Gjeldsregister

Slik vil gjeldsregistrene fungere

Tre nye registre for gjeld er på trappene.

SKYLDER PENGER: Gjeldsregistrene skal samle all usikret gjeld og bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag og dermed lavere risiko på sin utlånsportefølje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKYLDER PENGER: Gjeldsregistrene skal samle all usikret gjeld og bidra til at finansinstitusjoner får et bedre beslutningsgrunnlag og dermed lavere risiko på sin utlånsportefølje. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai i fjor kunne du for første gang lese om gjeldsregistre på Dinside. Saken gir deg svar på hva gjeldsregistre er og hvordan du kan forberede deg før de trer i kraft.

For å hindre at husholdningenes gjeldsgrad fortsetter å stige, vil det opprettes registre for gjeld. Dette mener Barne- og likestillingsdepartementet er et viktig tiltak for å få bukt med den høye forbruksgjelden blant nordmenn, som er på over 100 milliarder kroner.

I september 2018 meldte Dinero at to registre er på trappene: Evry og Finans Norge har fått konsesjon til å etablere gjeldsregistre i Norge, som skal hete henholdsvis Gjeldsregisteret AS og Norsk Gjeldsinformasjon AS.

Siden da har også Experian med sitt register kalt Experian gjeldsregister AS, kommet på banen.

Evrys register skal etter planen være operativt fra mars 2019, men alle tre registrene regner med å være operative fra 1. juli.

Datatilsynet er mest positive til Finans Norges register

Hvis du lurer på hva som skiller registrene vil Norsk Gjeldsinformasjon, på sin side, etablere et indeksregister med informasjon om hvor du har gjeld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer