Slik virker akupunktur

Akupunktur er en 5000 år gammel kinesisk behandlingsform. Akupunktur er blitt den internasjonale betegnelsen på denne gamle kinesiske behandlingsmetoden, selv om det er et vestlig ord. På kinesisk kalles metoden Zhen Jiu, som betyr nåling og varming.

Publisert
Sist oppdatert

Slik virker akupunktur
Akupunktur er en 5000 år gammel kinesisk behandlingsform. Akupunktur er blitt den internasjonale betegnelsen på denne gamle kinesiske behandlingsmetoden, selv om det er et vestlig ord. På kinesisk kalles metoden Zhen Jiu, som betyr nåling og varming.

I akupunkturbehandlingen brukes nåler som stikkes inn i spesielle akupunkturpunkter som finnes spredt over hele kroppsoverflaten. Det er ca. 400 forskjellige akupunkturpunkter på hver kroppshalvdel. Akupunkturnålene føres inn til riktig dybde og innstikksretning og står inne ca. 20 til 45 min. Til hver behandling brukes det 3-15 nåler som er meget tynne, 0,2-0,3 mm i diameter, det oppstår derfor sjelden smerter når nålene settes. En viktig indikator på at akupunkturnålen er satt riktig, er at det oppstår en egen nålefølelse eller “De Qi” som kineserne kaller det.

Energi i ubalanse
I tradisjonell kinesisk medisin ser man på sykdom som en ubalanse i kroppens energisystem. Det kan være for lite energi et sted og for mye energi et annet sted, eller energien kan være blokkert.

Sykdomsfremkallende energi fra omgivelsene kan trenge inn i kroppen og forstyrre energisirkulasjonen; kulde og fuktighet kan f.eks. angripe ledd og muskulatur og gi reumatiske smerter. All smerte er uttrykk for en stagnasjon av energi, dvs. for mye energi på feil sted. Nålene settes da i spesielle punkter og stimuleres for å bevege energistagnasjonen og dermed fjerne smerten.

Kroppen betraktes som en helhet, hvor kropp og sjel er et integrert hele. Kroppen består av 12 organer hvor hvert organ har sitt energikretsløp. Disse energikretsløpene binder de ulike deler av kroppen sammen til en helhet. For at du skal være frisk, må det være harmoni og balanse i dette organ-energi- kretsløpet. Det må være likevekt mellom kulde og varme, hvile og aktivitet, mellom Yin og Yang

Denne terminologien kan vi se på som akupunkturens fagspråk, akkurat som vi i vår vestlige medisin har en egen terminologi som vi bruker både for å forklare anatomiske, fysiologiske og patologiske forhold. Det vil ikke si at man må «tro på» Yin og Yang, eller Qi-energien for å praktisere akupunktur. Men dette begrepsapparatet må man lære å bruke hvis man skal dra nytte av all den kliniske erfaring som er samlet i kinesisk akupunktur gjennom hundrevis av år.

 

Mozon.no, 11.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer