Digitale sentralbankpenger (DSP)

Slik vil digitale sentral­bank­penger påvirke deg

Framtidsscenario kan gi dyrere lån.

TESTER NY TEKNIKK: Norges Bank vil de neste to årene teste ulike tekniske løsninger for digitale sentralbankpenger. Les hva eventuell innføring av slike penger vil ha å si for deg. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen foran Norges Bank. Foto: NTB.
TESTER NY TEKNIKK: Norges Bank vil de neste to årene teste ulike tekniske løsninger for digitale sentralbankpenger. Les hva eventuell innføring av slike penger vil ha å si for deg. På bildet ser du sentralbanksjef Øystein Olsen foran Norges Bank. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april kom nyheten om at sentralbanken vil teste ulike løsninger for digitale sentralbankpenger (DSP) i tråd med anbefalingene fra en intern arbeidsgruppe.

- Kontanter tilfører betalingssystemet noen viktige egenskaper som det kan være aktuelt å føre videre og utvikle gjennom å utstede DSP. Vi trenger mer kunnskap for å kunne ta stilling til om dette er et hensiktsmessig tiltak, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding på vårparten.

Over hele verden

Og, Norges Bank er slett ikke alene om å teste ut DSP-løsninger i disse dager. Mange sentralbanker rundt om i verden utreder for tiden innføring av slike penger.

Ifølge Den internasjonale oppgjørsbanken ser 86 prosent av alle verdens sentralbanker nærmere på DSP-feltet. Mindre bruk av kontanter, teknologiske framskritt og økt konkurranse utfordrer sentralbankenes tradisjonelle roller, og samtidig ser noen sitt snitt til å rykke ved den økonomiske verdensordenen, skrev Kapital i mars.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Kan øke utlånsrentene

I et innlegg på Bankplassen, fagbloggen til Norges Bank, skriver Ragna Alstadheim og Ylva Søvik fra avdeling for finansiell stabilitet om hvordan DSP kan påvirke oss forbrukere.

Alstadheim og Søvik legger fram noen eksempler der vi forbrukere erstatter ulike deler av bankinnskuddene våre med DSP, altså tar ut sparepenger for å kjøpe digitale penger. Slike uttrekk vil sannsynligvis øke bankenes finansieringskostnader noe. Derfor kan være viktig at renta på DSP settes lavt for at den samlede virkningen av DSP på utlånsrentene skal bli liten.

I konklusjonen sin skriver nemlig Alstadheim og Søvik at bankenes finansieringskostnader og dermed utlånsrenter vil trolig øke noe ved innføring av DSP.

Det samme påpekte Lasse Meholm i EY Tax & Law overfor Kapital:

- Nesten halvparten av pengene norske banker låner ut, er innskudd fra kunder. Hvis de mister disse innskuddene, må de finansiere utlån enten ved å utstede obligasjoner eller gjennom aksjeemisjoner. Det betyr sannsynligvis dyrere innlåning, noe som igjen vil kunne føre til at lånerenta for kundene blir høyere.

Enda større konsekvenser

Virkningen kan bli vesentlig større dersom konkurranse fra DSP øker rentekostnadene på resten av bankenes finansiering, ifølge Alstadheim og Søvik.

Slike effekter vil være større dersom DSP blir brukt til verdioppbevaring og betalingsmiddel, samt at etterspørselen etter de digitale pengene blir stor.

- Umulig å si

Førsteamanuensis Dag Jørgen Hveem ved BI understreker at DSP er et fryktelig komplekst område, i alle fall foreløpig.

- Det er umulig å si hvordan flytting av bankinnskudd over til digitale lommebøker vil påvirke utlånsrentene, sier Hveem til Dinside, og legger til:

- DSP vil på den andre siden kunne gi et mer effektivt og kostnadsbesparende betalingssystem på sikt, noe som også kan være viktig for oss forbrukere.

Han deler imidlertid Alstadheim og Søviks synspunkter om at det er grunn til å tro at bankenes finansieringskostnader vil øke i tiden etter innføring av DSP, nettopp som følge av bankkundenes uttak av bankinnskudd.

- Hvis dette veltes over på kundene, betyr det høyere lånerente, men i hvilken grad er umulig å vite, sier Hveem.

- På lengre sikt kan det ikke utelukkes at innføring av DSP vil bety så stor omlegging og effektivisering at lavrisikolån til kunder kan bli billigere, men dette blir litt spekulasjoner, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer