Slik virker skatteklasse to

Skatteklasse to og skatteklasse én kalles nå Personfradrag. Ordningen er en bitte liten premie fra staten til dem som forsørger ektefellen.

Publisert

- Hva i huleste er egentlig forskjellen på skatteklasse 2 og skatteklasse 1, spør du deg selv alltid på denne tiden av året. Skatteetaten gir deg rikelig med anledninger til å gi blaffen, med sine forsikringer om at de likner deg (hvis du er gift, da) i den skatteklassen som faller gunstigst ut for deg. Men noen av oss forblir like nysgjerrige, selv etter disse forsikringene. Vi har rett og slett lyst til å skjønne hva som skjer, skatteetaten eller ei!

Ingen gratis lunch, selvfølgelig

Leser du veiledningen til selvangivelsen, er klassefradraget den første åpenbare stedet det kan spille en rolle hvilken klasse du liknes i. Det er bare det at klassefradraget i klasse 1 er nøyaktig halvparten av klassefradraget i skatteklasse 2.

Fradraget gir lavere nettoskatt, og her er skattesatsen flat, 28% for alle. Så det er tilsynelatende likegyldig hvilken av ektefellene som får det. Minstefradragene fører heller ikke til forskjeller for den som liknes i klasse 1 og 2. Ektefeller kan ikke levere felles selvangivelse, men må levere hver sin. Altså gjør de krav på hvert sitt minstefradrag uansett, og det blir ingen forskjell om du liknes hist eller pist (1 eller 2) her heller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer