Coronaviruset og kronekursen

Slik vil du merke kronekollapsen

Lommeboka di vil merke dette, ifølge ekspertene.

FRITT FALL: Både kronekursen og oljeprisen fortsetter å falle. Kronekursen er nå på historisk bunnnivå. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix.
FRITT FALL: Både kronekursen og oljeprisen fortsetter å falle. Kronekursen er nå på historisk bunnnivå. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske krona har aldri vært lavere mot euro og dollar enn nå:

  • I morgentimene torsdag var én amerikansk dollar oppe i 12 kroner og 5 øre. Så sent som 7. mars, altså for 12 dager siden, var prisen 9 kroner og 26 øre.
  • Klokka 11 måtte du ut med 12 kroner og 61 øre for én euro, mot 10 kroner for en knapp måned siden.

På bakgrunn av disse ekstraordinære forholdene i valutamarkedet, vurderer Norges Bank om de skal gripe inn ved å kjøpe norske kroner:

De siste dagene har det vært ekstraordinære forhold i markedet for norske kroner, og endringene i kronekursen har vært historisk store. På bakgrunn av dette vurderer vi løpende om det er behov for at vi skal intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Hva vil denne kronekollapsen ha å si for deg og di lommebok?

- Dyrere varer og tjenester

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, svarer at kronesvekkelsen kan gjøre en del varer og tjenester dyrere for oss, både her hjemme og om vi skal ut på reise.

- Alle butikker som tilbyr varer som er importert vil på et tidspunkt måtte sette opp prisene for å dekke inn tapet de lider av ved at de må betale mye høyere priser for varene, så dette er noe vi vil merke, sier Tvetenstrand til Dinside.

- Skal du handle varer fra utenlandske nettbutikker, vil det merkes at du nå får mindre for pengene, kan forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea fortelle oss.

Cecilie Tvetenstrand fra Danske Bank.
Cecilie Tvetenstrand fra Danske Bank. Vis mer
Derya Incedursun fra Nordea.
Derya Incedursun fra Nordea. Vis mer

Vil påvirke arbeid og lønn

Jobber kan også stå i fare, da mange i importbransjen vil lide av høyere regninger som kommer grunnet den svake krona.

Norske eksportbedrifter, derimot, får mer igjen for varene de selger ut og det er bra, påpeker Incedursun.

- Høy inflasjon, det vil si prisvekst, kan også gi lavere reallønnsvekst. For eksempel hvis lønnsveksten er på 3,6 prosent og prisveksten 2 prosent. Da får du en reallønnsveksten på 1,6 prosent. Blir prisveksten 3 prosent, får du en reallønnsvekst på 0,6 prosent, sier forbrukerøkonomen i Nordea videre.

TALE TIL NASJONEN: Her er statsminister Erna Solbergs tale til nasjonen. Vis mer

Utenlandsturen øker i pris

Nå er det litt spesielle tider, så reising er ikke akkurat et tema per i dag, men om krona fortsetter å være så svak, kan altså utenlandsturer framover bli merkbart dyrere for oss.

La oss si situasjonen nå roer seg og vi har mulighet til å ut å reise igjen med krona på samme nivå som nå.

- Utenlandsferien vil kunne bli betraktelig dyrere. Hvis du i fjor leide en leilighet til rundt 10.000 kroner for én uke, ville du i dag måttet betale cirka 13.000 kroner for tilsvarende leilighet på grunn av at krona er så svekket, eksemplifiserer forbrukerøkonomen.

- Tilsvarende blir det når du er ute og spiser eller kjøper deg ting i butikkene utenlands, legger hun til.

Hvorfor?

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank forklarer at i perioder med stor uro i globale finansmarkeder, foretrekker aktørene i valutamarkedet større og tryggere valutaer, som den amerikanske dollaren, sveitsiske franc eller japanske yen.

- Når vi i tillegg har fått et drastisk fall i oljeprisen, forsterkere dette usikkerheten ikke rundt utsiktene for norsk økonomi, men også for hvordan de norske rentene vil utvikle seg, sier Lie til Dinside.

- Fordi mange tror Norges Bank vil senke renten betydelig fremover, vil de norske rentene ligne mer på europeiske renter, noe som er enda en grunn til at utenlandske investorer ikke ser på plasseringer i norske kroner som spesielt attraktive, fortsetter han.

Så lenge turbulensen i finansmarkedene fortsetter, oljeprisen svekkes og frykten dominerer håpet, så kan videre svekkelse ikke utelukkes, ifølge sjefstrategen. Men, det er likevel umulig å spå med sikkerhet.

Du kan gjøre noe med situasjonen

Forbrukere vil altså merke den økonomiske situasjonen på at varene vi kjøper blir dyrere, samt at utenlandsreisene øker i pris.

Men, kan vi gjøre noe med situasjonen?

- I en situasjon som norsk økonomi er i nå, er det faktisk svært viktig at vi fortsetter å bruke penger. Vårt forbruk gir omsetning til næringslivet, som igjen kan bidra til å opprettholde behovet for arbeidskraft, svarer Lie.

- Så i tillegg til å holde oss til myndighetenes pålegg og oppfordringer om sosial isolering, kan vi også bidra til en økonomisk dugnad ved å fortsette å bruke penger i den grad vi føler oss trygge på vår egen økonomi og arbeidssituasjon, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer