inntekten er tilbake igjen bør du derfor legge litt til side hver måned til neste års ferie, råder forbrukerøkonomen.

En annen effekt du bør være på vakt for er at når boliglånsrenta går ned vil du få lavere fradrag på skatteoppgjøret ditt.

Så, med mindre du går inn og oppdaterer hvor mye du betaler i gjeldsrenter på skattekortet ditt, kan dette føre til at du får baksmell på skatten til neste år, advarer Tvetenstrand.

- Hvis lønnsoppgjøret i år gjør at du går ned i lønn og du reagere på at du får mye mindre utbetalt i måneden, kan det også være greit å endre skattekortet for å få ned skatten, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer