Gjeldsregister

Slik vil gjeldsregistrene fungere

Tre nye registre for gjeld er på trappene.

SKYLDER PENGER: Gjeldsregistrene skal samle all usikret gjeld og bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag og dermed lavere risiko på sin utlånsportefølje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKYLDER PENGER: Gjeldsregistrene skal samle all usikret gjeld og bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag og dermed lavere risiko på sin utlånsportefølje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor kunne du for første gang lese om gjeldsregistre på Dinside. Saken gir deg svar på hva gjeldsregistre er og hvordan du kan forberede deg før de trer i kraft.

For å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige, vil det opprettes registre for gjeld. Dette mener Barne- og likestillingsdepartementet er et viktig tiltak for å få bukt med den høye forbruksgjelden blant nordmenn, som er på over 100 milliarder kroner.

I september 2018 meldte Dinero at to registre er på trappene: Evry og Finans Norge har fått konsesjon til å etablere gjeldsregistre i Norge, som skal hete henholdsvis Gjeldsregisteret AS og Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Siden da har også Experian med sitt register kalt Experian gjeldsregister AS, kommet på banen.

Evrys register skal etter planen være operativt fra mars 2019, men alle tre registrene regner med å være operative fra 1. juli.

Datatilsynet er mest positive til Finans Norges register

Hvis du lurer på hva som skiller registrene vil Norsk Gjeldsinformasjon, på sin side, etablere et indeksregister med informasjon om hvor du har gjeld.

Dataene hentes direkte fra finansinstitusjonene der det er registrert at du har gjeld. Finansforetaket som spør etter informasjon mottar anonymisert gjeldsdata, noe som betyr at de ikke kan se hvor du har gjeld, kun hvor mye gjeld du har per i dag.

På den måten unngås duplisering av data, og minst mulig data vil bli oppbevart i systemet, ifølge Finans Norge.

Gjeldsregisteret AS vil, på den andre siden, etablere et register i en database, hvor bankenes data dupliseres og oppbevares. Registeret integrerer data i bankenes kredittmodeller og interne systemer, ifølge Dinero.

Experians gjeldsregister vil gjøre det mulig for kundene å hente ut både gjeldsinformasjon og gjennomføre kredittsjekk i en og samme operasjon. Dermed blir det en smidig og mer kostnadseffektiv løsning, skriver Experian på sin nettside.

Datatilsynet har lenge vært skeptiske til etableringen av gjeldsregistre, da de mener slike registre vil være et altfor stort inngrep i personvernet. De er også usikre på behovet for gjeldsregistre.

Når det er sagt, er de langt mer positive til en portal som den Finans Norge planlegger å etablere. En spørreportal vil være langt mindre inngripende enn et register, ettersom opplysningene da hentes direkte fra den enkelte bank, mener juridisk seniorrådgiver Signhild Blekastad.

Håper på mer ansvarlig utlånspraksis

Forbrukerrådet har lenge vært tilhenger av og forkjemper for at det skal etableres gjeldsregistre.

- Kilder som gir oversikt over husholdningenes gjeld, samt sikrer bedre kredittvurdering, er positivt for både kredittytere og forbrukere, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans.

Ifølge ham er forbrukernes umiddelbare gevinst at de kan få et oversiktsbilde over egen, usikret gjeld. På sikt håper Forbrukerrådet på mer ansvarlig utlånspraksis, slik at de som egentlig ikke skulle fått forbrukslån, heller ikke får det i framtiden.

Gjennom gjeldregistre får finansforetak mulighet til å sjekke hvor mye kreditt- og forbruksgjeld en ny lånesøker allerede har, som gir dem en bedre kredittvurdering av kunden. Ordningen er begrenset til usikret forbrukskreditt, siden det ikke finnes i noe annet register, og det er denne typen gjeld som først og fremst skaper problemer, ifølge Barne- og likestillingsdepartementet.

Målet med gjeldsregistrene er, i bunn og grunn, at forbrukerne ikke skal få mer gjeld enn de tåler, både ved at forbrukerne selv og finansforetakene har mer informasjon om gjeldsgraden.

- Bør omfatte mer enn usikret gjeld

- Det har vært vesentlig politisk vilje for å etablere gjeldsregistre i de tre-fire regjeringskonstellasjonene, men det var først med denne vi har fått det til, bemerker Jensen.

Fagdirektøren mener de tekniske løsningene som er på vei, fremstår som gode. Samtidig er det, derimot, et behov for å utvide de registrene som snart kommer, slik at de også inneholder flere typer gjeld.

- Regelverket tar bare høyde for usikret gjeld. For forbrukere og for kredittyterne er det hensiktsmessig at registrene også kan inneholde alle mulige kreditt forpliktelser, som gjeld til det offentlige, boliglån og kausjonsforpliktelser, sier Jensen.

Dette tar også Endre Jo Reite, leder for privatmarkedet i BN Bank, til orde for overfor NRK. Han mener at så lenge det ikke har en full oversikt over kundens gjeldssituasjon i registeret, er det risiko for at folk får større forbrukslån enn de burde.

Rydd opp nå

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank sier at et gjeldsregister vil, sammen med andre register som viser sikret gjeld, vise finansinstitusjonene hvor mye gjeld den enkelte låntaker har.

- Dermed kan mye forbruksgjeld sette begrensninger i hvor mye du feks kan få i boliglån. For i henhold til boliglånsforskriften skal total gjeld delt på inntekt være maks fem ganger inntekt, sier Motzfeldt til Dinside.no.

Derfor kan det være lurt å sette i gang opprydningsarbeidet nå, ifølge henne. Og, her er forbrukerøkonomens rydderåd:

  • Hvis du må ta opp forbrukslån, bør du ha en plan for hvordan du skal betale tilbake allerede fra begynnelsen.
  • Sett opp et budsjett, slik at du får inntektene og utgiftene svart på hvitt og kan ta noen grep om økonomien din. I tillegg får du oversikt over hvor mye du kan betale av kreditt- og forbruksgjelden din.
  • Ikke ha for mange kredittkort, da mister du oversikten. Det kan også være en idé å ikke ta med kredittkortet hver gang du går ut, slik at du ikke svir av enda mer penger på impulshandel og annet.
  • Skal du kjøpe bolig eller pusse opp, er det ikke lurt å ta opp forbrukslån. Kanskje du heller kan låne opp på boliglånet til en langt lavere rente?
  • Kredittkort og forbrukslån har høyere rente enn boliglån, så prioriter å betale førstnevnte først.
  • Har du mye verdi i boligen sammenlignet med boliglånet, kan du søke om refinansiering av forbrukslån. Mange banker er ikke så glade i slik refinansiering, fordi kundene i ettertid lett kan fortsette å pådra seg forbruksgjeld, så dette bør være et engangstilfelle.

Oppdatert 8.1.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer