Digitale sentralbankpenger (DSP)

Slik vil digitale sentral­bank­penger påvirke deg

Framtidsscenario kan gi dyrere lån.

TESTER NY TEKNIKK: Norges Bank vil de neste to årene teste ulike tekniske løsninger for digitale sentralbankpenger. Les hva eventuell innføring av slike penger vil ha å si for deg. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen foran Norges Bank. Foto: NTB.
TESTER NY TEKNIKK: Norges Bank vil de neste to årene teste ulike tekniske løsninger for digitale sentralbankpenger. Les hva eventuell innføring av slike penger vil ha å si for deg. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen foran Norges Bank. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april kom nyheten om at sentralbanken vil teste ulike løsninger for digitale sentralbankpenger (DSP) i tråd med anbefalingene fra en intern arbeidsgruppe.

- Kontanter tilfører betalingssystemet noen viktige egenskaper som det kan være aktuelt å føre videre og utvikle gjennom å utstede DSP. Vi trenger mer kunnskap for å kunne ta stilling til om dette er et hensiktsmessig tiltak, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding på vårparten.

Over hele verden

Og, Norges Bank er slett ikke alene om å teste ut DSP-løsninger i disse dager. Mange sentralbanker rundt om i verden utreder for tiden innføring av slike penger.

Ifølge Den internasjonale oppgjørsbanken ser 86 prosent av alle verdens sentralbanker nærmere på DSP-feltet. Mindre bruk av kontanter, teknologiske framskritt og økt konkurranse utfordrer sentralbankenes tradisjonelle roller, og samtidig ser noen sitt snitt til å rykke ved den økonomiske verdensordenen, skrev Kapital i mars.

Kan øke utlånsrentene

I et innlegg på Bankplassen, fagbloggen til Norges Bank, skriver Ragna Alstadheim og Ylva Søvik fra avdeling for finansiell stabilitet om hvordan DSP kan påvirke oss forbrukere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer